Vizita preşedintelui României, Klaus Iohannis, în Belgia
Klaus Iohannis: Varianta cea mai bună este, de departe, ca România şi Bulgaria să intre împreună în Spaţiul Schengen
Mariana Chiriță, 08.11.2023, 13:16
UPDATE:
Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a fost primit, miercuri, de
Regele Filip al Belgienilor la Castelul din Laeken. In cadrul discuţiilor a
fost abordată cooperarea ,,excelentă dintre cele două ţări, precum şi
evoluţiile geo-strategice în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi
al crizei din Orientul Mijlociu
Preşedintele Iohannis a vizitat si Centrul Belgian de Cercetare Nucleară
SCKCEN, unde s-a întâlnit cu cercetătorii români care lucrează aici şi
contribuie la dezvoltarea de tehnologii nucleare sigure pentru energie, uz
medical şi combaterea schimbărilor climatice
* * *
Varianta cea mai bună este, de departe, ca România şi Bulgaria să intre împreună în Spaţiul Schengen şi spre asta converg toate negocierile şi toate încercările de a convinge pe cei care încă sunt reticenţi în această chestiune, a afirmat, miercuri, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis. În cadrul conferinţei de presă susţinută alături de premierul belgian Alexander de Croo, şeful statului a mai spus că negocierile continuă în acest sens şi a amintit de reticenţa Austriei pe acest dosar.
Prim-ministrul belgian a felicitat România în ceea ce priveşte progresele legate de dosarul de aderare la Schengen şi a afirmat că Pentru a ajunge la un acord, trebuie ca toate părţile implicate să fie convinse (…). În ceea ce priveşte îngrijorările Austriei, haideţi să ne confruntăm cu ele, să explicăm situaţia, să explicăm progresele de până acum, să ascultăm ce motive de îngrijorare au şi să vedem ce soluţii putem găsi. Noi, ca preşedinţie rotativă, anul viitor vom face un lucru la care belgienii se pricep cel mai bine – să găsească o soluţie de compromis, să aducă toată lumea la masa negocierilor şi să convingă toate părţile implicate că o poziţie comună este în beneficiul tuturor.
Tot miercuri, a fost semnat un Memorandum de Înţelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciţi cu plumb topit între instituţiile de profil din România şi Belgia, respectiv alte trei instituţii din Italia şi Statele Unite.
Documentul constituie baza unor noi colaborări având ca scop accelerarea dezvoltării acestei tehnologii, la un nivel de maturitate care să permită comercializarea unor reactoare cu caracteristici sporite de securitate, competitive din punct de vedere economic, si care sa contribuie la tranziţia către un sistem energetic curat. Demonstrarea etapizată a tehnologiei LFR va necesita construcţia şi operarea unor instalaţii experimentale de suport si reactoare de demonstrare. Demonstratorul ALFRED (Advanced LFR European Demonstrator) şi infrastructura experimentală de pe platforma Institutului de Cercetări Nucleare de la Piteşti – Mioveni (cu instalaţiile ATHENA şi CHEMLAB – aflate în construcţie şi alte patru în curs de contractare prin Programul POCIDIF) reprezintă repere-cheie luate în considerare în cadrul acestui MOU şi al viitorului parteneriat, plasând astfel România în prima linie a dezvoltatorilor de tehnologii nucleare de noua generaţie, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Belgiei, şeful statului se va întâlni, la Centrul belgian de Cercetări Nucleare, cu grupul de cercetători români din cadrul SCK CEN.
Preşedintele Iohannis va fi primit, în încheierea vizitei, la Castelul din Laeken, de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor.