Teroare şi terorism în America
Terorismul a fost dintotdeauna o idee dementă, iraţională, împotriva a orice se poate revendica a fi de la societatea umană.
Marius Tiţa, 22.04.2013, 10:06
Terorismul a fost dintotdeauna o idee dementă, iraţională, împotriva a orice se poate revendica a fi de la societatea umană. În prezent, terorismul bombelor generalizat ne plasează în zona în care nu ne mai interesează scopul şi motivele invocate de autori. Dacă de obicei teroriştii care comiteau un atac sau un atentat se grăbeau să-şi aducă revendicările în atenţie, atentatele cu bombă din prezent sunt lipsite chiar şi de această pretenţie. Sunt pur şi simplu asasinate în masă, crime laşe, cu cât mai multe victime în care nici autorul nu se mai străduieşte să invoce un motiv. Crima fără motiv este o acţiune patologică, din abisul cel mai întunecat al fiinţei umane.
Exploziile din Statele Unite, încă neclarificate, ne lasă tot mai lămuriţi. Există pericolul ca scenele cu explozii ucigătoare să devină tot mai obişnuite într-un spaţiu acreditat cu maximă securitate şi siguranţă pentru individul membru al societăţii. America era un garant activ al democraţiei în întreaga lume iar propriul teritoriu era văzut ca unul de maximă securitate, imun la războaie şi terorism. Marile cazuri care au ţinut prima pagină a interesului public reprezentau acţiuni violente comise de proprii cetăţeni. A fost o vreme a sectelor religioase, care îşi omora proprii adepţi.
Acum 20 de ani, la 19 aprilie 1993, asediul care dura de 50 de zile al unei fermei unde se baricadaseră adepţii unei secte religioase s-a încheiat dezatruos, cu moartea a peste 80 de adepţi. Numele Waco a revenit în atenţie recent, odată cu imaginile apocaliptice de la explozia produsă la o fabrică de îngrăşăminte chimice, năruită toată în urma incendiului devastator. Potenţialul exploziv al îngrăşămintelor chimice pe bază de azot este cunoscut iar America l-a descoperit dureros în 1995, tot într-o zi de 19 aprilie, când un american a detonat un camion cu astfel de îngrăşăminte în subsolul unei clădiri federale din Oklahoma, omorând 168 de oameni, dintre care 19 copii sub 6 ani ai unei grădiniţe din respectiva clădire.
În 2011, Norvegia avea să descopere puterea explozivă a fertilizatorului alături de împuşcarea la întâmplare a 69 de oameni, situaţii petrecute deja în SUA dar de neînchipuit în Norvegia. Aprilie şi mai ales ziua de 19 vine în amintire prin asediul de la Waco şi atentatul de la Oklahoma, din 1995, cel mai sângeros până la 11 septembrie 2001.
În acest an, în 19 aprilie un poliţist a fost ucis în operaţiunea de capturare a unui suspect în exploziile din timpul maratonului de la Boston, ucis şi el în operaţiune. De fapt, această ciudată şi neagră săptămână a început cu cele două explozii care au ucis două femei şi un copil, aproape de finishul maratonului din Boston, cea mai veche cursa de acest tip din lume. Deocamdată nu se ştie nimic despre cele întâmplate în această săptămână, la Boston sau la Waco. De obicei se spune că, în astfel de situaţii tulburi, adevărul nu va fi niciodată cunoscut iar speculaţiile au ieşit primele pe piaţă. Coincidenţa face ca 19 aprilie să fie o zi legată de acţiuni criminale în masă astfel că alte coincidenţe nu ne vor mai uimi şi vom fi pregătiţi să acceptăm chiar şi adevărul.