BERD şi România
BERD rămâne un partener important pentru România, declară oficialităţile române, după discuţiile de la Bucureşti cu preşedintele acestei instituţii.
Corina Cristea, 18.06.2013, 12:14
BERD este un partener puternic şi de încredere pentru România. Ţara dă semne clare de redresare economică după ani extremi de grei, iar BERD îşi menţine angajamentul de a susţine eforturile României de a reveni la o creştere economică sustenabilă în viitor” – este declaraţia preşedintelui instituţiei financiare, Suma Chakrabarti, care a venit la Bucureşti pentru discuţii cu oficialităţile române.
Împreună cu Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, BERD derulează un program de investiţii de 30 miliarde euro, pe o perioadă de doi ani, pentru a sprijini redresarea economică în Europa Centrală şi de Sud-Est. Iar contribuţia BERD, de 4 miliarde euro, va fi dedicată în mare parte Europei de Sud-Est, inclusiv României, unde instituţia a angajat, de altfel, peste 600 de milioane de euro în 2012. Fondurile acordate până acum Bucureştiului depăşesc 6 miliarde de euro, iar în prezent cel mai important proiect în care România se bazează pe sprijinul BERD este cel legat de restructurarea CFR. Premierul Victor Ponta : “Consider că singura şansă reală de restructurare şi modernizare a CFR este cea de a lucra în strânsă legătură cu BERD, a folosi creditul pe care l-am primit şi mai ales expertiza privind restructurarea unei companii de asemenea dimensiuni. Este un angajament al guvernului pe care îl conduc de a duce la bun sfârşit acest proiect, esenţial pentru România, în colaborare cu BERD.”
Suma Chakrabarti a evocat suma de jumătate de miliard de euro pe care instituţia internaţională o va investi, în acest an, în România: Există motive pentru care avem o astfel de încredere, şi anume guvernul a întreprins măsuri foarte bune pentru a-şi controla bugetul. În cel de-al doilea rând, guvernul are programe de reformă serioase pe care doreşte să le întreprindă şi, ca parte a acestui program de reforme, este foarte important ca România să atragă mai multe investiţii străine directe
Responsabilii de la Bucureşti mizează în continuare pe sprijinul BERD în cofinanţarea proiectelor susţinute din fondul de coeziune şi structural, în restructurarea şi privatizarea companiilor de stat, în sprijinul acordat autorităţilor pentru proiecte locale şi în stimularea creditării pentru IMM-uri.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei.