Premierul român, în Asia Centrală
Componenta economică, în special cea energetică, domină agenda turneului pe care premierul român, Victor Ponta, îl face în Asia.
Florentin Căpitănescu, 28.06.2013, 12:04
Vulnerabile, în genere, când este vorba de securitate energetică, statele UE s-au înscris într-o adevarată goană a căutarilor de surse alternative. Printre concurente se află, şi nu de acum, România, stoarsă de preţurile mari pe care este obligată să le plătească pentru gazele primite din Rusia. Deşi o mare parte din necesarul de consum intern, în scădere în ultimii ani, şi-l asigură din propria-i producţie, România încearcă, individual, aidoma multora dintre statele comunitare, să scape de dependenţa de gazele furnizate de gigantul rus Gazprom.
Continentul asiatic, în general, bazinul Marii Caspice, în particular, este considerat de europeni un El Dorado al resurselor energetice. Tocmai de aceea, vizitele pe care premierul român, Victor Ponta, le-a facut în Azerbaidjan şi Kazahstan, ca escale-cheie în turneul său asiatic, nu par întâmplătoare. Coincidenţă sau nu, Ponta a aterizat la Baku, capitala azeră, tocmai în ziua în care marele Nabucco, promovat cu surle şi trâmbiţe de UE şi în care România era direct implicată, s-a transformat, dintr-un mega-proiect, într-un eşec răsunător. Consorţiul internaţional care operează exploatarea din Azerbaidjan a anunţat că Nabucco, gazoductul care urma să lege Turcia de Austria, via Bulgaria, România şi Ungaria, nu a fost ales ca rută de transport către Europa.
Rămasă cu buza umflată, după ce făcuse o mulţime de paşi premergători, atât legislativi, cât şi financiari, România are, totuşi, ocazia de a juca, tot în compania Azerbaidjanului, o altă carte energetică, poate câştigatoare de aceasta dată: AGRI. Azerbaijan–Georgia–Romania Interconnector este un proiect menit să asigure transportul gazelor provenite din Azerbaidjan, prin Georgia, către România şi, apoi, către pieţe din UE. Proiectul prevede, între altele, construcţia unei unităţi de regazeificare în Romania.
Pe lângă AGRI, în discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele azer, Ilham Aliyev, Ponta a abordat şi posibilele investiţii pe care Societatea Naţională de Petrol din Azerbaidjan (SOCAR) le-ar putea face în România. Marele combinat petrochimic Oltchim Rm-Valcea, a cărui privatizare a eşuat până acum, a fost indicat de premierul Ponta că potenţială ţintă pentru SOCAR.
O propunere interesantă i-a fost făcuta lui Ponta de către responsabilii de la Astana, care au evocat ideea livrărilor de gaz din Kazahstan în România, printr-o o extensie a South Stream (un alt gazoduct) din Bulgaria vecină.
De discuţii, România nu a dus lipsă nici în trecut. Iar că distanţa între discuţii şi fapte este, uneori, enormă, o demonstrează chiar Nabucco.