Război şi/sau pace
Mult timp am crezut că titlul romanului lui Tolstoi Război şi pace este unul simplu şi direct.
Marius Tiţa, 14.02.2015, 07:42
Mult timp am crezut că titlul romanului lui Tolstoi Război şi pace” este unul simplu şi direct. Desigur, nu aşa este romanul, nu este deloc simplu sau obişnuit. Dimpotrivă, este o introspecţie subtilă şi o frescă socială de excepţie. De asemenea, Război şi pace” de Tolstoi nu este un volum de analiză geostrategică, geopolitică sau militară, nu este titlul unui seminar internaţional despre aceste aspecte ale vieţii internaţionale a oamenilor şi a statelor care străbate ca un fir roşu, de sânge, întreaga istorie a omenirii. Atât de mult ne-a urmărit războiul încât se pare că nu a existat nicio clipă de pace în istoria omenirii.
Mereu a fost un război, undeva, pe faţa Pământului. Război şi pace nu este nici măcar titlul implicit al vreunei iniţiative internaţionale conjugate de oameni puternici din state foarte puternice, menite să aducă pacea sau chiar războiul. Amintindu-ne că romanii, primii teoreticieni de amploare ai vieţii sociale, erau convinşi la nivel de dogmă că războiul este garanţia păcii, nu putem spera decât că mentalităţiile au evoluat de atunci. Este o concluzie îndoielnică. Sau poate că nu mereu se manifestă această mentalitate de asediu permanent. Sau dacă am renunţat să ne pregătim de război când vrem pace, am făcut-o de curând, nu mai mult de un secol. Altfel spus, nici Tolstoi şi nici noi nu putem spune prea clar război sau pace”, chiar şi într-o paradigmă de opoziţie cu război sau pace”. Tolstoi avea dreptate şi ne-a dat cea mai scurtă descriere a vieţii internaţionale.
Titlul romanului său subliniază coexistenţa războiului şi a păcii, a vieţii liniştite cu oroarea, a civilizaţiei creatoare cu distrugerea nemăsurată. În timp ce pe un continent este pace, un altul se zbate în chinurile războiului. Pe aceleaşi continent, unele ţări se luptă între ele, altele îşi văd de viaţa paşnică în continuare. Şi în aceaşi ţară, într-un colţ este linişte, în altul este moarte şi suferinţă. În rândul aceluiaşi popor, unii asistă la convulsia societăţii, alţii mor în războaie pe care nu le-au înţeles niciodată, de generaţii întregi.
Chiar în aceste zile, situaţia din Ucraina ilustrează perfect titlul literar inventat de Tolstoi, cel al coexistenţei războiului şi a păcii. Deceniile întregi lipsite de război în propria apropiere îi lasă pe oameni fără reacţie în faţa unui război adus de dincolo de ei şi tot de acolo alimentat cu arme şi ură. Puternicii zilei par a repeta greşelile şi mai ales comportamentul trecutului, acceptând implicit să existe şi război şi pace sau, învăţaţi de romani, să lupte pentru pace, la propriu şi nu la figurat. În romanul lui Tolstoi intitulat Război şi pace” sunt oameni, vieţi şi drame despre care nu vom şti niciodată în ce măsură sunt inventate din senin de marele scriitor sau au avut o bază concretă în realitate, care a produs o rezonanţă artistică în opera sa. Poate că nici de ar fi avut calculator şi o solidă cultură IT, subtilul Lev Tolstoi nu şi-ar fi scris pe coperta operei Război şi/sau pace”.
În secolul al XlX-ea şi până la sfârşitul primului război mondial, pacea era tot o formă de război, în care cineva trebuie să piardă şi altcineva să câştige, pregătind inevitabilele şi infinitele revanşe. În Ucraina şi în estul său cu vieţi distruse este vorba de oameni şi destine care ar putea spune mult despre această alternativă, a păcii în locul unui război, şi acela fără reguli. În timpul negocierilor de pace, războiul continuă iar armistiţiile sunt dintre cele mai ucigătoare. Este o reală coexistenţă a războiului şi a păcii care nu ţine cont de declaraţiile oficiale.