Transnistria – un conflict dezgheţat?
Parlamentul de la Chişinău nu a reuşit, joi, după lungi dezbateri cu usile inchise, să adopte o declaraţie privind situaţia din regiunea transnistreană.
Valentin Țigău, 21.06.2013, 12:14
Parlamentul de la Chişinău nu a reuşit, joi, după lungi dezbateri cu usile inchise, să adopte o declaraţie privind situaţia din regiunea transnistreană. Aceasta s-a agravat, în ultimul timp, în special după ce, pe 10 iunie, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat o lege privind hotarul de stat al regiunii separatiste, care include şi satul Varniţa, din dreapta Nistrului, populat cu peste 80% romanofoni si controlat de autoritatile legale ale R.Moldova. Chişinăul a criticat această decizie, iar experţii au atras atenţia că acţiunile din ultimul timp pot duce la un nou conflict armat.
Transnistria desemnează asa-numita Republică Moldovenească Nistreană, regiune separatistă, aflată, de jure, în componenta R.Moldova. Privită la nivel international ca o regiune autonomă, ea si-a declarat, unilateral, independenta, in 1990, acuzand pericolul unirii R.Moldova cu Romania. Acest lucru a dus, in 1992, la un razboi in care a fost implicata si armata rusa. Regiunea are o populatie majoritar slavă, preponderant ucraineni şi ruşi, dar romanofonii reprezinta etnia cea mai numeroasa, 40% din populatie. Autoritătile separatiste controlează partea din teritoriul R.Moldova aflată la est de râul Nistru, dar si sase comune, precum si municipiul Tighina, situate la vest de Nistru. Chişinăul a criticat votarea legii frontierei iar analiştii politici au atras atenţia asupra pericolului declansarii unui nou razboi.
Ministrul moldovean al Apararii, Vitalie Marinuta, declara, in context, ca armata este pregătită să riposteze oricărui eventual atac din partea forţelor regimului separatist. La randul sau, seful statului, Nicolae Timofti a fost de acord cu ideea că aceste provocări au legătură cu apropierea R. Moldova de UE şi a sugerat voalat că Federaţia Rusă ar fi interesată de destabilizarea situaţiei în regiunea transnistreană. Ministrul-adjunct rus de Externe, Grigori Karasin preciza, recent, intr-un interviu, că ţara sa nu-şi poate retrage muniţia militară din regiunea transnistreană deoarece Chişinăul ar obstrucţiona reglementarea politică a conflictului.
Legea adoptata la Tiraspol ar trebui sa devina functionala saptamana viitoare, dar a fost, deja, criticata de OSCE, SUA, dar si de Romania. MAE de la Bucuresti apreciaza ca este vorba de o acţiune provocatoare, care merită a fi dezavuată de comunitatea internaţională si transmite, in acest sens, un mesaj clar presedintiei irlandeze in exercitiu a UE.