Retrospectiva săptămânii 27.11-03.12.2022
Ministeriala NATO de la București / Alte reuniuni importante în capitala României / Parteneriatul strategic dintre Romania și Statele Unite / 1 decembrie, Ziua Națională a României / Șeful diplomației române la Consiliului Ministerial al OSCE
Mihai Pelin, 03.12.2022, 11:25
Ministeriala NATO de la București
Nu trebuie să subestimăm Rusia, ale cărei rachete continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică din Ucraina, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor de Externe din cadrul Alianţei. Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina este esenţial, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, a punctat şeful NATO. El a mai spus că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO este aproape finalizată și a mulţumit României pentru “excelenta găzduire a reuniunii de la Bucureşti. La rândul său, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a subliniat necesitatea monitorizării atente a situaţiei din Marea Neagră, având în vedere impredictibilitatea comportamentului Rusiei. Miniștrii de Externe s-au angajat să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina şi să ajute la refacerea infrastructurii energetice a acesteia. De asemenea, ei au reafirmat importanţa strategică a Mării Negre pentru Alianţă şi angajamentul pentru apărarea întregului teritoriu aliat. Aceasta a fost prima întâlnire în acest format organizată de România după aderarea sa la NATO şi primul eveniment care se desfăşoară într-o ţară de pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice de la începutul războiului din Ucraina.
Alte reuniuni importante în capitala României
Pe lângă reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO, România a găzduit, în premieră, şi reuniunea liderilor de la Munchen. 75 de responsabili guvernamentali de rang înalt şi experţi în politică externă şi de securitate au discutat despre consecinţele războiului din Ucraina, dar şi despre alte probleme de securitate din regiune. Criza economică, cea energetică şi cea alimentară, precum şi războiul din Ucraina au fost analizate şi la Forumul Aspen, care s-a desfășurat tot în Capitală. Şi tot la Bucureşti a avut loc şi o întâlnire a unui nou grup de coordonare energetică, ce include reprezentanţi ai Grupului G-7 şi ai altor ţări aliate, pentru a mobiliza ori planifica livrarea de echipamente Ucrainei cât mai curând posibil.
Parteneriatul strategic dintre Romania și Statele Unite
Departamentul american de Stat a salutat împlinirea a 25 de ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic cu România. Este subliniată, între altele, contribuţia Bucureştiului la operaţiunile multinaţionale şi ale Alianţei Nord-Atlantice, faptul că România găzduieşte mai multe structuri militare ale NATO şi mai multe formaţiuni militare americane, inclusiv scutul antirachetă de la Deveselu (sud). Marţi, la Bucureşti, secretarul american de stat Antony Blinken și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, au evocat aniversarea Parteneriatului Strategic România-SUA și au reconfirmat angajamentul ferm al ambelor părți de a-l aprofunda pe toate dimensiunile sale. Șeful diplomației române a subliniat faptul că Parteneriatul Strategic este un pilon esențial al politicii externe și de securitate a României. Totodată, el a reiterat importanța prioritară a includerii României în Programul de renunțare a vizelor pentru SUA. Antony Blinken a discutat și cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu premierul Nicolae Ciucă.
1 decembrie, Ziua Națională a României
1 Decembrie – Ziua Naţională a României a fost sărbătorită prin organizarea de parade militare în mai multe oraşe ale ţării. La defilarea de la Arcul de Triumf din Capitală au fost prezenţi peste 1.500 de militari români, dar și străini din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, SUA şi Ţările de Jos. O defilare de 1 Decembrie a avut loc şi la Alba Iulia (centru), la care a participat şi un detaşament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă dislocat la Cincu, în judeţul Braşov (centru). Ziua Naţională a României este sărbătorită şi în afara graniţelor, în comunităţile de români. ICR organizează, până pe 10 decembrie, 50 de evenimente în 31 de oraşe din străinătate. Luni, în Parlamentul de la Bucureşti a avut loc o sedinţă solemnă pentru a marca împlinirea a 104 ani de la Marea Unire. Evenimentele marchează şi anul centenarului încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, la Alba Iulia. Supranumit Întregitorul de ţară, Ferdinand I a fost primul rege al tuturor românilor, sub domnia căruia s-a realizat Marea Unire din 1 decembrie 1918, atunci când s-au unit cu Patria-mama Transilvania, Basarabia și Bucovina.
Șeful diplomației române la Consiliului Ministerial al OSCE
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat, joi, la Ĺodz, în Polonia, la Consiliul Ministerial al OSCE, atrocităţile comise de Rusia împotriva civililor şi infrastructurii civile, inclusiv energetice, din Ucraina. Șeful diplomaţiei române a reiterat apelul către Mosova de a pune capăt imediat şi necondiţionat agresiunii sale militare şi de a-şi retrage forţele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional. Totodată, el a vorbit despre sprijinul bilateral şi internaţional pentru Republica Moldova românofonă, puternic afectată de conflictul din Ucraina.
Ia românească în patrimoniul UNESCO
Cămaşa cu altiţă, cunoscută drept ia românească, a fost inclusă de către UNESCO în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii. Dosarul de candidatură a fost întocmit împreună cu Republica Moldova. Decizia luată de UNESCO reprezintă o recunoaştere a identităţii şi valorii acestui element, dar şi un semnal pentru instituţiile culturale din România şi Republica Moldova că trebuie să susţină şi să promoveze arta confecţionării cămăşii cu altiţă. Aceasta este piesa de bază a costumului tradiţional românesc de sărbătoare. România a mai fost inclusă în lista UNESCO şi cu tradiţia de creştere a cailor din rasa Lipiţan, alături de alte ţări din Europa.