Klaus Iohannis, declarații despre situația pandemiei în România
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, marţi, că România se aşteaptă să primească prima tranşă de vaccin anti-COVID în primul trimestru al anului 2021.
Mariana Chiriță, 03.11.2020, 16:47
România va primi, prin Comisia Europeană, 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID. în cel mai bun scenariu, o primă tranșă va ajunge în țara noastră în primul trimestru al anului viitor Primii care vor beneficia de vaccinare vor fi cei din sistemul medical şi persoanele de risc. Vaccinarea întregii populaţii să înceapă cel mai devreme în primăvară, a declarat, marți seară, președintele României, Klaus Iohannis.
„Ne aşteptăm ca prima tranşă să ajungă în primul trimestru al anului viitor”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.
Iohannis a făcut apel la cadrele medicale să se pregătească și să se informeze corect pentru procesul de vaccinare a populație
Privind restricțiile impuse pentru limitarea transmiterii COVID-19, preşedintele a spus că fără acestea sistemele sanitare şi din România şi din toată Europa ar fi fost cu mult depăşite.
„Restricţiile dau rezultate, fără doar şi poate. Fără restricţii, sistemele sanitare şi din România şi din toată Europa ar fi fost cu mult depăşite deja de multă vreme”, a arătat şeful statului, subliind faptul că acestea „s-au impus pentru a atenua impactul pandemiei, pentru a avea cât mai puţine îmbolnăviri până avem vaccinul”.
„Nu şi-a imaginat nimeni că pandemia se termină prin aceste măsuri restrictive, dar, da, cu toţii ştim că am reuşit să controlăm extinderea pandemiei şi reuşim în continuare. Însă, ca să terminăm pandemia avem nevoie de vaccin”, a mai subliniat Iohannis.
„Nu avem acum motive să impunem stare de urgenţă şi evident în acelaşi timp avem toate motivele să introducem restricţii ca să domolim extinderea pandemiei. Măsurile pe care le luăm sunt măsurile care sunt recomandate de experţi, pentru a ţine răspândirea pandemiei sub control”, a mai spus șeful statului, la Cotroceni.
Referintor la alegerile parlamentare din decembrie, șeful statului a spus că experţii nu sunt de părere că se impune amânarea acestora, din cauza pandemiei COVID-19, dând, în acest context, exemplul alegerilor prezidenţiale din SUA, care au loc marţi.
„În momentul acesta nu luăm în calcul amânarea alegerilor şi experţii nu sunt de părere că se impune amânarea alegerilor. Putem să vedem şi în lume ce se întâmplă. Chiar astăzi, după cum am spus, au loc alegeri în Statele Unite ale Americii, o ţară mult mai greu lovită de pandemie, din păcate, decât am avut situaţia în România”, a spus Iohannis, afirmând că evoluţia pandemiei trebuie văzută în ansamblu.
„Nu putem să ne legăm de un anumit număr, ci trebuie să vedem evoluţia în întreg şi să luăm acele măsuri care permit controlul extinderii pandemiei şi atunci cu siguranţă şi alegerile vor fi posibile”, a punctat Iohannis.
În contextul alegerilor prezidenţiale din SUA, KLaus Iohannis a spus că relaţia cu Statele Unite ale Americii rămâne una fundamentală.
„Ne mai despart doar câteva ore de aflarea primelor rezultate ale alegerilor pentru preşedintele Statelor Unite ale Americii, un moment de referinţă în plan geopolitic. Din perspectiva României, relaţia cu Statele Unite ale Americii rămâne una fundamentală, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic fiind un pilon de bază al politicii noastre externe şi de securitate. Totodată, Administraţia Statelor Unite, indiferent de coloratura politică, a susţinut permanent dezvoltarea relaţiilor cu România pe toate palierele”.
Referitor la cooperarea politico-militară şi de securitate, președintele României a arătat că aceasta „a crescut semnificativ nivelul de conştientizare a importanţei strategice a Mării Negre atât în Statele Unite, cât şi la nivelul NATO şi am dezvoltat o viziune comună România-SUA cu privire la acest spaţiu”.
„Au fost puse astfel bazele pentru creşterea în continuare a prezenţei militare americane în România, ca o garanţie de securitate în faţa provocărilor complexe din regiune”, a evidenţiat şeful statului, vorbind de implicarea sa în relaţia bilaterală. „Eu mă voi implica în continuare în mod direct pentru consolidarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA”.
La discuțiile cu șeful statului au participat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful SDU, Raed Arafat, precum și alți specialiști în domeniul medical, informează Administrația Prezidențială.