Retrospectiva săptămânii 23.08 – 29.08.2020
Evoluţia Covid 19 în România la 6 luni de la declararea primului caz / Debut al campaniei electorale pentru alegerile locale din România / Moţiune de cenzură împotriva Guvernului - dezbatere şi vot în Parlament pe 31 august
România Internațional, 29.08.2020, 11:15
Evoluţia Covid 19 în România la 6 luni de la declararea primului caz
Pe 26 februarie, în România s-a înregistrat primul caz de COVID 19, acum la 6 luni, sunt peste 83 de mii de infectări şi 3500 de decese.Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că nu se impun noi măsuri restrictive, deoarece raportările săptămânale arată că există o tendinţă de scădere a numărului de cazuri. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus redeschiderea, de la 1 septembrie, cu anumite restricţii, a restaurantelor şi cafenelelor amplasate în interiorul clădirilor, precum şi a cinematografelor, muzeelor, bibliotecilor şi sălilor de de spectacole. Activitatea de servire și consum în restaurante, hoteluri, cafenele și localuri publice fusese suspendata la jumatatea lui martie din cauza pandemiei de coronavirus, dar a continuat pentru livrare la domiciliu sau alte activități, care nu presupun clienți într-o incintă. Hotărârea adoptată mai prevede, printre altele, limitarea programului de funcţionare a teraselor între orele 6:00 şi 24:00, precum şi creşterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private – 50 în spaţiul închis, respectiv 100 în spaţiul deschis.
Debut al campaniei electorale pentru alegerile locale din România
În România a început, vineri, campania electorală pentru alegerile locale de pe 27 septembrie. Scrutinul era prevazut în iunie, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Pentru prima dată, campania va fi una atipică şi se va desfăşura după anumite reguli de protecţie sanitară. Astfel, echipele de campanie şi candidaţii vor purta măşti de protecţie la întrunirile electorale, atât în interior, cât şi în exterior. La evenimentele din interior vor participa maximum 50 de persoane, în vreme ce în exterior vor participa maximum 100 de persoane.
De asemenea, campaniile electorale care se vor desfăşura din uşă în uşă vor fi puse în practică de o echipă formată doar din două persoane. Campania electorală se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7,00. Cetăţenii cu drept de vot pot cere înscrierea în Registrul Electoral până pe 4 septembrie, dată până la care primarii trebuie să actualizeze această listă. Secţiile de votare se vor deschide pe 27 septembrie, la ora 7:00 dimineaţa şi se vor închide la ora 21:00, iar procesul de numărare a voturilor se va încheia cel mai târziu pe 28 septembrie. Competiţia electorală este pentru 41 de funcţii de preşedinţi de consilii judeţene, peste 1.300 de consilieri judeţeni şi 40.000 de consilieri locali şi aproximativ 3.200 de funcţii de primar.
Cea mai importantă confruntare este pentru funcţia de primar al Municipiului Bucureşti, unde intră în competiţie nu mai puțin de 18 candidaţi, dintre care patru sunt indepedenţi. Favoriţi sunt actualul primar social-democrat, Gabriela Firea, şi Nicuşor Dan, candidat indepedent susţinut de PNL, aflat la guvernare și USR-PLUS. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel către candidaţi, dar şi către alegători să respecte măsurile de protecţie sanitară astfel încât scrutinul să poată fi organizat în siguranţă. Înainte de începerea campaniei electorale, șeful statului a insistat că este esenţial ca fiecare să facă tot ceea ce ţine de el pentru ca şi democraţia să fie protejată în această perioadă. Acest lucru este posibil, a spus preşedintele, dacă toţi vor respecta un set de reguli şi măsuri menite să asigure un cadru optim de desfăşurare a acţiunilor electorale în condiţii speciale.
Moţiune de cenzură împotriva Guvernului – dezbatere şi vot în Parlament pe 31 august
Parlamentul de la Bucureşti va dezbate şi vota luni, 31 august, moţiunea de cenzură depusa de opoziţia social-democrată împotriva guvernului liberal, au stabilit birourile permanente ale celor două camere ale Legislativului. Social-democraţii reproşează executivului condus de Ludovic Orban modul în care a gestionat criza provocată de epidemie. De partea sa, guvernul a depus o sesizare la Curtea Constituţională, în care reclamă iniţierea unei moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, consideră că actualul executiv trebuie să plece şi susţine că social -democraţii dispun de voturile necesare pentru demiterea guvernului. Premierul Ludovic Orban susţine că iniţiativa PSD este iresponsabilă politic şi poate pune ţara în situaţia de a gestiona pandemia fără un guvern.
România şi criza din Belarus
România va aloca un ajutor de 100.000 de euro pentru societatea civilă şi jurnaliştii independenţi din Belarus, a anunţat şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, prezent, la Berlin, la o reuniune informală de 2 zile a miniştrilor de externe din UE. În ajunul reuniunii, Bogdan Aurescu a declarat că România va cere din nou sancţionarea celor vinovaţi pentru abuzurile comise în context electoral şi post-electoral în Belarus. Demersurile condamnabile ale puterii de la Minsk nu pot rămâne fără un răspuns adecvat din partea Uniunii Europene, a mai spus ministrul român de Externe.
Evoluţia echipelor româneşti de fotbal în cupele europene
Două calificări şi o eliminare este bilanţul celor trei reprezentante ale României în Liga Europa la fotbal, după meciurile de joi, din primul tur preliminar. FC Botoșani a câştigat cu 2-1, în deplasare, cu FC Ordabasy, din Kazahstan, iar bucureştenii de la FCSB cu 3-0, pe teren propriu, cu armenii de la FC Shirak. Vicecampioana României, CS Universitatea Craiova, a fost, în schimb, eliminată, scor 1-2, în Georgia, de FC Locomotive Tbilisi. Calificările s-au tranşat într-o singură manşa. Miercuri seara, pe teren propriu, şi campiona CFR Cluj, a fost eliminată, după lovituri de departajare, de echipa croata Dinamo Zagreb, în turul al doilea preliminar al Ligii Campionilor. CFR îşi va continua traseul continental în Liga Europa. Tragerile la sorţi pentru tururile următoare au loc săptămâna viitoare.