Retrospectiva săptămânii 29.01 – 4.02.2023
Şeful statului român, Klaus Iohannis, în vizită în Azerbaijan / Noi proteste sindicale în România / DNA a deschis o anchetă privind posibile fapte de corupție în pandemie / Parlamentul României și-a reluat, săptămâna aceasta, activitatea
Leyla Cheamil, 04.02.2023, 11:23
Şeful statului român, Klaus Iohannis, în vizită în Azerbaijan
România şi Azerbaijanul au convenit, cu prilejul convorbirilor purtate, la Baku, de preşedinţii Klaus Iohannis şi Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energia, comerţul, transporturile, investiţiile, digitalizarea, agricultura, educaţia şi cultura. Şeful statului român i-a mulţumit omologului său azer pentru începerea exportului de gaze suplimentare către România de la 1 ianuarie. România va continua să importe gaz natural din Azerbaidjan, un nou contract fiind semnat, vineri, la Baku. Klaus Iohannis a afirmat că atât coridorul sudic de gaze, cât şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaijan, din surse regenerabile, proiecte susţinute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene în ansamblul său. Liderul de la București a mai spus că România şi Azerbaijan vor continua să lucreze pentru a extinde cooperarea şi iniţiativele strategice dintre Europa, Caucazul de Sud, dar şi Asia Centrală. La rândul său, preşedintele Azerbaijianului a declarat că dialogul politic dintre cele două ţări este foarte dinamic, înregistrîndu-se rezultate foarte bune şi în domeniul economic.
Noi proteste sindicale în România
Angajații din sistemul de învătământ au ieșit în stradă, pentru a atrage, încă o dată, atenția asupra solicitărilor lor. Federaţiile din educaţie au pichetat, miercuri, sediul Guvernului, pentru a cere salarii decente, îndeosebi pentru personalul nedidactic. Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor sindicale, personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de lege. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800 şi 2.300 de lei, iar creşterea inflaţiei, care a fost de 16,4% în luna decembrie a anului trecut, concomitent cu majorarea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi, au condus la creşterea gradului de sărăcire. Sindicaliştii afirmă că şi salariile profesorilor sunt nemotivante şi cer adoptarea unui act normativ care să repoziţioneze salariaţii din învăţământ în ierarhia funcţiilor bugetare în raport cu nivelul de calificare profesională şi importanţa pe care societatea ar trebui să o acorde educaţiei. La rândul ei, Federaţia Sanitas va începe, pe 6 februarie, pichetarea Guvernului, timp de cel puțin o săptămână. Sindicaliştii cer acoperirea inflaţiei prin creşterea veniturilor tuturor salariaţilor cu cel puțin 15% de la 1 februarie şi consultarea sindicatelor în elaborarea viitoarei legi a salarizării, pentru a nu exista aceleaşi diferenţe discriminatorii între medici, asistenţi şi infirmiere sau diminuări de venituri.
DNA a deschis o anchetă privind posibile fapte de corupție în pandemie
Direcția Națională Anticorupție din România a deschis o anchetă legată de posibile fapte de corupție care ar fi fost săvârșite în timpul pandemiei de COVID-19. Printre cei vizați se numără Victor Piţurcă, fostul selecţioner al naţionalei de fotbal, şi Gabriel Ţuţu, şeful Romarm, principala companie producătoare și exportatoare de produse militare. Cei doi au fost reţinuţi, 24 de ore, de procurori anticorupţie într-un dosar privind achiziţia de măşti medicale neconforme livrate în spitalele Ministerului Apărării Naţionale în timpul pandemiei. Potrivit unor surse judiciare, firma care ar fi livrat măştile îi aparţine lui Alex Piţurcă, fiul fostului selecţioner, iar Victor Piţurcă şi-ar fi folosit influenţa pentru a-i facilita acestuia accesul la contracte. Procurorii DNA susţin că şeful Romarm ar fi facilitat cumpărarea de materiale de protecţie şi utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie şi ar fi cerut de la firmele respective 40% din profit. Ca fotbalist, Victor Pițurcă este câștigător al Cupei Campionilor Europeni alături de Steaua București în 1986. Ca antrenor, a calificat în doua rânduri naţionala la turnele finale continentale.
Parlamentul României și-a reluat, săptămâna aceasta, activitatea
Parlamentul de la București a început, în această săptămână, o nouă sesiune. Printre priorităţi se numără pensiile de serviciu, care nu ar trebui să mai depăşească salariul din perioada activă și propunerile de modificare a legilor Educaţiei, asupra cărora partidele din coaliţia guvernamentală PSD-PNL-UDMR nu au reuşit încă să ajungă la o variantă comună. Legea învăţământului preuniversitar şi cea referitoare la învăţământul universitar se află, încă, în analiza specialiştilor în educaţie ai celor trei partide. Alte subiecte sunt o eventuală comasare a unora din scrutinele de anul viitor, dar şi o posibilă remaniere guvernamentală, în acelaşi timp cu rotaţia premierilor. Potrivit unui protocol al coaliţiei PSD-PNL-UDMR, această rotaţie e prevăzută la sfârşitul lunii mai, când social-democratul Marcel Ciolacu ar urma să-l înlocuiască pe liberalul Nicolae Ciucă la conducerea Executivului. La rândul său, Nicolae Ciucă ar urma să preia şefia Senatului, asigurată acum, interimar, de colega sa de partid Alina Gorghiu. Liberalii insistă ca protocolul să fie respectat întocmai. Social-democraţii ar dori să păstreze ministerele unde spun că reprezentanţii lor ar fi făcut performanţă.
În România, a început distribuirea cardurilor de energie pentru persoanele vulnerabile
Miercuri, a început distribuirea cardurilor de energie pentru persoanele vulnerabile. Guvernul de la Bucureşti a hotărât să acorde, anul acesta, un ajutor de 1.400 de lei persoanelor care au greutăţi în a-şi achita facturile la curent electric şi căldură. În total, 4.000.000 de români cu venituri lunare de până la 2.000 de lei vor primi carduri cu ajutorul cărora vor putea achita facturile de electricitate sau gaz, energia termică în sistem centralizat, butelia, lemnul de foc, păcura, peleţii şi alte materiale folosite la încălzirea gospodăriei.