Retrospectiva săptămânii 9.11 – 15.11.2014
Sumar:Duminică are loc turul doi al alegerilor prezidenţiale; Legislativul European a ratificat Acordul de Asociere a Rep. Moldova la UE; Social-democratul Ioan Mircea Paşcu a fost ales vicepreşedinte al parlamentului european; Comisia europeană anunţă mă
Mihai Pelin, 15.11.2014, 10:00
Duminică are loc turul doi al alegerilor prezidenţiale
Turul doi al prezidenţialelor din România îi va opune, duminică, pe candidatul aliantei PSD-UNPR-PC, premierul social-democrat Victor Ponta şi pe reprezentantul Aliantei Crestin-Liberal, primarul liberal al Sibiului, Klaus Iohannis. În primul tur de scrutin, pe 2 noiembrie, Ponta a obţinut 40,44% din voturi, iar Iohannis 30,37%. Autorităţile au luat măsuri pentru ca procesul de votare în străinătate să nu mai decurgă anevoios, aşa cum s-a întâmplat la unele secţii din Europa. Atunci, mii de români nu şi-au putut exercita dreptul la vot, ei denunţând, între altele, numărul mic de secţii de vot şi al personalului din comisiile electorale. Pe acest fond, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a demisionat, locul său fiind luat de fostul director al Serviciului român de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu. Pentru fluidizarea procesului de vot în diaspora, pe 16 noiembrie, fiecare dintre cele 294 de secţii de votare din străinătate va avea şapte cabine de vot şi şapte ştampile, numărul maxim admis de lege. Toate materialele necesare votării, printre care şi 800.000 de buletine de vot, au fost deja expediate.
Legislativul European a ratificat Acordul de Asociere a Rep. Moldova la UE
Parlamentul European a ratificat, la Bruxelles, Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE. Eurodeputaţii consideră că aprobarea documentului, însoţit de un acord de liber schimb, reprezintă o recunoaştere a reformelor politice şi economice realizate cu succes de Republica Moldova. MAE român a salutat decizia şi a subliniat că România va continua să susţină, inclusiv financiar şi tehnic, procesul de implementare, de către autorităţile de la Chişinău, a Acordului de Asociere, astfel încât într-un viitor cât mai apropiat, să poată fi atins obiectivul strategic fundamental al deplinei integrări europene a Republicii Moldova. Reamintim că România a fost prima ţară din UE care a ratificat acest acord, care va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Legislativele tuturor celor 28 de state din Uniune.
Social-democratul Ioan Mircea Paşcu a fost ales vicepreşedinte al parlamentului european
Eurodeputatul social democrat Ioan Mircea Paşcu a fost ales vicepreşedinte al parlamentului european cu o majoritate de voturi. Vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe, Ioan Mircea Paşcu a candidat pentru această funcţie după ce românca Corina Creţu desemnată comisar european pentru politică regională în comisia europeană condusă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker.
Comisia europeană anunţă măsuri pentru ajutorarea agricultorilor afectaţi de embargoul rus
Miniştrii agriculturii din 21 de state din UE, printre care şi România, au cerut Comisiei Europene să garanteze alocarea unor fonduri suficiente pentru ajutorarea agricultorilor afectaţi de embargoul rus, precum şi pentru alte crize ce ar putea să apară. Statele membre ale Uniunii insistă pe lângă Comisie să acorde compensaţiile din suma de 450 de milioane de euro destinată finanţării Politicii Agricole Comune. Executivul european vrea să folosească însă această sumă pentru acoperirea unor deficite în bugetul pe anul în curs şi să acorde agricultorilor ajutoarele din rezerva de criză specifică de 432 de milioane de euro. Comisia Europeană a anunţat deja că va oferi producătorilor de legume şi de lactate, ce înregistrează pierderi în urma embargoului rus, compensaţii în valoare de 344 de milioane de euro. O decizie urmează să se ia în cadrul negocierilor privind bugetul Uniunii pentru anul viitor, care trebuie definitivat săptămâna viitoare.
România a înregistrat o creştere economică de 1,9% în trimestrul trei
PIB-ul României a crescut, în trimestrul III din 2014, cu 1,9% comparativ cu trimestrul anterior, iar faţă de trimestrul similar din anul trecut, economia românească a consemnat o creştere de 3,3%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. În octombrie, FMI a revizuit în creştere la 2,4% estimările referitoare la avansul PIB în acest an. În 2014 autorităţile de la Bucureşti estimează o creştere economică de 2,8%, după ce în 2013, aceasta a fost de 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate din Europa. Pe de altă parte, România s-a clasat pe locul cinci în UE la creşterea producţiei industriale în septembrie, faţă de luna precedentă, cu un procent de 2,4%. Potrivit Oficiului European de Statistică, producţia industrială în Uniune a fost mai ridicată în această perioadă cu 0,6%, cele mai mari creşteri fiind în Croaţia, Cehia, Irlanda, Ungaria şi România.