Retrospectiva săptămânii 22.11 – 28.11.2015
Sumar: Bugetul pe anul viitor va fi gata în următoarele două săptămâni; Şeful statului român, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind creşterea salariilor bugetarilor;
Mihai Pelin, 28.11.2015, 10:37
Bugetul pe anul viitor va fi gata în următoarele două săptămâni
În România, proiectul de buget de stat pentru 2016 îşi propune să clarifice elementele legate de stabilitatea fiscală şi va include toate modificările legislative la nivelul veniturilor, au precizat autorităţile. Bugetul ar urma să fie gata până pe 15 decembrie şi ulterior va fi transmis Parlamentului pentru a intra în dezbaterile din comisiile de specialitate, urmând apoi votul final în plen. Până atunci, va exista, însă, şi o perioadă în care documentul va fi supus şi dezbaterii publice. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că bugetul pe anul viitor trebuie să aibă o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea României, astfel încât în următoarele luni să poată fi puse bazele reformelor în cele mai importante domenii. La rândul său, premierul Dacian Cioloş, a afirmat că România va reuşi să se menţină în ţinta de deficit de sub 3% şi a dat asigurări că intenţionează să păstreze în bugetul pe anul următor măsurile din noul Cod fiscal.
Şeful statului român, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind creşterea salariilor bugetarilor
Preşedintele român, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care salariile angajaţilor din sistemul sanitar cresc cu 25% de la 1 octombrie, iar ale celorlalţi bugetari cu 10% de la 1 decembrie. Premierul Dacian Cioloş a precizat că, în urma acestor indexări, pentru a nu fi reduse sumele destinate investiţiilor, se va miza pe atragerea de fonduri europene. Premierul a subliniat că, dincolo de aceste creşteri salariale, care sunt importante şi justificate, România trebuie să aibă şi un pachet de investiţii, astfel încât creşterea economică să nu se bazeze doar pe consum. Iniţial, legea prevedea doar majorarea salariilor din sănătate, însă un amendament PSD adus în comisiile de specialitate din Parlament a prevăzut că vor creşte şi salariile tuturor bugetarilor. Condiţia pentru aplicarea acestei prevederi este ca aceştia să nu mai fi beneficiat în cursul anului 2015 de alte majorări.
Proiectul legii privind stingerea creditelor prin cedarea bunului ipotecat, a fost adoptat de Parlament
Românii care au credite ipotecare şi nu mai au posibilitatea să îşi plătească ratele pot scăpa de datorie dacă predau băncii bunul cu care au garantat. Potrivit legii adoptate recent de Camera Deputaţilor, împrumutatul trebuie să transmită băncii o notificare în care arată că a hotărât să îi cedeze imobilul ipotecat, iar creditorul nu mai poate emite alte pretenţii. Iniţiator al proiectului, deputatul PNL Daniel Zamfir a subliniat că banca se va putea îndrepta doar asupra bunului ipotecat şi va renegocia, în condiţii mult mai echitabile, rambursarea creditului. Bancherii sunt, însă, nemulţumiţi de noua lege, care în opinia lor, pune în pericol piaţa creditelor imobiliare şi contravine Constituţiei, dreptului european în vigoare şi codului civil. La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare atrag atenţia că dacă legea va fi promulgată, va restricţiona drastic accesul la creditare.
A fost promulgată Legea care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat
Două cinematografe şi două teatre din Bucureşti, între care unele de renume naţional, care funcţionau în imobile neconsolidate s-au închis în urma promulgării legii care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat. Situaţia teatrelor aflate în clădiri care riscă să se prăbuşească în urma unui cutremur se află în atenţia guvernului. Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, vor avea în curând o întâlnire pentru a găsi soluţii la această problemă, în care este aşteptată şi implicarea Primăriei Capitalei. Conform noii legi, toţi proprietarii clădirilor nesigure, în care se desfăşoară activităţi publice, indiferent că este vorba despre cluburi, restaurante magazine, teatre, cinematografe sau bănci, trebuie să facă expertiza imobilelor. În cazul în care aceste spaţii se încadrează în categoria unu de risc, atunci activitatea trebuie oprită.Bucureştiul rămâne capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa. Sute de clădiri au structura de rezistenţă puternic erodată în special după marele cutremur din 1977, de 7,2 pe scara Richter, soldat cu aproape 1.600 de morţi, iar numărul consolidărilor este foarte mic.
Hoyt Yee, asistentul adjunctului secretarului american de stat pentru Europa, a lăudat progresele făcute în România în combaterea corupţiei
Statele Unite aşteaptă de la noul guvern al României creşterea numărului de domenii de cooperare, de la cel economic şi militar până la securitate energetică, a declarat, Hoyt Yee, asistentul adjunctului secretarului american de stat pentru Europa.Prezent la Bucureşti la reuniunea pentru implementarea parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite, oficialul american a lăudat progresele făcute în România în combaterea corupţiei la nivel înalt. Recent, DNA a anunţat că senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal din nou. Potrivit procurorilor anticorupţie, el este acuzat de trafic de influenţă într-un dosar privind contracte de consultanta juridica cu Centrala Electrică de Termoficare Govora, cu un prejudiciu de peste un milion de euro. Alături de fostul premier Victor Ponta, Dan Şova este cercetat şi în dosarul complexurilor energetice Rovinari si Turceni, unde este acuzat de fals în înscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala in forma continuata, spălare de bani sicomplicitate la abuz in serviciu. Un alt caz care a atras atenţia presei este cel al deputatului PNL Ion Oltean, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi trafic de influenţă într-unul dintre dosarele privind acordarea de despăgubiri ilegale. În această cauză a fost reţinută şi fosta şefă a Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor, Crinuţa Dumitrean, alături de alte persoane.