Ziua NATO în România
Klaus Iohannis: România va promova consolidarea relaţiei transatlantice şi a parteneriatului strategic dintre NATO şi UE
Mariana Chiriță, 02.04.2023, 11:59
România va promova consolidarea relaţiei transatlantice şi a parteneriatului strategic dintre NATO şi UE, transmite preşedintele Klaus Iohannis, în contextul împlinirii, pe 2 aprilie, a 74 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice şi a Zilei NATO în România. Potrivit şefului statului, ţara noastră va rămâne implicată în misiunile şi angajamentele aliate, iar întărirea capacităţii de apărare naţională va continua să fie o prioritate a României, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare. Totodată, vom promova consolidarea relaţiei transatlantice şi a parteneriatului strategic dintre NATO şi Uniunea Europeană, precum şi sprijinul pentru creşterea rezilienţei partenerilor din regiune, îndeosebi Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.
Europa se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, generată de războiul ilegal şi nejustificat declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, rolul fundamental al NATO în asigurarea păcii şi apărarea libertăţii, a valorilor democratice comune, a securităţii şi a prosperităţii pentru membrii săi este mai important ca oricând. Alianţa îşi dovedeşte, încă o dată, caracterul indispensabil şi relevanţa absolută în planul securităţii, constituind unul dintre pilonii de bază pe care se fundamentează apărarea tuturor membrilor săi, inclusiv a României, alături de efortul nostru naţional, adaugă preşedintele Iohannis, potrivit unui comunicatz transmis de Administraţia Prezidenţială.
Prin implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, de anul trecut, România beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie. Structurile multinaţionale operaţionalizate, alături de prezenţa militară aliată semnificativă dislocată pe teritoriul ţării noastre, asigură o postură de descurajare şi apărare eficientă şi consolidată în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic, a declarat preşedintele României.
Summitul NATO care va avea loc anul acesta în iulie, la Vilnius, va reprezenta un moment deosebit de important, inclusiv din perspectiva accelerării procesului de consolidare și adaptare a Alianței la noile realități de securitate. (…) Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a evidenţiat solidaritatea de neclintit a Alianţei şi unitatea de acţiune transatlantică în sprijinirea eforturilor legitime de autoapărare ale Ucrainei. România a contribuit semnificativ, susţinut şi multidimensional, la eforturile aliate de sprijin încă de la declanşarea conflictului, sprijinind Ucraina şi refugiaţii de război ucraineni. Totodată, am oferit ajutor consistent Republicii Moldova pentru depăşirea situaţiilor de criză cauzate de acţiunile hibride ruse şi de consecinţele agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi creşterea rezilienţei acesteia, afirmă şeful statului.
Europa se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar în fața acestor provocări, apartenența țării noastre la comunitatea de valori euroatlantice este cu atât mai relevantă. România se află sub umbrela de securitate a celei mai puternice Alianțe din istorie, cu rol determinant în asigurarea suveranității, integrității teritoriale și independenței statelor membre, inclusiv a țării noastre, și în apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli, a transmis şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu.
România contribuie constant şi semnificativ la consolidarea poziţiei sale în NATO şi la reputația ei de furnizor de securitate și stabilitate. Suntem angajați în onorarea angajamentelor față de aliați și parteneri și, în egală măsură, susținem consolidarea capabilităților noastre militare, în relația transatlantică și în solidaritatea aliată, a spus ministrul Aurescu, care a mai subliniat că în cei 19 ani de când România a devenit membru al Alianței Nord-Atlantice, diplomația română și-a demonstrat capacitatea de a-și îndeplini obligațiile care îi revin în baza acestui rol fundamental.