Grupe de comodare pentru elevi neînscriși în învățământ
Unitățile de învățământ vor putea organiza grupe de acomodare pentru preșcolarii şi elevii care nu au fost înscriși pentru o perioadă de doi ani în sistemul de învățământ din România.
România Internațional, 06.09.2022, 18:35
Unitățile de învățământ vor putea organiza grupe de acomodare pentru preșcolarii şi elevii care nu au fost înscriși pentru o perioadă de doi ani în sistemul de învățământ din România, conform unei propuneri aprobate de către Senat, în unanimitate, în calitate de for decizional. În cadrul acestor grupe de acomodare se vor organiza cursuri de limba, cultura și civilizația românească. Deputata USR Oana Ţoiu, inițiatoare a propunerii legislative, a declarat că aceasta vine în întâmpinarea familiilor de români care se întorc acasă.
“Principalul investitor al României din afara granițelor sale sunt în acest moment cele peste 3,6 milioane de români care locuiesc şi muncesc în altă țară decât România. (…) Însă România are nevoie nu doar de banii românilor, ci şi de mintea, creativitatea şi munca lor, împrăștiate acum în toată lumea. Ca să putem să le asigurăm un cadru propice de a se întoarce acasă, trebuie să o facem pentru întreaga familie”, a spus Oana Ţoiu.
La rândul său, senatorul USR Irineu Darău a invocat studii conform cărora există mii de copii români care au dificultăți mari de adaptare atunci când revin împreună cu familiile în România şi încearcă să se integreze în sistemul de învățământ.
Senatoarea PSD Liliana Sbîrnea a apreciat că iniţiativa este una foarte bine fundamentată, având în vedere că 20.000 de copii români s-au întors în sistemul de învăţământ românesc în perioada 2020-2021. Iniţiativa pune accent pe înfiinţarea grupelor de acomodare, pe consilierea psiho-pedagogică, pe planul de intervenţie la nivelul unităţilor de învăţământ, dar şi pe pregătirea cadrelor didactice, a spus ea.
Propunerea legislativă, iniţiată de către parlamentari USR, PNL şi PSD, completează Legea educaţiei naţionale nr.1/2011. Conform acesteia, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscris în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani, inspectoratul şcolar judeţean organizează în cadrul unităţilor de învăţământ grupe de acomodare, în cadrul cărora sunt predate noţiuni de limbă, cultură românească, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educaţiei.
Totodată, pentru organizarea şi predarea noţiunilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în cadrul grupelor de acomodare se pot organiza sesiuni de informare şi schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în statele membre UE. În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Educaţiei va elabora normele metodologice necesare.
Sursa: Agerpres