Reaşezări de preţuri la mijloc de an
1 iulie vine, in Romania, cu o serie de scumpiri in lant, amenzi mai mari dar si un salariu minim pe economie majorat. Cum se vor reflecta acestea in viata omului de rand?
Valentin Țigău, 01.07.2013, 11:50
Luna iulie nu aduce romanilor vesti bune: inca din prima zi, ei au putut constata o serie de scumpiri in lant. Preţul gazelor a fost majorat cu 8 procente pentru consumatorii casnici si cu 3% in industrie. Specialistii apreciaza ca majorarea tarifului gazelor se va repercuta asupra întregului lanţ alimentar. Producătorii au anunţat, deja, că primele produse care se vor scumpi sunt carnea şi laptele. Preturile lor, la raft, s-ar putea majora cu pana la 15%, pana la sfarsitul anului.
Ca si cum ar dori sa atenueze efectul acestor scumpiri, guvernul Romaniei a majorat, cu 50 de lei, de la 1 iulie, salariul minim brut pe tara garantat, ridicand acest plafon la 800 de lei, lunar. O crestere de care vor beneficia peste 677.000 de salariaţi din sectorul privat precum si salariatii din sfera bugetara. Va atenua, insa, aceasta majorare efectul scumpirilor?
Vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Ionuţ Dumitru: “Nu ştiu dacă putem spune că poate fi contracarat efectul acesta negativ asupra puterii de cumpărare prin creşterea salariului minim brut, în condiţiile în care creşterile de salarii, în general, fie că vorbim de salariul minim sau salariul mediu, pot fi sănătoase, să zicem, şi cu efecte pozitive în economie numai dacă se bazează pe creştere de productivitate. Or, dacă ne uităm la evoluţia productivităţii din economie, nu ştiu dacă creşterea salariului minim, care, fără îndoială, va conduce la o creştere de salariu mediu în economie, poate fi justificată prin creştere de productivitate. Şi atunci, nu ştiu dacă putem să ne aşteptăm la un efect pozitiv asupra puterii de cumpărare.”
O dată cu majorarea salariului minim brut pe economie creşte, proporţional, de la 1 iulie şi punctul amenzilor rutiere, de la 75 la 80 de lei. In noile conditii, amenzile pe care le pot primi şoferii vor fi cuprinse între 160 de lei şi 1.600 de lei, respectiv până la 8.000 de lei, pentru persoane juridice. Tot pe principiul “una calda-alta rece”, de la 1 iulie, în funcţie de deciziile fiecărei autorităţi locale, se majorează sumele plătite pentru apă şi canalizare, în mai multe oraşe din ţară, creşterile variind între 4 şi 10%. Scad, în schimb, tarifele pentru serviciile de roaming, in toate ţările Uniunii Europene, inclusiv in Romania, în conformitate cu noile reglementări adoptate, anul trecut, de către Parlamentul European.