FMI confirmă evoluţia României
De-a lungul anilor, România a apelat, când a avut nevoie, la programele de împrumut ale Fondului Monetar Internaţional.
Leyla Cheamil, 27.06.2013, 12:26
De-a lungul anilor, România a apelat, când a avut nevoie, la programele de împrumut ale Fondului Monetar Internaţional. Ultimul acord stand-by a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea celui început în 2009, şi trebuia să se încheie, anul acesta, în martie. Insă board-ul FMI a aprobat cererea autorităţilor de la Bucuresti de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârşitul lui iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunătăţire a managementului companiilor de stat.
Miercuri, instituţia financiara a avizat ultimele două evaluări ale acordului cu România. Astfel, Fondul pune la dispoziţia ţării şi ultima tranşă din acord, în valoare de 520 de milioane de euro. De menţionat ca acordul stand-by de cinci miliarde de euro este de tip preventiv, iar Bucurestiul nu a apelat, până acum, la aceste fonduri.
România a încheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar Internaţional, dar creşterea este slabă şi riscurile pentru economie încă există, a afirmat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik. Ea a atras atentia ca reformele structurale sunt critice pentru realizarea potenţialului de creştere al României şi pentru crearea de locuri de muncă, iar continuarea disciplinei financiare este esenţială pentru stabilitatea macroeconomica. In acelaşi timp, Fondul Monetar International aminteşte că ajustarea fiscală semnficativă de după 2009 a permis României să iasă, în iunie, din procedura de deficit excesiv a UE.
Fondul a constatat îndeplinirea tuturor ţintelor importante, a afirmat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, care a subliniat ca este un semnal care vine într-un moment foarte bun pe piaţa internaţională, un semnal de care România avea nevoie.
Printre tintele prevăzute în acordul stand-by cu Fondul s-au numarat reducerea arieratelor bugetului de stat, precum si privatizarea CFR Marfa, una dintre companiile de stat cu mari pierderi şi datorii. Odată încheiat ultimul acord cu FMI, autoritatile de la Bucuresti se gandesc la parafarea unei alte înţelegeri.
Fostul reprezentant al României la FMI, Mihai Tănăsescu, în prezent vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, consideră că o noua înţelegere cu FMI este în avantajul ţării: Eu sunt convins că un nou parteneriat cu FMI este o ancoră de stabilitate pentru economia României şi este un lucru care poate să conducă la o accelerare a reformelor structurale.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat ca autorităţile romnane îi vor contacta, în iulie, pe reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale pentru a stabili data vizitei în România pentru incheierea unui nou acord.