Retrospectiva săptămânii 02.04 – 08.04.2017
Spre o lege a salarizării unitare în România/O victimă română a recentului atentat de la Londra/ Schimbări în Guvernul României/ Noi medalii pentru inventatorii români
Roxana Vasile, 08.04.2017, 09:30
Spre o lege a salarizării unitare în România
În sistemul de salarizare românesc nu există, la ora actuală, o ierarhie care să ţină cont de importanţa muncii depuse, de parcursul şcolar şi universitar, de vechime sau de experienţa profesională. Toate acestea au condus, de-a lungul timpului, la anomalii greu de imaginat în alte state din Uniunea Europeană. Or, actualul Guvern de coaliţie PSD-ALDE de la Bucureşti doreşte să remedieze această stare de fapt prin elaborarea legii salarizării unitare din sistemul bugetar. Mai precis, liderii coaliţiei şi-au asumat, joi, proiectul acestui act normativ, care va fi depus în Parlament săptămâna viitoare.
Acesta ar urma să fie adoptat de Legislativ până la sfîrşitul actualei sesiuni. Legea va institui un tratament egal pentru cei care prestează aceeaşi activitate şi au aceeaşi vechime în muncă. Un alt principiu este cel al ierarhizării, astfel încât şeful unei instituţii să nu aibă salariul mai mic decât subalternii săi. Proiectul legii salarizării unitare stabileşte, totodată, un calendar al majorărilor pentru următorii ani. În întreg sectorul bugetar românesc, raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu va fi de 1 la 12. Opoziţia politică de la Bucureşti contestă demersul Guvernului şi apreciază că proiectul de lege este nerealist, dat fiind că nu sunt bani pentru toate majorările avute în vedere. La rândul său, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, spune că măririle salariale sunt necesare, dar că trebuie ţinute sub control, avându-se în vedere că România a obţinut actualele echilibre economico-financiare cu mari sacrificii.
Justiţia română şi anticorupţia
Decidenţii politici de la Bucureşti încearcă să modifice legislaţia penală astfel încât aceasta să nu încalce Constituţia, dar nici să nu pună frână luptei anticorupţie. Astfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, săptămâna aceasta, că a făcut o serie de modificări la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, schimbări care se vor afla în dezbatere publică. Modificările vizează definirea infracţiunii de abuz în serviciu în raport cu o decizie de anul trecut a Curţii Constituţionale. Pe scurt, ministrul a punctat că nu va impune un prag valoric al prejudicului pentru această infracţiune, ci judecătorul va decide dacă-l va pedepsi sau nu pe cel trimis în judecată.
Tot Tudorel Toader a anunţat că Ministerul a dat aviz negativ modificărilor aduse în Parlament proiectului de lege privind conflictul de interese, instituţia pe care o conduce având o iniţiativă legislativă care se referă la modificarea prevederilor legate de această infracţiune. În fine, ministrul Toader a anunţat şi că va fi făcut un audit extern la Parchetul General, Direcţia Naţională Anticorupţie şi cea de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Aceasta, în condiţiile în care activitatea acestor instituţii nu a mai fost radiografiată de peste un deceniu. Verificarea va stabili, între altele, numărul de dosare pe care le are fiecare procuror, termenele de soluţionare, numărul de cazuri reclamate la CEDO sau numărul de cetăţeni care au stat în închisoare pe nedrept.
Schimbări în Guvernul României
La doar trei luni de la învestire, Guvernul de stânga de la Bucureşti condus de social-democratul Sorin Grindeanu a operat o nouă remaniere. Pe 23 februarie erau înlocuiţi titularii a patru portofolii – Justiţie, Economie, Mediu de Afaceri şi Fonduri Europene. Dacă aceste schimbări s-au produs sub umbrela PSD, marele câştigător, cu 45% din sufragii, al scrutinului din decembrie anul trecut, săptămâna aceasta a fost rândul partenerului-junior la guvernare, ALDE, să opereze schimbări în formula de joc.
Luni, au depus jurământul doi noi miniştri liberal-democraţi. ALDE a ales-o pentru funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier pe Graţiela Gavrilescu, fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. În locul acesteia, a venit liderul grupului senatorilor ALDE, Viorel Ilie. Cu o săptămână în urmă, conducerea ALDE decisese retragerea sprijinului politic pentru copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, vicepremier şi ministru al Mediului, pe fondul neînţelegerilor tot mai acute dintre acesta si celălalt copreşedinte liberal-democrat, şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
O victimă română a recentului atentat de la Londra
Ambasadorul României la Londra a confirmat decesul româncei grav rănite în atentatul din 22 martie din capitala Marii Britanii, numărul total al morţilor ridicându-se, astfel, acum, la 5. Românca avea 31 de ani şi era internată de două săptămâni în stare gravă. Ea a căzut în apele Tamisei, după ce atentatorul a intrat cu maşina în pietoni pe podul Westminster. Cel de-al doilea român rănit – partenerul ei de viaţă – a fost externat la scurt timp după atacul revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic.
Noi medalii pentru inventatorii români
În fiecare an, inventatorii români se întorc de la saloanele internaţionale cu medalii pentru invenţii cu aplicaţie imediată. Şi în acest an, ei au obţinut numeroase distincţii la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, cel mai prestigios eveniment de gen la nivel mondial. Ajuns la cea de-a 45-a ediţie, salonul s-a desfăşurat în perioada 29 martie-2 aprilie. 34 de medalii de aur, 8 de argint şi 10 distincţii speciale – acesta este palmaresul românilor, premiaţi de către membrii juriului internaţional. Li s-au adăugat 17 premii oferite de delegaţiile străine prezente la Ziua dedicată României la Salon.
România a participat, la Geneva, cu 40 de lucrări, a căror prezenţă a fost finanţată de la buget, alături de alte 8 invenţii susţinute din fonduri proprii. Pe de altă parte, la Măgurele, lângă Bucureşti, săptămâna aceasta au început primele teste pentru componentele unui Laser de mare putere, care va deveni operaţional din 2019. Laserul va fi de 1.000 de ori mai puternic decât oricare altul existent, acum, în lume.