Criza refugiaților ucraineni, pe agenda ambasadorului Andrei Muraru
Sprijinirea refugiaților din Ucraina în România a reprezentat unul dintre subiectele principale ale vizitei ambasadorului României la Washington în Utah.
Eugen Cojocariu, 18.03.2022, 11:17
Sprijinirea refugiaților din Ucraina în România și ajutorul acordat autorităților române au reprezentat subiectele principale ale întâlnirilor pe care ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, le-a avut în timpul vizitei în statul Utah, în perioada 15-17 martie 2022.
Ambasadorul Muraru a avut întâlniri cu oficiali din Utah, precum viceguvernatorul Deidre Henderson; președintele Senatului, Stuart Adams, membri ai conducerii celor două camere ale forului legislativ din Utah (senatorii Jacob Anderegg și Curt Bramble împreună cu Timothy Hawkes, Robert Spendlove și Jordan Teuscher, membri ai Camerei Reprezentanților Utah); procurorul general al statului, Sean D. Reyes; primarul orașului Salt Lake City, Erin Mendenhall; președintele Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă (cunoscută în trecut ca Biserica Mormonă), Russell M. Nelson; reprezentanți ai World Trade Center Utah și lideri ai mediului de afaceri și ai mediului academic din statul Utah.
Tema principală abordată a fost posibilitatea de acordare de ajutor cetățenilor ucraineni refugiați în România din cauza invadării Ucrainei de către Rusia. Au fost analizate modalități de coordonare în gestionarea donațiilor acordate în sprijinul celor care au nevoie de ajutor, precum și posibilitatea de a oferi expertiza locală în gestionarea crizei umanitare.
Ambasadorul Andrei Muraru a subliniat faptul că România a făcut și face eforturi concrete în gestionarea fluxului masiv de refugiați din Ucraina, căutând inclusiv soluții de asistență financiară și tehnică. Ambasadorul român a arătat că o parte dintre refugiaţi au rămas pe teritoriul țării noastre, majoritatea fiind mame însoțite de copii.
De asemenea, Muraru a menționat mobilizarea exemplară a societății civile și a cetățenilor români în primirea și îngrijirea persoanelor care caută refugiu, România arătând solidaritate și empatie față de vecinii lor din Ucraina. După invadarea Ucrainei de către Rusia, conducerea statului Utah, alături de fundații și companii importante, au demarat o strângere de fonduri în sprijinul refugiaților din Ucraina, fonduri care vor fi distribuite inclusiv în România, prin intermediul unor asociații neguvernamentale. De asemenea, mulți locuitori ai statului Utah și-au exprimat intenția să meargă voluntari în România pentru a ajuta, susțin autoritățile statului.
În cadrul vizitei, ambasadorul Andrei Muraru a avut discuții și cu comunitatea de români. El a prezentat prioritățile mandatului său, punând accent pe cel mai important obiectiv: accederea României în Programul Visa Waiver. Ambasadorul Muraru a subliniat faptul că, pentru reușita acestui obiectiv, sprijinul comunităților de români din Statele Unite este foarte important. Diplomatul a fost însoțit, pe parcursul vizitei, de consulul onorific al României la Salt Lake City, Mircea Divricean.
Vizita ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, în Utah, face parte din turneul 50 States, One Community”, pe care l-a început în comunitățile românești din SUA. Muraru și-a propus să viziteze cât mai multe comunități de români din SUA, considerând că este important să le cunoască specificul, dorințele și necesitățile, precum și să exploreze oportunitățile de cooperare, investiții și schimburi culturale la nivel statal. Până în prezent, ambasadorul Muraru a vizitat o serie de comunități de români din statele Ohio, Illinois, New Jersey, Arizona, Texas și Utah.