Retrospectiva săptămânii 27/01-02/02/2013
Comisia Europeana a prezentat raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind progresele înregistrate de justitia din România ...
Leyla Cheamil, 02.02.2013, 02:00
Comisia Europeana a prezentat raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind progresele înregistrate de justitia din România
Romania a aplicat doar partial recomandarile Comisiei Europene privind statul de drept. Aceasta este concluzia raportului pe justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, prezentat, miercuri, la Bruxelles. Executivul comunitar a remarcat faptul că, în România, Constituţia a fost respectată, precum şi rolul şi deciziile Curţii Constituţionale; totusi, exista ingrijorari cu privire la instabilitatea cu care se confruntă instituţiile judiciare. Executivul comunitar a laudat activitatea ANI si DNA si a remarcat ca, in ultima perioada, s-au dublat condamnarile in cazurile de coruptie. În raport se subliniază, de asemenea, importanţa numirii unui nou procuror general şi a unei noi conduceri a DNA care să facă dovada independenţei, integrităţii şi profesionalismului. ComisiaEuropeană mai solicită ca parlamentarii declarati incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea. Pentru prima data, Comisia atrage atenţia asupra rolului mass-media, menţionând că sistemul judiciar a fost supus unor presiuni prin intermediul presei. Pe de alta parte, executivul comunitar continuă să creadă că România îndeplineşte cerinţele specifice pentru aderarea la spaţiul european de libera circulatie Schengen. Precizarea a venit in conditiile in care exista state care condiţionează admiterea tarii in acest spatiu, amanata in mai multe randuri, de progresele înregistrate în procesul de reformă a justiţiei şi în combaterea corupţiei.
Proiectul bugetului de stat şi proiectul asigurărilor sociale pe 2013, in analiza comisiilor parlamentare
Plenul comun al Parlamentului va dezbate, din 5 februarie, proiectul bugetului de stat şi proiectul asigurărilor sociale pe acest an. Cele două proiecte au primit aviz favorabil in comisiile parlamentare de specialitate. Proiecţia bugetară este construită pe o ţintă de creştere economică de 1,6%, o inflaţie medie anuală de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro şi un deficit bugetar de 2,1% din PIB.
Concluziile delegaţiei comune FMI – Banca Mondială – Comisia Europeană la Bucuresti
Vizita de evaluare, la Bucuresti, a delegaţiei comune FMI – Banca Mondială – Comisia Europeană s-a încheiat, in aceasta saptamana. Reprezentantii FMI au anuntat ca vor propune conducerii executive de la Washington a Fondului prelungirea acordului de împrumut preventiv, aflat în derulare, cu trei luni. Autorităţile române au solicitat aceasta amanare din cauza ratării mai multor ţinte şi a întârzierilor în implementarea reformelor structurale. Executivul şi-a asumat o serie de precondiţii pe care trebuie să le îndeplinească înainte de discutarea de către conducerea executivă a FMI a actualei evaluări, adică până la sfarsitul lunii iunie. Acestea se refera la reducerea arieratelor si la măsuri de eficientizare a companiilor de stat, respectiv privatizarea CFR Marfă, si listarea a 15% din acţiunile Transgaz.
Noul Cod Fiscal valabil, in Romania, de la 1 februarie
Noul Cod Fiscal a intrat în vigoare, de vineri, in Romania. Acesta cuprinde o serie de modificări în domeniul tuturor impozitelor şi taxelor majore – impozit pe venit, impozit pe profit, accize, TVA, precum şi revizuirea semnificativă a sistemului de impozitare a veniturilor din activităţi agricole. Noile reglementări arata ca microîntreprinderile vor fi obligate să plătească un impozit de 3% pe venituri, iar limita veniturilor pentru care o firmă întră în sistemul microîntreprinderilor a coborât de la 100 de mii la 65 de mii de euro. Pe de alta parte, noul cod fiscal prevede creşterea salariului minim pe economie, de la 700 (159 de euro) de lei la 750 de lei începând de la 1 februarie, iar din iulie, la 800 de lei (182 de euro).
Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea, in insolventa
Unul dintre cele mai mari combinate petrochimice din Europa de Est, Oltchim Râmnicu-Vâlcea, aflat în sudul României, a intrat în insolvenţă, după ce, miercuri, Tribunalul din Râmnicu-Vâlcea a aprobat cererea pentru declanşarea acestei proceduri. Guvernul de la Bucureşti a decis să ceară intrarea în insolvenţă a combinatului care a devenit o povară pentru stat, în condiţiile în care a înregistrat, în ultimii ani, pierderi de câteva sute de milioane de euro. Executivul a încercat, în 2012, să privatizeze compania, însă licitatia organizata in acest scop a eşuat si, de atunci, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic. Dupa intrarea în insolvenţă administratorii judiciari au la dipoziţie 60 de zile pentru a prezenta un plan pentru rezolvarea situaţiei.
Coplata in spitale, introdusa de la 1 martie
Pacientii din Romania ar urma sa plateasca, pentru internarea în spital, începând cu 1 martie, o sumă modică de maximum 10 lei. Aceasta prevedere este cuprinsa în proiectul Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale, supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului Sanatatii. Potrivit ministrului de resort, Eugen Nicolăescu, măsura este necesară pentru că în spitale costurile sunt cele mai mari şi s-a constatat că se fac internări nejustificate, fictive, intrucat tariful este prea mic.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, in vizita in Peru
Seful statului roman Traian Băsescu, care a participat in America Latina, la Summitul Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, a vizitat, in aceasta saptamana Peru, ocazie cu care a anuntat că Bucurestiul si Lima vor încheia un parteneriat strategic. Documentul ar urma să fie semnat în 2013 sau in 2014, cu ocazia unei vizite la Bucureşti a omologului peruan Ollanta Moises Humala Tasso. Ar fi primul parteneriat strategic al României cu o ţară din America Latină; acesta va viza nu doar relaţiile comerciale, ci va permite şi un transfer de tehnologie pentru producţia industrială, spre Peru.