Retrospectiva săptămânii 30.07 – 05.08.2017
Un val de căldură s-a aşternut peste România/ CSAT aprobă planul de înzestrare al armatei pentru următorii 10 ani/ La Cluj-Napoca a început festivalul Untold/ FCSB s-a calificat în play-off-ul Ligii Campionilor
Mihai Pelin, 05.08.2017, 07:03
Un val de căldură s-a aşternut peste România
În această săptămână, temperaturile au urcat foarte mult în toată ţara, peste media normală pentru această perioadă. Întreaga România s-a aflat sub avertizarea de cod galben şi portocaliu, iar spre sfârşitul săptămânii, când a fost extrem de cald, a fost instituit chiar codul roşu în partea de vest a teritoriului. Este al doilea cod roşu de caniculă emis de meteorologi pe parcursul acestei veri, primul fiind instituit la începutul lunii iulie. Mercurul din termometre a sărit de 40 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală s-a situat peste pragul critic de 80 de unităţi, ceea ce a accentuat disconfortul termic. În toate marile oraşe au fost amenajate corturi stradale de prim-ajutor unde oamenii să poată bea un pahar cu apă şi să se odihnească. Din cauza căldurii, pentru evitarea accidentelor, viteza de circulatie a trenurilor a fost mult redusă pe unele tronsoane, iar din acest motiv acestea au avut întârzieri. Restricţii au fost instituite şi pe drumurile naţionale şi autostrăzile care tranzitează teritoriul României, pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone.
CSAT aprobă planul de înzestrare al armatei pentru următorii 10 ani
Reunit, la Bucuresti, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat Planul de înzestrare a Armatei României pentru următorii 10 ani, în valoare de aproape 10 miliarde de euro. Documentul fusese retras de pe ordinea de zi a precedentei sedinţe CSAT din 4 iulie întrucât nu respecta Acordul politic naţional de alocare a 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, asumat, la începutul anului 2015, de toate partidele politice, la iniţiativa şefului statului. Forma revizuită şi aprobată a Planului presupune o planificare multianuală a programelor de înzestrare, în concordanţă cu prevederile Strategiei de înzestrare a Armatei şi ale Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea ei până în anul 2026. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Armata României trebuie să beneficieze de o alocare coerentă şi susţinută a resurselor întrucât subfinanţarea în Apărare ar afecta într-un mod grav îndeplinirea misiunilor de bază şi capacitatea operaţională. În luna mai, Parlamentul de la Bucureşti a aprobat iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe majore de înzestrare a armatei, care depăşesc 100 de milioane de euro fiecare. Printre acestea se numără achiziţionarea de sisteme de rachete Patriot din Statele Unite şi a 36 de avioane multirol F-16. Pentru realizarea acestor programe, cu fonduri multianuale planificate va fi implicată şi industria naţională de apărare, care trebuie să-şi modernizeze şi să-şi dezvolte capacităţi militare de producţie.
La Cluj-Napoca a început cel mai mare festival de muzică electronică din România
Cea de-a treia editie a Festivalului de muzică electronică Untold, cel mai mare eveniment de profil organizat în România, a început, joi, la Cluj-Napoca (nord-vest). Timp de patru zile, aproape 200 de artişti vor evalua pe cele 10 scene instalate de organizatori, care promit peste 100 de ore de muzica hot, dar şi multe experienţe inedite. Scena principală a primit supranumele de cuibul dragonului şi este cea mai mare dedicată unei producţii din România, având dimensiuni impresionante: 100 de metri lăţime şi peste 35 de metri înălţime. Printre surprizele pregătite se numără şi ochiul dragonului, o roată de observaţie de peste 40 de metri, în care participanţii se pot urca şi pot avea o viziune mai clară şi mai largă asupra tărâmului Untold. Festivalul este organizat în mai multe locaţii, unde există şi spaţii dedicate fanteziei cu tatuaje şi accesorii cu care fanii festivalului devin parte din poveste. Pentru look-ul de festival, designerii români au pregătit colecţii, în serii limitate. Iar pentru a completa ţinuta de festival, stiliştii pot ajuta participanţii cu cele mai în vogă machiaje şi coafuri. Atmosfera este completată de animatori pe picioroange, acrobaţi, sau magicieni. Deşi cu o istorie mică, Untold a reuşit, în scurt timp, să devină un fenomen internaţional. La prima ediţie, în 2015, a fost desemnat cel mai bun festival european, iar în 2016 a fost un real succes, cu peste 300 de mii de participanţi din România şi din străinătate.
FCSB (fosta Steaua Bucureşti) s-a calificat în play-off-ul Ligii Campionilor
Cinci echipe româneşti de fotbal au evoluat în cupele europene. În Liga Campionilor, FCSB ( fosta Steaua Bucureşti), a reuşit calificarea în play-off, după eliminarea cehilor de la Viktoria Plzen. La Bucureşti scorul a fost 2 la 2, iar în Cehia steliştii au obţinut o victorie clară, cu 4-1. Cea de-a doua reprezentantă a României în această competiţie, campioana F.C.Viitorul Constanţa (sud-est) a fost eliminată după 1-0 şi 0-4 cu ciprioţii de la Apoel Nicosia. Fără experienţa în confruntări de nivel european, formaţia antrenată de fostul mare jucător Gheorghe Hagi rămâne însă în competiţiile europene şi va evolua în play-off-ul Ligii Europa. Alte trei echipe romanesti – Dinamo Bucuresti, Astra Giurgiu(sud) şi CSU Craiova (sud) – au fost eliminate din Liga Europa. Adversare le-au fost Athletic Bilbao (Spania), celebra formatie italiana AC Milan şi FK Oleksandria, din Ucraina.