Retrospectiva săptămânii 20.04 – 26.04.2014
Sumar: Inundaţii în sudul şi sud- vestul României; In România s-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamantare din 25 mai; O grevă de avertisment a feroviarilor români a afectat circulaţia trenurilor de călatori...
România Internațional, 26.04.2014, 09:52
Inundaţii în sudul şi sud- vestul României
România are nevoie de soluţii pe termen lung pentru prevenirea inundaţiilor, a afirmat premierul Victor Ponta, după ce a vizitat localităţi afectate în aceste zile de revărsarea apelor. El a spus ca autorităţile sunt obligate să finanţeze lucrări de infrastructură costisitoare în zonele cu potenţial de inundaţii în lipsa altor soluţii, pentru că este foarte dificil să fie mutaţi locuitorii din aceste zone. În ultimele zile, ploile abundente au provocat în cateva judeţe din sudul si sud-vestul ţării pagube importante. In judeţele Teleorman si Olt hidrologii au instituit chiar cod rosu de inundaţii pentru unele râuri. Pentru judeţul Teleorman, cel mai lovit de inundaţii – cu 27 de localităţi sub ape, mii de hectare de terenuri şi sute de gospodării afectate – Guvernul a aprobat alocarea a 53 de milioane de lei (circa 12 milioane de euro), pentru lucrări urgente de prevenire şi înlăturare a efectelor. Din cauza ploilor, in mai multe localitati s-au produs alunecari de teren.
In România s-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamantare din 25 mai
Din 25 aprilie, candidaţii români la europarlamentare au intrat, oficial, în campania electorală care se va încheia pe 24 mai, cu o zi înaintea scrutinului. Pentru cele 32 de mandate ce-i revin României în Parlamentul European, cu unul mai puţin decât în legislatura precedentă, se confruntă 15 partide şi alianţe politice sau electorale şi 8 candidaţi independenţi. Principalele competitoare sunt alianţa PSD-UNPR-PC (de stânga, la co-guvernare), PNL şi PDL ( opozitie, centru-dreapta), UDMR (la co-guvernare) şi PP-DD (populist, de opoziţie). Astfel, alianţa PSD-UNPR- PC concurează sub steagul socialiştilor europeni, PDL si UDMR sub cel al Partidului Popular European (PPE), iar PNL sub cel al alianţei liberalilor şi democraţilor – ALDE. Pentru euroscrutinul din 25 mai, Ministerul de Externe de la Bucureşti va organiza 190 de secţii de votare în străinătate pentru românii din diasporă. Cele mai multe vor fi deschise in Spania – 18, Italia – 15, Rep.Moldova –8, Franta – 6. Pentru românii din SUA, Germania, Belgia vor fi deschise cate 5 secţii de votare, la fel şi in Afganistan, unde România are dislocate trupe care desfăşoară misiuni sub egida NATO.
O grevă de avertisment a feroviarilor români a afectat circulaţia trenurilor de călatori
Aproape 300 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, miercuri, timp de două ore, afectând mii de călători. Feroviarii români au oprit lucrul nemultumiti de nivelul salariilor, pierderea drepturilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de posibila disponibilizare a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă. Angajaţii de la CFR, companie deţinută de Statul roman, reclamă faptul că muncesc ore suplimentare, în timp ce unele drepturi salariale le-au fost diminuate sau suspendate, şi că lucrează în condiţii precare. Sindicatele au anunţat că pe timpul negocierilor cu Ministerul pentru semnarea noilor contracte colective de muncă, care au expirat, nu vor mai organiza acţiuni de protest. Autorităţile încearcă, de mai mulţi ani, să restructureze şi să privatizeze companiile de transport feroviar ale statului, dar pierderile şi datoriile pe care acestea le înregistrează rămân consistente.
Situaţia din Ucraina şi Rep. Moldova în atenţia autorităţilor române
In contextul situaţiei tot mai tensionate din Ucraina, România consideră că trebuie să fie primul stat care să sprijine eforturile autorităţilor de la Chişinău pentru integrare rapidă în spaţiul comunitar, a declarat premierul Victor Ponta la postul public de radio. Seful guvernului de la Bucureşti crede că evoluţiile din Ucraina şi din regiune pot reprezenta un pericol pentru Rep. Moldova, dar şi o oportunitate. Victor Ponta: Depinde de noi să-i ajutăm să folosească această oportunitate, în sensul în care, mai repede decât credeau, să se integreze în Uniunea Europeană, să se gândească la integrarea în NATO.” Pe de alta parte, ministrul de externe francez, Laurent Fabius şi omologul său german Frank-Walter Steinmeier, au anuntat, la Chisinau, ca UE va acorda Rep. Moldova susţinere tehnică şi financiară după semnarea Acordului de Asociere, în vederea continuării reformelor. Chişinăul a parafat Acordul de asociere în noiembrie 2013 si urmeaza să îl semneze la sfârşitul lunii iunie.
Oraşul românesc Craiova gazdă a Festivalului internaţional de Teatru Shakespeare
La Craiova se desfăşoara a IX-ediţie a Festivalului internaţional de teatru Shakespeare, una dintre cele mai importante manifestări de gen din România şi din Europa. Spectacolul Mult zgomot pentru nimic, în regia lui Max Webster, prezentat de Teatrul Globe din Londra a deschis evenimentul, care va dura 12 zile. Ediţia 2014 este dedicată împlinirii a 450 de ani de la naşterea marelui dramaturg englez. Participă trupe valoroase, ca “Teatrul Vahtangov” din Rusia, sau Teatrul Naţional din China dar şi teatre, şcoli de teatru sau filarmonici din Africa de Sud, Lituania, Armenia, Ungaria, Polonia, Ucraina şi România.