Retrospectiva săptămânii 19.11 – 25.11.2023
PNRR: reconfigurare / Pandemie: corupție / Sindicate: proteste / Gaza: ajutoare / Africa: zece zile
Bogdan Matei, 25.11.2023, 11:23
PNRR: reconfigurare
Comisa Europeană a aprobat o versiune revizuită a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Finanţarea oferită de Bruxelles Bucureștiului se reduce față de suma inițială, în urma unei creșteri economice peste așteptări. Astfel, România va primi 28,5 de miliarde de euro, din care 14,9 împrumuturi și 13,6 granturi. PNRR include acum și fonduri REPowerEU nerambursabile suplimentare de 1,4 miliarde. Strategia cuprinde 56 de măsuri modificate, acordă prioritate tranziției verzi, mărind fondurile dedicate inițiativelor climatice. Totodată, REPowerEU introduce noi reforme și investiții menite a grăbi producția de energie verde, a ameliora eficiența energetică a clădirilor și a menține forța de muncă în domeniu. Din PNRR au fost scăzute cele 740 de milioane de euro destinate construcției și renovării a șase spitale, care urmează a fi finanţate de Banca Europeană de Investiții. Până acum, România a primit prin PNRR puţin peste 9 miliarde de euro.
Pandemie: corupție
Liderii PSD şi PNL au anunţat că parlamentarii celor două formaţiuni vor vota pentru ridicarea imunităţii senatorului liberal Florin Cîţu, pentru ca procurorii DNA să-l poată cerceta în dosarul achiziiilor de doze de vaccin în timpul pandemiei de COVID-19. În acest caz mai sunt acuzaţi de abuz în serviciu foştii miniştri USR ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, pentru care preşedintele Klaus Iohannis trebuie să-şi dea acordul pentru ridicarea imunităţii. Cei trei ar fi aprobat achiziţia unui număr mult mai mare de doze decât ar fi fost necesar şi ar fi creat un prejudiciu de un miliard de euro.
Sindicate: proteste
Personalul din ministerul român al Sănătăţii protestează, zilnic, începând de joi, pentru a atrage atenţia asupra decalajelor salariale din sistemul public, precum şi asupra încălcării principiilor salarizării unitare, stipulate în lege. Protestatarii atrag atenţia asupra riscului ca principala instituţie care coordonează politicile de sănătate publică să rămână fără specialişti, mulţi dintre aceştia alegând să îşi schimbe locul de muncă. Și reprezentanţii sindicatului de la metroul bucureștean ameninţă cu noi proteste, nemulţumiţi de prevederile legii care reduce cheltuielile bugetare. Actul normativ, susțin sindicaliștii, îi lasă fără sporuri şi prime, deja negociate în Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Noua lege a iritat și sindicatele de la Căile Ferate, care au anunțat că vor intra în grevă pe 27 noiembrie 2023. Pe perioada grevei, va fi asigurată o treime din activitatea normală, în conformitate cu prevederile legale.
Gaza: ajutoare
Guvernul de la București a anunțat va acorda ajutoare de urgenţă, pentru cazare şi masă, familiilor şi persoanelor cu sau fără cetăţenie română evacuate din Fâşia Gaza. O persoană singură sau o familie cu până la cinci membri va primi lunar 2.000 de lei, iar familia cu peste cinci membri va primi 3.000 de lei (600 euro) pentru cazare. De asemenea, câte 600 de lei lunar se vor acorda pentru o persoană singură, respectiv pentru fiecare persoană din familie, pentru mâncare. Acest ajutor se acordă pe o perioadă de maximum patru luni, începând cu 1 decembrie. Ministerul român de Externe continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni români aflaţi în Fâşia Gaza care au solicitat sprijin în acest sens. Până în prezent, circa 250 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi din Fâşia Gaza.
Africa: zece zile
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut, joi, la Dakar, convorbiri oficiale cu omologul său senegalez, Macky Sall. Cu acest prilej, au fost semnate documente
nilor Unite din Senegal, la vernisajul unei expoziţii de măşti tradiţionale şi a avut o întâlnire cu specialişti senegalezi care au învăţat la facultăţi în România. Senegal a fost ultima etapă a turneului african întreprins de preşedintele Iohannis, pe agenda căruia au mai fost incluse Kenya, Tanzania și Capul Verde. Turneul, primul de acest fel al unui președinte român în ultimele trei decenii, a avut loc după ce, tot luna aceasta, România a adoptat Strategia Națională pentru Africa, document despre care ministerul de Externe de la București afirmă că recunoaște rolul esențial al continentului african în modelarea tendințelor globale în secolul XXI.
Euro: după opt ani
Naționala de fotbal a României a câștigat neînvinsă Grupa I a preliminariilor Campionatului European de anul viitor, din Germania. Șase victorii, patru remize și un golaveraj de 16-5 e bilanțul fotbaliștilor români, la capătul unei campanii de calificare în care au întâlnit Elveția, Israelul, Kosovo, Belarus și Andorra. Presa de specialitate le-a reproșat un joc, nu de puține ori, lipsit de strălucire. Echipa condusă de selecționerul Edward Iordănescu se legitimează, însă, cu rezultatele care o duc la turneul final, unde România nu mai fusese din 2016. Va fi al șaselea European de fotbal pentru fotbaliștii români, care au și șapte prezențe la Cupă Mondială, ultima în 1998.