Retrospectiva săptămânii 14/04-20/04/2013
Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea pentru legea retrocedărilor
Corina Cristea, 22.04.2013, 09:56
Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea pentru legea retrocedărilor
Guvernul Romaniei şi-a asumat, în această săptămână, răspunderea pe legea privind retrocedarea imobilelor confiscate de regimul comunist. În faţa legislativului, premierul Victor Ponta a cerut scuze celor care au avut de suferit de pe urma naţionalizărilor. Potrivit legii, toate cererile vor fi soluţionate până în 2017 şi vor avea prioritate cazurile în care este posibilă restituirea în natură. Acolo unde aceasta nu se mai poate face, se vor acorda despăgubiri, iar drepturile litigioase vor fi impozitate. În cazul şcolilor şi spitalelor, proprietarul este obligat să păstreze destinaţia timp de 10 ani. Până acum, statul român a achitat despăgubiri foştilor proprietari în valoare de 5 miliarde de euro şi ar trebui să mai achite alte 8 miliarde. Democrat-liberalii (opoziţie) nu au reuşit să strângă numărul de semnături necesare depunerii unei moţiuni de cenzură, dar au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională.
Noul statut al parlamentarilor români a fost adoptat
Legislativul României a adoptat, miercuri, noul statut al parlamentarilor, după ce în urmă cu o zi, în comisiile juridice ale celor două camere au fost făcute modificările care se impuneau în urma poziţiei exprimate de Curtea Constituţională. Parlamentarii au adoptat Legea statutului senatorilor şi deputaţilor cu un amendament care prevede o amendă de 10% din indemnizaţie timp de maxim 3 luni pentru parlamentarii care se află în conflicte de interese. Iniţial, pentru aceştia sancţiunea consta în interdicţia de a participa la şedinţele Camerelor din care fac parte timp de 30 zile, dar această prevedere a fost declarată neconstituţională.
Programul de convergenţă şi date privind şomajul în România
Guvernul român menţine obiectivul de adoptare a monedei euro, dar nu a menţionat în programul de convergenţă pentru perioada 2013-2016 o dată ţintă. În document, care a fost adoptat de Executiv şi va fi transmis Comisiei Europene, se estimează, totodată, că relansarea creşterii economice va fi determinată de cererea internă şi de export. Programul de convergenţă mizează pe o creştere economică de 1,6% în acest an şi de 2,2% în 2014. Rata inflaţiei va scădea treptat de la 4,3% în 2013, până la 2,3% în 2016. Pe de altă parte, în România, rata de ocupare a populaţiei cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani a fost de 59,5% în 2012, iar rata şomajului de 7%, în scădere faţă de anul precedent când a fost de 7,4%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică de la Bucureşti. Potrivit INS, şomajul a afectat în măsură mai mare absolvenţii învăţământului mediu şi scăzut.
Planuri şi salarii compensatorii pentru Oltchim
Angajaţii disponibilizaţi de la combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (sud) vor avea un venit lunar de aproximativ 1.800 lei – 2.000 lei (400 euro- 445 euro), timp de doi ani, din şomaj şi plăţi compensatorii, a declarat ministrul roman Economiei, Varujan Vosganian. Guvernul a aprobat, în ianuarie, Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a combinatului, a cărui încercare de privatizare a eşuat toamna trecută. Cei circa 1000 de angajaţi de la Oltchim care ar urma să fie disponibilizaţi vor deveni primii benficiari ai unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Executivul român, ordonanţă privind măsurile de protecţie socială pentru angajaţii de la companiile de stat restructurate. Oltchim se confruntă de o lungă perioadă cu o situaţie incertă şi a acumulat datorii de aproape 800 de milioane de euro. De ordonanţa adoptată recent vor mai beneficia şi angajaţii de la alte companii de stat grevate de mari datorii şi care urmează a fi restructurate. Printre acestea, se numără CFR Marfă, compania aeriană TAROM, TRANSGAZ şi NuclearElectrica.
Raport european privind etichetarea frauduloasă a cărnii
Comisia Europeană a reconfirmat că scandalul cărnii de cal vândută drept carne de vită a fost o chestiune de fraudă şi nu una de securitate alimentară şi a anunţat că va propune măsuri severe pentru evitarea repetării acestei situaţiei şi pentru a recâştiga încrederea populaţiei. În februarie, UE a decis efectuarea de teste ADN asupra unor produse preparate din carne şi verificarea eventualei prezenţe în acestea a fenilbutazonei – o substanţă antiiflamatoare nocivă pentru om. Rezultatele date, acum, publicităţii relevă că, în 4,5% din produsele testate a fost identificată şi carne de cal, deşi acestea ar fi trebuit să conţină doar carne de vită. De asemenea, fenilbutazona a fost găsită în 16 cazuri, adică în mai puţin de 1% dintre produsele testate. În România, doar în 3 dintre cele 100 de mostre verificate s-a găsit carne de cal, iar în niciuna dintre acestea nu s-au descoperit urme de fenilbutazonă.
Noul ministru român al Justiţiei
România are un nou ministru al justiţiei. Interimatul a fost asigurat până acum de şeful Executivului, Victor Ponta, după plecarea Monei Pivniceru din funcţie, în favoarea unui post de judecător la Curtea Constituţională. Mandatul fostului procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Robert Cazanciuc, nu va fi unul uşor, a lăsat să se înţeleagă şeful Executivului de la Bucureşti, Victor Ponta, amintind că acesta are de gestionat o relaţie dificilă cu Consiliul Superior al Magistraturii, o situatie importantă cu Comisia Europeana, dar şi implementarea unor coduri – Codul Penal şi Codul de Procedură- alături de o situaţie financiară proastă. Noul titular spune că va încerca să facă sistemul judiciar mai credibil şi va propune soluţii pentru termene mai scurte în instanţe.