Retrospectiva săptămânii 29.03 – 04.04.2015
Sumar: La 100 de zile de la preluarea funcţiei, preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a făcut un bilanţ; Noii miniştri desemnaţi la Finanţele publice şi Fondurile europene au depus jurământul; La Bucureşti s-a desfăşurat conferinţa Comandamentului Europe
Mihai Pelin, 04.04.2015, 10:11
La 100 de zile de la preluarea funcţiei, preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a făcut un bilanţ
Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a trecut în revistă, marţi, la 100 de zile după ce a devenit şef al statului, principalele sale realizări. El a spus că s-a străduit să fie un preşedinte mediator şi că a aşezat, după mulţi ani, la masa dilalogului, partidele politice şi societatea civilă. Totodată, a apreciat că România a început să-şi redobândească, în marile capitale ale lumii, respectul şi credibilitatea. Preşedintele s-a arătat, însă, nemulţumit că Parlamentul blochează activitatea Justiţiei, în condiţiile în care unii parlamentari au scăpat de urmărirea penală sau de arestare, prin votul colegilor lor, care au respins cererile procurorilor. În prezent, nume sonore din politică şi nu numai sunt după gratii. Unii arestaţi preventiv, alţii definitiv. Printre cei condamnaţi recent se numără omul de afaceri Ioan Niculae, cel mai bogat roman potrivit Forbes, vinovat pentru că a finanţat ilegal campania electorală a social-democratului Mircea Geoană pentru prezidenţialele din 2009 şi şeful Consiliului Judeţean Brăila, Bunea Stanciu, în acelaşi dosar. Printre arestaţii preventiv figurează fostul ministru de Finanţe, social-democratul Darius Vâlcov, acuzat de trafic de influenţă şi corupţie, colegul său de partid, Radu Mazăre, primarul Constanţei, cercetat pentru luare de mită, sau fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, pentru abuz în serviciu şi luare de mită.
Noii miniştri desemnaţi la Finanţele publice şi Fondurile europene au depus jurământul
Social-democratul Eugen Teodorovici (44 de ani), fost titular al portofoliului fondurilor europene, este noul ministru al finanţelor, în urma demisiei lui Darius Vâlcov. Şefia Ministerului Fondurilor Europene a fost preluată de Marius Nica (35 de ani), fost secretar general în Ministerul Muncii. În prezent, România înregistrează cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor europene (56%) fiind singura ţară care are o rată de sub 60%, cu 20%sub media înregistrată la nivelul UE.
La Bucureşti s-a desfăşurat conferinţa Comandamentului European al Forţelor Armate ale Statelor Unite
La Bucureşti a avut loc conferinţa Comandamentului European al Forţelor Armate ale Statelor Unite cu şefii apărării din Europa Centrală. La reuniune au fost abordate teme precum provocările mediului de securitate, cooperarea între armatele aliate la nivel regional şi în cadrul NATO, contracararea ameninţărilor la nivel regional şi global, dar şi planul de acţiune privind creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei. Pe de ală parte, Guvernul de la Bucureşti a aprobat un proiect de lege pentru staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României. Premierul Victor Ponta a precizat că este vorba de personalul şi armamentul pentru comandamentele NATO pe care le va găzdui România, în contextul noilor provocări de securitate de pe flancul estic.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vizitat România
Desfăşurarea trupelor NATO în România s-a aflat şi pe agenda discuţiilor de la Bucureşti dintre preşedintele român Klaus Iohannis şi omologul sau de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan. România şi Turcia au obiective comune şi interese reciproce, a declarat şeful statului român, care a apreciat că participarea Turciei la centrul de comandă NATO în Romania are o importanţă aparte. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a amintit că Turcia este cel mai mare partener comercial al României din afara UE şi a reiterat susţinerea Bucurestiului pentru aderarea Ankarei la spaţiul comunitar. La rândul sau, Erdogan a vorbit despre aprofundarea relaţiilor bilaterale şi despre excelenta colaborare pe care Romania si Turcia o au în cadrul NATO.
Piaţa europeană a laptelui s-a liberalizat
De la 1 aprilie, piaţa europeană a laptelui s-a liberalizat, odată cu eliminarea cotelor în ţările UE. Măsura ar urma să ducă la scăderea preţurilor la produsele lactate în tot spaţiul comunitar. Fermierii romani se tem că vor da faliment, iar piaţa va fi acaparată de marii procesatori multinaţionali din industria laptelui. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, suţine, totuşi, că nu există motive de îngrijorare. În opinia sa, reducerea TVA la produsele alimentare, inclusiv la lapte, de la 24% la 9%, măsură pe care guvernul intenţionează să o adopte începând cu luna iunie, va avea un efect benefic şi va duce chiar la o creştere a consumului de lapte. Pe de altă parte, peste o mie de crescători de vite şi oi din mai multe judeţe au protestat, joi, în faţa sediului Guvernului nemulţumiţi de liberalizarea pieţei laptelui dar şi de faptul că subvenţiile sunt plătite cu întârziere. Totodată, ei s-au plâns că sunt sufocaţi de taxe şi impozite.
Noul Cod Fiscal şi cel de Procedură Fiscală au intrat în dezbaterea Legislativului
Proiectul noului Cod Fiscal şi cel de Procedură Fiscală au intrat în dezbaterea Parlamentul de la Bucureşti, după ce au fost aprobate de guvern săptămâna trecută. Premierul Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că ele vor fi adoptate în până la finele sesiunii parlamentare, 30 iunie, astfel încât să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. Cele mai importante prevederi vizează TVA de 20% pentru toate bunurile şi serviciile, şi de 9 procente pentru carne, peşte, lapte şi produse lactate, ouă, legume şi fructe. Alte măsuri prevăzute în noul cod fiscal începând din 2018 se referă la reducerea CAS cu 3 procente la angajat şi cu 2 la angajator. În ceea ce priveşte cota unică, aceasta ar trebui să scadă din 2019 de la 16% la 14%. Consiliul Fiscal a avizat negativ modificarile, iar FMI consideră că România nu are spaţiu să reducă taxele, până nu îmbunătăţeşte colectarea lor şi administrarea veniturilor.