Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mesaje din partea autorităţilor române, cu prilejul Sărbătorilor Pascale

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioşii ortodocşi, greco-catolici, armeni şi de cultele neoprotestante.

Mesaje din partea autorităţilor române, cu prilejul Sărbătorilor Pascale
Mesaje din partea autorităţilor române, cu prilejul Sărbătorilor Pascale

, 23.04.2022, 16:46

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioşii ortodocşi, greco-catolici, armeni şi de cultele neoprotestante.

Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne reuneşte în jurul marii Taine a Învierii Domnului Iisus Hristos, fie că suntem acasă sau departe de cei pe care îi purtăm în sufletele noastre. Tuturor credincioşilor ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi care celebrează Sfintele Paşti le transmit cele mai calde urări de pace, sănătate şi bună înţelegere! În aceste zile, îi purtăm în gânduri şi inimi pe vecinii noştri ucraineni, a căror suferinţă încercăm să o alinăm prin ospitalitate şi sprijin. Împărtăşim astfel în jurul nostru din dragostea creştină, iar această solidaritate întruchipează acum expresia iubirii aproapelui. Dragi români, miracolul Învierii să ne întărească în credinţă şi să primim Lumina Sfântă cu speranţă şi iubire. Vă doresc tuturor Sărbători pascale binecuvântate, în armonie, alături de cei dragi – este mesajul transmis de şeful statului.

Şi premierul Nicolae Ciucă a transmis, sâmbătă, credincioşilor care sărbătoresc Paştele Ortodox, un mesaj de solidaritate şi unitate, afirmând că Lumina din această noapte sfântă a Învierii să călăuzească tuturor gândul şi faptele pentru o lume mai bună.

Sărbătorile Paştelui vin cu speranţă în puterea noastră de a depăşi greutăţile vieţii, cu bucuria momentelor petrecute alături de toţi cei dragi şi cu dorinţa a-i ajuta pe semenii noştri care trec prin momente dificile. Vremurile complicate pe care le trăim acum evidenţiază nevoia de înţelegere între oameni, solidaritate şi unitate. Am traversat cu toţii o perioadă foarte grea, marcată de criza pandemică, iar mulţi dintre noi au trecut prin experienţa dureroasă a pierderii unor persoane dragi. Acum deplângem ororile unui război ce contrazice toate valorile pe care Învierea Domnului ne îndeamnă să le preţuim. Spaţiul creştinismului este destinat să fie unul al unităţii în jurul Învierii Domnului. Înainte de a ne împărtăşi de bucuria Învierii, suntem datori să iertăm şi să ajutăm – iar noi, românii, am demonstrat din plin că suntem solidari şi sunt convins că vom continua pe acest drum, a spus premierul României.

De asemenea, Nicolae Ciucă a afirmat că gândurile şi rugăciunile vor fi alături de toţi cei care au nevoie de ajutor.

Lumina pe care o luăm din Lumină în această noapte sfântă a Învierii să ne călăuzească tuturor gândul şi faptele pentru o lume mai bună, în care viaţa şi pacea să fie preţuite aşa cum se cuvine. Îmi doresc şi vă doresc să rămânem uniţi în jurul acestei mari sărbători, ca o mare familie în faţa provocărilor, a suferinţelor şi a conflictelor de orice fel. Am speranţa că după toată această perioadă a pătimirilor vom putea primi împreună în suflete lumina şi pacea Învierii lui Hristos. Gândurile şi rugăciunile noastre vor fi alături de toţi cei care au nevoie de ajutor. Sărbători fericite, cu linişte şi pace, tuturor credincioşilor care sărbătoresc Paştele Ortodox! Hristos a Înviat!

De asemenea, şi preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a transmis un mesaj cu această ocazie: Lumina Învierii să ne reunească pe toţi în spiritul generozităţii şi al iubirii aproapelui nostru; speranţa să ne călăuzească gândurile!

‘Tuturor credincioşilor care celebrează Învierea Domnului le doresc sănătate, pace şi prosperitate. Lumina Învierii să ne reunească pe toţi în spiritul generozităţii şi al iubirii aproapelui nostru, iar speranţa să ne călăuzească gândurile! Cristos a Înviat!’, a fost mesajui lui Florin Cîţu.

La rândul său, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, afirmă, în mesajul de Paşte, că trebuie să primim în unitate şi bună înţelegere vestea Învierii Mântuitorului şi să privim viitorul cu încredere că vom trece peste orice greutăţi, aşa cum am făcut-o întotdeauna.

El se adresează militarilor, personalului civil, din MApN, celor aflaţi în misiuni în străinătate, veteranilor şi îşi exprimă sprijinul faţă de poporul ucrainean, greu încercat de un război nedrept, nemeritat şi absurd, purtat cu un invadator care aminteşte, prin brutalitatea şi cruzimea sa, de vremuri pe care le credeam trecute.

Ministrul a spus că, prin tradiţiile lăsate de străbuni, sărbătorile de Sfintele Paşti sunt petrecute acasă, alături de cei dragi, pentru a împărtăşi în familie speranţa dată de Hristos, prin Învierea Sa, întregii creştinătăţi.

Fie ca Lumina Sfântă care vesteşte Învierea Domnului să găsească fiecare familie de militar – activ, în rezervă, în retragere, veteran de război, fiecare familie a personalului civil care lucrează în Ministerul Apărării Naţionale şi fiecare familie de român, oriunde s-ar afla, în pace, linişte şi bucurie!

Mulţumiri speciale doresc să transmit militarilor români aflaţi la datorie, în misiuni internaţionale, departe de casă şi familii, precum şi militarilor aliaţi care se află în ţara noastră, pentru a ne fi alături în aceste momente de încercare pentru securitatea regiunii. Eforturile lor înseamnă liniştea noastră, a tuturor, mai ales în aceste vremuri în care pacea regiunii noastre este tulburată de invazia Rusiei în Ucraina vecină.

Sfintele Sărbători să îi găsească în linişte şi cu sănătate pe toţi bravii noştri veterani supravieţuitori ai cei celui de-Al Doilea Război Mondial, pe militarii răniţi în misiunile executate în teatrele de operaţii sau pe teritoriul naţional.

În această zi, se cuvine să înălţăm către Cer un gând pios şi o rugăciune pentru odihna sufletului eroilor neamului românesc, căzuţi la datorie în toate bătăliile, din toate veacurile, ale căror jertfe şi suferinţe au fost dăruite Ţării şi viitorului ei, a afirmat Vasile Dîncu.

Ministrul a mai transmis sprijinul pentru poporul ucrainean: Suntem, de asemenea, alături de poporul ucrainean, greu încercat de un război nedrept, nemeritat şi absurd, purtat cu un invadator care aminteşte, prin brutalitatea şi cruzimea sa, de vremuri pe care le credeam trecute. Din păcate, mulţi, revoltător de mulţi civili ucraineni şi-au pierdut viaţa ca urmare a agresiunii ruse şi milioane de cetăţeni ai Ucrainei au luat calea pribegiei. Mulţi dintre aceşti refugiaţi primesc Lumina Sfântă aici, în România, unde sunt bineveniţi’.

Dîncu le-a mulţumit tuturor românilor pentru încrederea pe care o au în Armată şi pentru sprijinul constant pe care îl dau instituţiei.

Asigurăm fiecare cetăţean al României că apărarea patriei noastre este în mâini sigure, că militarii noştri au fost, sunt şi vor fi mereu la datorie, pentru a asigura pacea, liniştea, integritatea, unitatea şi suveranitatea ţării noastre, a adăugat Vasile Dîncu.

Şi PF Daniel a transmis un mesaj video adresat la sărbătoarea Sfintelor Paşti, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, îi îndeamnă pe credincioşi să se roage pentru încetarea războiului din Ucraina şi să îi ajute pe refugiaţii ucraineni.

Învierea din morţi a Domnului Isus Hristos înseamnă biruinţa iubirii lui răstignite asupra morţii cauzate de ură şi violenţe. Însă Învierea lui Hristos nu este revenire la viaţa biologică, pământească, ci ea este trecerea de la viaţa pământească, vremelnică la viaţa cerească, veşnică. De aceea, la slujba Învierii din noaptea de Paşte cântăm. Astăzi prăznuim omorârea morţii şi începutul unei alte vieţi. Viaţa veşnică. Deoarece Hristos cel înviat din morţi a dăruit femeilor mironosiţe bucurie, iar ucenicilor săi pace, sărbătoarea Sfintelor Paşti ne îndeamnă pe toţi creştinii să împărtăşim celor din jurul nostru bucuria şi pacea lui Hristos prin rugăciune şi fapte bune.

În mod deosebit să ne rugăm pentru încetarea războiului în Ucraina şi să ajutăm pe refugiaţii ucraineni. De asemenea, să arătăm preţuire şi iubire milostivă tuturor oamenilor bolnavi şi întristaţi, bătrâni şi singuri, dar şi copiilor din familiile sărace.

Totodată, să păstrăm în iubirea noastră frăţească pe toţi românii aflaţi în jurul graniţelor României şi în diaspora română.

Cu prilejul sărbătorii Sfintelor Paşti vă adresăm tuturor doriri de pace şi bucurie, sănătate şi fericire dimpreună cu salutarea pascală ‘Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”, afirmă Patriarhul Daniel în mesajul cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii.

sursă foto: facebook.com/cecmoldova/
Alte ştiri joi, 17 octombrie 2024

Scrutin istoric în Republica Moldova

3,3 milioane de alegători din Republica Moldova sunt aşteptaţi la urne duminică, 20 octombrie, pentru un scrutin istoric: alegerea preşedintelui...

Scrutin istoric în Republica Moldova
logo Autoritatea Electorală Permanentă AEP
Alte ştiri vineri, 11 octombrie 2024

S-a încheiat perioada în care românii din diaspora se puteau înregistra ca alegători prin corespondenţă la prezidenţiale

Perioada în care românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie ca alegător prin corespondenţă la alegerile...

S-a încheiat perioada în care românii din diaspora se puteau înregistra ca alegători prin corespondenţă la prezidenţiale
sursă foto: facebook.com/cecmoldova/
Alte ştiri marți, 08 octombrie 2024

Lista secțiilor de votare din România pentru alegerile prezidențiale și referendumul din R.Moldova

16 de secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ce vor avea loc...

Lista secțiilor de votare din România pentru alegerile prezidențiale și referendumul din R.Moldova
Bucureștiul este gazda Summitul European al Patrimoniului Cultural
Alte ştiri duminică, 06 octombrie 2024

Bucureștiul este gazda Summitul European al Patrimoniului Cultural

Bucureştiul găzduieşte, între 6 şi 8 octombrie, Summitul European al Patrimoniului Cultural, cel mai important eveniment dedicat conservării...

Bucureștiul este gazda Summitul European al Patrimoniului Cultural
Alte ştiri sâmbătă, 05 octombrie 2024

Intrarea completă a României şi Bulgariei în Schengen, din nou în discuție

Intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen este, din nou, pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, săptămâna viitoare, la...

Intrarea completă a României şi Bulgariei în Schengen, din nou în discuție
Alte ştiri sâmbătă, 05 octombrie 2024

Klaus Iohannis la cea de-a XIX-a ediție a Sommet-ului Francofoniei

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut sâmbătă, la Paris, o intervenţie în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Sommet-ului...

Klaus Iohannis la cea de-a XIX-a ediție a Sommet-ului Francofoniei
Alte ştiri marți, 01 octombrie 2024

România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver

România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver, a anunţat ambasadorul României în Statele...

România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver
Alte ştiri duminică, 29 septembrie 2024

Halep revine pe teren

Jucătoarea română de tenis Simona Halep o va înfrunta, la 1 octombrie, pe australianca Arina Rodionova în prima rundă a turneului WTA 125 de la...

Halep revine pe teren

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company