Retrospectiva săptămânii 26.02 – 4.03.2023
Șeful statului român, Klaus Iohannis, în Luxemburg / Noul premier al Rep.Moldova, Dorin Recean, la București / Ședință specială pentru Ucraina în Parlament / Noile legi ale educației / Salvatorii românii trimiși în Turcia, decoraţi la Palatul Cotroceni
Mihai Pelin, 04.03.2023, 11:39
Șeful statului român, Klaus Iohannis, în Luxemburg
România a apreciat ‘sprijinul clar şi vocal’ al Luxemburgului în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, a declarat, la Luxemburg, preşedintele Klaus Iohannis.La rândul său, premierul Xavier Bettel a spus ca România este pentru Luxemburg un ‘aliat fiabil’ si a anuntat că, în curând, 25 de militari luxemburghezi se vor alătura Grupului de Luptă NATO de la Cincu (centru). El a reafirmat susţinerea privind includerea României in spaţiul Schengen. Șeful statului român a aparticipat si la Forumul Grupului Băncii Europene de Investiţii, dedicat agendei investiţionale a UE, unde a susţinut un discurs despre noile provocări la nivel global. În marja participării la eveniment, el a avut întrevederi bilaterale cu Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, şi cu Odile Renaud-Basso, preşedinta Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Preşedintele Camerei Deputaţilor de la București, Marcel Ciolacu, în Azerbaidjan
Noile proiecte din domeniul energiei au dominat agenda vizitei oficiale pe care preşedintele Camerei Deputaţilor de la București, Marcel Ciolacu, a facut-o în Azerbaidjan. El s-a întâlnit la Baku cu preşedintele Ilham Aliev. Discuţiile au vizat contractul de un miliard de metri cub de gaze naturale livrate de Azerbaidjan, care se va derula din aprilie, timp de un an. Marcel Ciolacu a propus ca, prin acest contract, să fie ajutată şi Republica Moldova vecină şi a primit susţinerea preşedintelui azer. De asemenea, proiectul privind transportul de gaz lichefiat şi parteneriatul ROMGAZ-SOCAR pentru construirea a două terminale la Marea Neagră, precum şi contractul privind dezvoltarea infrastructurii cablului submarin din Marea Neagră au fost discutate de cei doi oficiali. Cablul submarin va avea o lungime de aproape 1.200 de kilometri şi va traversa Marea Neagră pentru a aduce electricitate din Azerbaidjan, prin Georgia către România şi, apoi, prin Ungaria spre restul Europei.
Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, la Geneva
Ministrul roman de Externe Bogdan Aurescu a reconfirmat în intervenţia naţională de la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, susţinerea fermă a României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional. El a exprimat, totodată, hotărârea României de a aduce o contribuţie solidă la pace, securitate, dezvoltare şi drepturile omului. Bogdan Aurescu a mai subliniat că trebuie făcute eforturi pentru a trage la răspundere a Rusiei pentru crimele din Ucraina şi pentru a despăgubi numărul mare de victime.
Noul premier al Rep.Moldova, Dorin Recean, la București
Autorităţile de la Bucureşti vor sprijini fără rezerve conducerea de la Chişinău pentru atingerea obiectivului de integrare a Rep.Moldova în UE. Mesajul a fost transmis de preşedintele Klaus Iohannis, noului premier moldovean, Dorin Recean, care a făcut o vizită în România. El a fost primit şi de omologul său român, Nicolae Ciucă. Ultimul a spus că România şi-a consolidat statutul de prim partener comercial al Rep.Moldova, după ce comerţul bilateral a crescut cu 1,2 miliarde de dolari în 2022 si a ajuns la circa 3,6 miliarde. Și preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a avut o întrevedere cu Dorin Recean, în cadrul căreia l-a asigurat de sprijinul României pentru o parte din consumul de gaze al cetăţenilor de peste Prut, prin intermediul contractului de import convenit cu Azerbaijan.
Ședință specială pentru Ucraina în Parlament
Parlamentul de la București a marcat, printr-o şedinţă solemnă, un an de când Rusia a invadat, pe 24 februarie 2022, Ucraina. Senatorii şi deputaţii au condamnat agresiunea militară şi au promis că România va sprijini, în continuare, fosta republică sovietică. La ședința Parlamentului de la București a participat şi ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopciuc, cu un mesaj în care a transmis recunoştinţa ţării sale pentru sprijinul acordat de România la toate nivelurile.
Noile legi ale educației
Ministrul roman de resort, Ligia Deca, a prezentat proiectele noilor legi ale educaţiei, dupa ce reprezentanţii majorităţii parlamentare au ajuns la un acord. O modificare prevede introducerea portofoliului educaţional al copilului, care va conţine nu numai note, ci şi rezultatele la activităţile extraşcolare. În cazul Bacalaureatului, va exista în plus o probă complementară de competenţe de bază. Noile proiecte mai prevăd, printre altele, majorarea burselor de merit şi a celor pentru elevii olimpici, dar şi creşteri salariale pentru cadrele didactice. Modificările vin pe fondul unor cifre îngrijorătoare, care plasează România în coada clasamentului european în ceea ce priveşte performanţele în educaţie. Politicieni, sindicate şi asociaţiile de părinti l-au acuzat pe ministrul educatiei de lipsa de transparenţă şi că nu a organizat consultări cu cei interesaţi privind viitoarele legi.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe salvatorii românii trimiși în Turcia, după cutremurele devastatoare din 6 februarie
Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a decorat, la Bucuresti, cu prilejul Zilei Protecţiei Civile, pe militarii, pompierii, medicii, asistenţii şi voluntarii care au participat la misiunea internaţională umanitară din Turcia. Echipele au venit alături de câinii care i-au însoțit peste hotare, a căror contribuție a fost esențială pentru găsirea supraviețuitorilor. Pe de altă parte, valul de cutremure care s-au produs, în ultima perioadă, în sudul României, a readus în atenția autorităților problema consolidării antiseismice a clădirilor vulnerabile. În acest sens, Executivul va trimite Parlamentului, pentru dezbatere și aprobare, un proiect de lege care, printre altele, interzice închirierea apartamentelor din blocurile care fac parte din prima grupă de risc seismic. Totodată, Guvernul a adoptat o ordonanţă care se referă la programul “Școli sigure şi sănătoase, prin care se propune simplificarea introducerii în programul de investiţii a şcolilor care fac parte din prima categorie de risc seismic.