Retrospectiva săptămânii 12.10 – 18.10.2014
Sumar: Preşedintele Traian Băsescu, la summitul Europa-Asia; Măsuri sociale; Dosare importante de corupţie
Corina Cristea, 18.10.2014, 09:59
Preşedintele Traian Băsescu, la summitul Europa-Asia
Prezidat de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, summitul Europa-Asia a mobilizat, la Milano, 53 de şefi de stat sau de guvern de pe cele două continente, între care şi şeful statului român, Traian Băsescu. Cele două zile de summit euro-asiatic au fost o ocazie de dialog şi dezbatere a unui spectru larg de probleme esenţiale pentru ambele continente, care reprezintă împreună jumătate din PIB şi 60% din comerţul mondial. Centrată pe cooperarea economică, reuniunea a prilejuit şi multe întâlniri bilaterale, dominate de reglementarea conflictului ucrainean şi de problema livrărilor de gaze naturale ruseşti în Europa. Joi, cele două subiecte s-au aflat în centrul convorbirilor dintre liderul de la Kremlin şi cancelarul german Angela Merkel. Potrivit purtătorului de cuvânt al liderului rus, „în continuare există divergenţe serioase de opinii în ceea ce priveşte originea conflictului intern ucrainean, dar şi asupra cauzelor care au dus la evoluţia evenimentelor ce au loc în momentul de faţă în regiune”. A doua zi, Vladimir Putin a discutat cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în prezenţa principalilor lideri europeni.
Măsuri sociale
În România, circa 500 de mii de copii, proveniţi din peste 280 de mii de familii cu venituri reduse, vor avea, de la 1 noiembrie, alocaţiile dublate. Este vorba, a precizat ministrul muncii şi protectiei sociale, Rovana Plumb, de alocaţia de sprijin a familiei, care se acordă pe lângă clasica alocaţie de stat, de care beneficiază toţi copiii din România. Pentru ca alocaţia de sprijin a familiei să fie acordată trebuie ca venitul net per membru de familie să fie până-n 530 de lei, adică 120 de euro. Prin acelaşi act normativ, Guvernul a aprobat majorarea sumelor pentru copiii aflaţi în plasament şi dublarea alocaţiilor de hrană pentru copiii instituţionalizaţi sau aflaţi în grija asistenţilor maternali. Este vorba despre circa 60 de mii de copii. De asemenea, de la începutul anului viitor, vor fi dublate şi alocaţiile zilnice de hrană pentru adulţii cu dizabilităţi sau aflaţi în centre de îngrijire. Anterior acestor măsuri, guvernul de stânga de la Bucureşti a anunţat că, din 2015, salariul minim brut pe economie va creşte cu aproape 10%, până la 975 lei, circa 220 de euro, pensiile vor fi majorate cu 5%, iar indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap cu 16 procente.
Dosare importante de corupţie
DNA investighează retrocedări ilegale de zeci de mii de hectare de păduri cu un prejudiciu pentru Regia Romsilva de peste 300 de milioane de euro. Printre cei vizaţi în dosar se regăsesc parlamentarii PSD Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu, alături de oameni de afaceri, judecători, dar şi de prinţul Paul, descendent nelegitim al fostului Rege Carol al II-lea al României, şi soţia acestuia. Percheziţii de amploare au fost făcute, în această săptămână, şi în cadrul unui alt dosar răsunător – Microsoft, privind presupuse contracte preferenţiale de achiziţie pentru şcoli a unor licenţe IT. În dosar sunt vehiculate numele a 9 foşti miniştri din guvernări atât de stânga, cât şi de dreapta, asupra cărora planează suspiciuni de trafic de influenţă, spălare de bani, abuz în serviciu sau luare şi dare de mită. Urmare a răspunsului favorabil dat cererii DNA de către Camera Deputaţilor, procurorii pot să înceapă deja urmărirea penală împotriva deputatului Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor între 2010 şi 2012. Între cei vizaţi se mai numără oameni de afaceri, dar şi fostul director al SIE, Cătălin Harnagea. Tot în această săptămână, deputatul social-democrat Miron Mitrea a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Sentinţa nu este definitivă.
Ebola, îngrijorare globală
Îngrijorare din ce în ce mai mare şi măsuri tot mai stricte de securitate în Europa şi Statele Unite din cauza virusului Ebola, care continuă să se răspândească, devenind o ameninţare globală. În paralel, au loc apeluri din ce în ce mai stringente pentru o mobilizare la nivel mondial împotriva maladiei care a dus, deja, la decesul a circa 4500 de persoane din aproape 9.000 de cazuri înregistrate în şapte ţări: Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite. Preventiv, autorităţile române au decis să aloce 25 de milioane de lei (circa 5,5 milioane de euro) pentru amenajarea unui spital militar de campanie, într-o zonă apropiată Bucureştiului, unde să poată fi preluaţi eventualii bolnavi contaminaţi cu virusul Ebola.
Naţionala de fotbal a României va avea un nou antrenor
Federaţia de Fotbal de la Bucureşti şi antrenorul Victor Piţurcă au reziliat, joi seara, de comun acord, contractul privind postul de selecţioner al echipei naţionale a României. Imediat dupa aceea, Piţurcă a semnat un contract cu clubul Al-Ittihad, care ocupă locul secund în clasamentul campionatului saudit. Înaintea plecării în Golf, el lasă Naţionala pe locul al doilea din Grupa F a preliminariilor Campionatului European din 2016, cu şapte puncte din trei meciuri. România a învins Grecia, cu 1-0, şi Finlanda, cu 2-0, ambele în deplasare, şi, în această săptămână, a remizat, 1-1, cu Ungaria, pe teren propriu. Următorul joc din preliminarii e programat pe 14 noiembrie, la Bucureşti, în compania liderului grupei, Irlanda de Nord.