Retrospectiva săptămânii 07.06.2020 – 13.06.2020
Noul coronavirus – în continuare, cap de afiş
Roxana Vasile, 13.06.2020, 09:30
Noul coronavirus – în continuare, cap de afiş
Numărul îmbolnăvirilor din România provocate de noul coronavirus a depăşit, săptămâna aceasta, pragul de 21 de mii, din care aproape 1.400 sunt decese. După două luni de stare de urgenţă şi una de stare de alertă, în vigoare până pe 16 iunie inclusiv, preşedintele ţării Klaus Iohannis şi Guvernul monocolor liberal de la Bucureşti doresc să prelungească măsurile restrictive. Reunit joi seară în şedinţă, Executivul a amânat, însă, pentru prima şedinţă de săptămâna viitoare adoptarea hotărârii privind prelungirea actualei stări de alertă. Anunţul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, care a punctat că decizia de prelungire nu are caracter politic şi că starea de alertă ar fi absolut necesară pentru sănătatea şi viaţa românilor.
Se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi fără locuri de joacă, precum și sălile de fitness şi piscinele exterioare, însă cu anumite condiţii. Vor fi posibile, totodată, evenimente private, dar nu şi publice, cu maximum 20 de participanţi, dacă au loc în interior şi cu 50 de persoane, dacă au loc în exterior. Ar urma să fie redeschise after-school-urile, grădiniţele şi creşele particulare. Potrivit premierului Ludovic Orban, Institutul Naţional de Sănătate Publică va acorda fiecărei ţări un coeficient care va arăta gradul în care se află pandemia cu Covid-19. Persoanele care se vor întoarce în România din ţări cu un coeficient sub cinci nu vor mai sta în izolare la domiciliu. De asemenea, se doreşte reluarea curselor aeriene spre statele cu coeficient sub cinci, precum Austria, Grecia sau Bulgaria.
Pentru prelungirea stării de alertă este, însă, nevoie de votul Legislativului, care are la dispoziţie cinci zile să o încuviinţeze sau nu. PSD, principala formaţiune de opoziţie, dar şi care are numărul cel mai mare de parlamentari, a anunţat că nu este dispus să acorde un cec în alb Cabinetului lui Ludovic Orban. Social-democraţii au propria strategie privind continuarea măsurilor anti-pandemie şi ar accepta starea de alertă doar cu anumite condiţii: dacă se redeschid spitalele pentru bolile cronice, dacă sunt redate, pentru publicul larg, aşa-numitele spitalele suport Covid care nu au avut niciun pacient în ultima lună, dacă sunt reluate achiziţiile publice prin licitaţie sau se renunţă la angajări cu derogare de la lege.
Din contră, PSD consideră necesare, pentru încă o perioadă precisă de timp, obligativitatea purtării de măşti în spaţii închise, limitarea numărului de persoane la diverse evenimente sau distanţarea fizică. La rândul său, USR, a treia formaţiune parlamentară,este în favoarea menţinerii stării de alertă doar încă 15 zile şi numai în localităţile unde mai există focare de infecţie. Pe acest fond, preşedintele Klaus Iohanis a intervenit, din nou, cu un apel către parlamentari, cărora le-a cerut să înţeleagă că Guvernul nu poate să ţină sub control situaţia sanitară, dacă nu are pârghiile necesare.
Economia României, încotro?
Deşi nu s-a încheiat nici primul, unii oficiali de la Bucureşti vorbesc, deja, de un posibil al doilea val al pandemiei cu noul coronavirus, spre nemulţumirea celor care critică în special lipsa măsurilor de redresare economică. Românii aşteaptă un plan de relansare, pe care liberalii la guvernare l-au promis pentru jumătatea lunii iunie. Potrivit adversarilor lor social-democraţi, sute de mii de români sunt şomeri, deficitul comercial este în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi singurul program lansat de actualul Executiv pentru redresare economică, IMM Invest, are rezultate insesizabile: a injectat în economie 2,7 miliarde de lei (circa 540 de milioane de euro), aferent unui număr de circa 3.400 de credite. Mai exact – spun social-democraţii – ajutorul guvernamental este circa 0,25% din PIB şi vizează 0,67% din totalul imm-urilor româneşti.
Guvernul parează şi spune că va promova un act normativ prin care, după modelul IMM Invest, pe care îl consideră de succes, va garanta credite şi pentru companiile mari. Schema de sprijin ar urma să devină operaţională după ce Comisia Europeană îşi va da acordul, probabil în cel mult două săptămâni. Executivul susţine că acest program, împreună cu cel destinat întreprinderilor mici și mijlocii, vor da posibilitatea aproape tuturor companiilor din România să aibă acces la credite de finanţare. În plus, într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Întreprinzătorilor, premierul Ludovic Orban declară că Guvernul va pune accent pe încurajarea investiţiilor şi a capitalului autohton, precum şi pe asigurarea funcţionalităţii instituţiilor care asigură o piaţă liberă şi corectă pentru companiile de pe piaţa românească.
Agenția Standard&Poor’s: verdict
Agenția Standard&Poor’s a menținut ratingul de țară – BBB minus – al României, dar și perspectiva negativă asupra economiei naţionale. Aceasta înseamnă că ţara a scăpat de retrogradarea în categoria Junk, ceea ce ar fi făcut ca investitorii să o ocolească. Standard&Poor’s mai estimează că economia românească se va contracta cu 5,5% anul acesta, după ce, anterior, prevăzuse un avans de 3,5 procente.
Pentru ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, măsurile actualului Guvern PNL pentru combaterea efectelor crizei Covid-19 şi de asigurare a unor finanţe publice sustenabile au fost corecte. Totodată, liberalii resping acuzaţiile PSD, pe care l-au acuzat că vrea să bage România în faliment prin măsuri populiste adoptate în Parlament. Social-democraţii spun, în schimb, că singurul motiv pentru care Agenţia Standard&Poor’s a păsuit retrogradarea României a fost eficienţa guvernării pe care ei au asigurat-o până în luna noiembrie a anului trecut şi că, de fapt, guvernul PNL şi-ar fi ascuns incompetenţa, angajându-se, printr-o scrisoare, la austeritate. Potrivit Guvernului, creşterea pensiilor în această toamnă, de pildă, ar putea fi de cel mult 10%, faţă de 40% cât prevede legea.