Decizii privind asigurările de sănătate
Casa Naţionala a Asigurărilor de Sănătate are un nou presedinte, in persoana europarlamentarului Cristian Buşoi.
Leyla Cheamil, 19.06.2013, 11:52
Relaţia dintre Ministerul Sănătăţii de la Bucuresti şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi, în sfârşit, consolidată, în favoarea pacientului. Aprecierea îi aparţine ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după instalarea în funcţie a noului preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, europarlamentarul liberal Cristian Buşoi. El a fost propus la conducerea instituţiei de premierul Victor Ponta, după ce fostul preşedinte, Doru Bădescu, a demisionat din funcţie, în urma unui scandal legat de o numire controversata în Consiliul de Administratie al CNAS din partea administraţiei prezidenţiale. Institutia a considerat aceasta numire o gafă a Administraţiei Prezidenţiale si a catalogat-o ca fiind specifică organizaţiilor mafiote.
Noul presedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Busoi, a susţinut că va fi preocupat ca instituţia pe care o conduce să fie mai transparentă şi mai apropiată de cei cu care trebuie să comunice – cetăţeni şi presă. De asemenea, va solicita un audit intern, iar apoi va stabili priorităţile mandatului, apreciind că, astfel, are şansa să pună în aplicare proiectele sale pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate. Unul dintre acestea este introducerea cardului naţional de sănătate, spune Cristian Busoi, care a promis că, în curând, va fi anunţat un program detaliat al derulării acţiunii.
Pe de altă parte, Buşoi a ţinut sa clarifice problema referitoare la producătorii internaţionali de medicamente, care ar fi favorizaţi în detrimentul celor autohtoni. In acest moment se face o evaluare foarte clară a produselor şi serviciilor care se vor face sub licitaţie centralizată, a explicat presedintele CNAS.
O alta prioritate pe care acesta o are in vedere este oncologia, amintind că ministerul Sanatatii pregăteşte actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite unde ar putea fi înlocuite unele medicamente cu generice.
În ceea ce priveşte taxa clawback ( n.red. o taxa impusa producatorilor de medicamente, care presupune returnarea unei parti din profit) Cristian Busoi este de parere că aceasta este bună ca principiu dar ea nu trebuie să restricţioneze accesul pacienţilor la medicamente. Exista multe deficiente ale sistemului sanitar romanesc cauzate, in primul rand, de subfinantarea cronica a acestui sector. Conditiile de munca precare din unele spitale si salariile mici au determinat un adevarat exod al medicilor romani in strainatate.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a atras atentia ca peste 800 de medici au plecat în străinatate de la începutul anului şi peste 14.000 de la intrarea în Uniunea Europeană, in 2007. Iar totul este în detrimentul pacienţilor români.