41.609 persoane au fost vaccinate în România împotriva COVID-19
150.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 urmează să ajungă miercuri în România.
Eugen Cojocariu, 05.01.2021, 21:00
Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate cu vaccinul Pfizer BioNTech 16.101 persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor. Până în prezent au fost vaccinate împotriva COVID-19 un număr de 41.609 persoane. Numărul de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020) a fost de 136 reacţii comune şi minore, dintre care: 64 reacţii locale cu durere la locul injectării; 72 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie); alte 5 reacţii sunt în curs de investigare.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că vaccinarea împotriva COVID-19 reprezintă măsura corectă medicală sigură, eficientă şi rapidă prin care se poate reveni la normalitate. El afirmă că, în momentul de faţă, studiile arată că există un procent cuprins între 30% şi 35% de persoane care ezită sau doresc să amâne vaccinarea anti-COVID, subliniind că este nevoie, în acest context, de continuarea campaniei de comunicare şi informare. Dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că în cazul persoanelor cu condiţii de imunodepresie nu există contraindicaţie, însă nu se ştie care este nivelul de protecţie pe care îl vor obţine.
A doua tranşă importantă de vaccinuri anti-COVID, de 150.000 de doze, urmează să vină miercuri în România, urmând ca în toată luna ianuarie ţara noastră să primească 600.000 de vaccinuri, a anunţat Gheorghiţă. Referitor la modalitatea de programare, Valeriu Gheorghiţă a precizat că platforma naţională este în acest moment disponibilă pentru lucrătorii din sistemul medical şi social prin intermediul angajatorului, persoană juridică. De asemenea, a adăugat el, pentru persoanele sau unităţile medicale, cabinetele medicale individuale care nu au semnătură electronică, programarea se poate face prin intermediul serviciului de call center, care este disponibil şi funcţional în toate judeţele şi este asigurat cu personal din reţeaua MApN şi, respectiv, din STS cel puţin pentru prima etapă.
Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie. După data de 15 ianuarie vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment vorbim de 1.884 de centre medico-sociale şi sunt aproape 40.000 de persoane în aceste centre, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare, a spus dr. Gheorghiţă.
Etapa a treia de vaccinare anti-COVID, pentru populaţia generală, ar putea începe din luna aprilie, a declarat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă.