Retrospectiva săptămânii 02.02-08.02.2014
Sumar: Reprezentanţii FMI,CE şi Băncii Mondiale şi-au încheiat vizita de evaluare la Bucureşti; Modificarea legislaţiei electorale în România; Proiectul noii Constituţii a României; STS la Ministerul de Interne şi ancheta accidentului aviatic...
România Internațional, 08.02.2014, 14:26
Reprezentanţii FMI,CE şi Băncii Mondiale şi–au incheiat vizita de evaluare la Bucureşti
România a îndeplinit 4 din cele 5 angajamente convenite cu FMI de la ultima evaluare a acordului de împrumut preventiv încheiat anul trecut, a anuntat şefa misiunii FMI la Bucureşti, Andrea Schaechter, la finalul recentei vizite de evaluare. Principala problemă rămasă nerezolvată – întârzierile la plata datoriilor companiilor de stat către furnizori. S-a găsit, pe de altă parte, o soluţie pentru una dintre punctele de divergenţă între preşedintele Traian Băsescu şi guvernul condus de Victor Ponta – cea legată de mărirea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi.
Acum, măsura nu apare în scrisoarea de intenţie către FMI, însă ea va fi aplicată de la 1 aprilie. Premierul a mai anunţat două decizii cu impact în economie. Una este adresată celor care au credite. Astfel, pensionarii sau salariaţii cu un venit lunar de cel mult 1.610 lei (circa 360 de euro) şi fără restanţe mai vechi de 90 de zile vor putea să beneficieze de o înjumătăţire a ratei pe o perioadă de doi ani. Cealaltă priveşte sectorul privat şi va fi aplicată de la 1 iulie. Astfel, pentru firmele care creează cel puţin 20 de locuri de muncă, statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale.
Modificarea legislaţiei electorale în România
In 2014, alegerile europarlamentare din Romania vor avea loc pe 25 mai, iar cele prezidenţiale pe 2 şi 16 noiembrie. Executivul de la Bucureşti a decis prin Ordonanţă de urgenţă operaţionalizarea Registrului electoral precum şi modificarea legii privind organizarea şi buna desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul European. Ordonanţa stabileşte, între altele, că listele electorale permanente vor fi întocmite de primari pe baza acestui Registru, care va fi utilizat la toate tipurile de procese electorale, nu numai la alegerile parlamentare, ca până acum. Actualizat permanent la nivelul primăriilor, în Registrul Electoral sunt introduse persoanele care împlinesc 18 ani. Din el sunt, totodată, radiate cele decedate sau care şi-au pierdut dreptul de a vota. Fiecare alegător poate să verifice on-line dacă este înscris în Registrul electoral şi poate să solicite înregistrarea în această bază de date cu adresa de reşedinţă. Este şi cazul românilor cu domiciliul sau reşedinţa in străinătate, precum şi al celor aflaţi temporar în afara ţării.
Proiectul noii Constituţii a României
Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei României a dat votul final asupra proiectului de modificare a Legii fundamentale. Cea mai importantă schimbare o reprezintă separarea atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului. Astfel, Camera Deputaţilor ar urma să aibă atribuţii majoritar legislative, în timp ce Senatul va răspunde cu precădere de problema controlului şi a numirii în instituţiile publice. Atribuţiuni cu greutate, cum ar fi strategia de securitate naţională, vor reveni ambelor Camere reunite în plen. Parlamentarii vor fi judecaţi în prima fază nu de către Înalta Curte, ci de instanţe obişnuite. În proiectul noii Constituţii, preşedintele ţării sau 250 de mii de cetăţeni cu drept de vot nu vor mai avea nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a iniţia un referendum. S-a renunţat la articolul care permitea procurorilor să dispună interceptarea comunicaţiilor pentru 48 de ore fără să aibă avizul unui judecător.
STS la Ministerul de Interne si ancheta accidentului aviatic din Apuseni
In Parlamentul României au fost declanşate procedurile pentru adoptarea unei noi legi de organizare şi funcţionare a Serviciului de Telecomuunicaţii Speciale. Guvernul a avizat favorabil proiectul de lege prin care STS, aflat acum in subordinea Consiliului Suprem de Aparare a Tării, va deveni departament şi trecut în subordinea Ministerului de Interne. Schimbarea a fost iniţiată în contextul în care Executivul a criticat modul în care a acţionat STS în timpul operaţiunilor de salvare a victimelor accidentului aviatic din Munţii Apuseni, din 20 ianuarie, soldat cu 2 morti si 5 raniti. In parallel, o comisie de anchetă a Senatului verifica modul cum au actionat institutiile statului in aceasta operatiune. Întârzierea operaţiunilor de căutare şi salvare a victimelor a fost criticată de soietatea civilă, mass-media şi politicieni. .
Vizită în Turcia a preşedintelui român
Preşedintele României a făcut o vizită de stat de două zile în Turcia, unde, în cadrul convorbirilor cu omologul său turc, Abdullah Gul, a reiterat sprijinul Bucureştiului pentru negocierile de aderare a Ankarei la UE. El şi-a exprimat speranţa că schimburile comerciale bilaterale, cifrate în prezent la 5 miliarde de dolari, să se dubleze. Cei doi preşedinţi au discutat şi despre potenţialul de cooperare în ce priveste antrenamentul pentru tehnicienii si cei care se ocupă de intretinerea avioanelor F – 16, care vor intra in serviciu in dotarea aviatiei militare romane.
România reacţionează la un incident produs la singurul liceu românesc din Transnistria
Autorităţile de la Bucureşti au criticat reţinerea temporară, sub acuzatia de contrabandă, de către separatiştii pro-rusi din Transnistria (estul Republicii Moldova, ex-sovietica, majoritar romanofona) a directorului si a altor doi angajati ai singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol. România a calificat incidentul drept o provocare şi a cerut OSCE să intervină de urgenţă. In ultimele luni au avut loc mai multe acţiuni de presiune la adresa celor opt şcoli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. Aceasta a iesit, de facto, de sub controlul Chisinaului in 1992, dupa un conflict armat soldat cu sute de morti si transat odata cu interventia armatei ruse de partea separatistilor.
Romania la Olimpiada de iarnă de la Soci
24 de sportivi români participa la editia 2014 a Jocurilor Olimpice de iarnă, găzduită de staţiunea rusă Soci. Ei vor evolua la 8 discipline – schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, patinaj artistic, bob, sanie şi skeleton. La actuala ediţie iau parte aproape 3 mii de sportivi, din 90 ţări de pe toate continentele.