Politici fiscal-bancare în 2013
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, anticipează că politica fiscală din acest an nu va mai fi una de austeritate, ci de consolidare. El atrage, însă, atenţia că este nevoie de cheltuirea prudentă a banului public.
Daniela Budu, 08.01.2013, 15:07
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, anticipează că politica fiscală din acest an nu va mai fi una de austeritate, ci de consolidare. El atrage, însă, atenţia că este nevoie de cheltuirea prudentă a banului public. Mugur Isărescu a precizat că există o deosebire clară între austeritate şi disciplină financiară. Politica fiscală din acest an cred că va fi una normală, în sensul că nu va fi dedicată continuării unei ajustări, unei strângeri masive a deficitului, cum s-a întâmplat în anul precedent, ci mai degrabă consolidării. Cred că printr-o disciplină financiară adecvată -şi aceasta înseamnă o cheltuire cu prudenţă a banului public- nu este nevoie de austeritate. Şi politica monetară din acest an va fi una normală, în sensul că va urmări cu mare atenţie ce se întâmplă cu inflaţia şi va calibra toate instrumentele de care dispunem. Cadrul general rămâne cel al acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale.”
România a traversat, în ultimii ani, o perioadă marcată de măsuri de austeritate nepopulare, convenite cu instituţiile financiare internaţionale în cadrul unor acorduri de creditare. În prezent, Bucureştiul are în derulare un acord preventiv cu FMI, UE şi Banca Mondială în valoare de cinci miliarde de euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate. Actualul acord a fost parafat în primăvara lui 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să se finalizeze în prima jumătate a acestui an.
Premierul Victor Ponta a declarat, la votul de învestitură a Guvernului, în plenul Parlamentului, că executivul este hotărât să încheie un nou acord preventiv cu FMI, CE şi BM, deoarece UE este în plină furtună economică. El a precizat că nu toate propunerile formulate de aceste instituţii sunt mereu perfecte, dar că un astfel de acord este important. Şeful BNR, crede că încheierea „pozitivă” a actualei înţelegeri cu FMI va reprezenta un spaţiu suficient de conlucrare pentru întregul an 2013.
O misiune comună de evaluare din partea instituţiilor financiare internaţionale va veni la Bucureşti pe 15 ianuarie. Până atunci, guvernul condus de Victor Ponta şi-a propus să definitiveze proiectul de buget pe anul în curs. Şeful executivului a anunţat că joi va prezenta ceea ce a numit „starea naţiunii”, respectiv situaţia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 şi proiectele pentru următorii 4 ani.