Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

GCS: Precizări punctuale privind Sărbătorile Pascale

GCS a făcut precizări cu privire la respectarea măsurilor de distanţare socială, mai ales în contextul sărbătorilor pascale.

GCS: Precizări punctuale privind Sărbătorile Pascale
GCS: Precizări punctuale privind Sărbătorile Pascale

, 12.04.2020, 16:34

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) informează că cetăţenii pot să meargă să-şi cumpere carne de miel de la agentul economic autorizat de unde îşi cumpărau în fiecare an. Trebuie să aibă la ei cartea de identitate şi declaraţia pe proprie răspundere, în care să fie bifat punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor).

Vă recomandăm să mergeţi singur, nu cu mai mulţi membri ai familiei şi să vă asiguraţi că agentul economic este autorizat şi respectă toate condiţiile igienico-sanitare impuse de instituţiile cu atribuţii în domeniu. Nu uitaţi să cereţi documentele de provenienţă, bon fiscal, chitanţă sau factură.

GCS precizează şi faptul că vânzătorul poate aduce carnea de miel acasă la cumpărător, cu anumite condiţii: Da, poate veni, dar trebuie să deţină asupra sa documentele necesare conform ordonanţelor militare şi documentele de provenienţă ale produselor şi să poată emite bon fiscal, chitanţă sau factură. Venirea comercianţilor cu turmele de miei la intrarea în oraş nu mai este permisă.

GCS a precizat şi că se permite deplasarea cetăţenilor la părinţi pentru a le duce acestora cele necesare pentru masa de Paşte. Desigur. Conform ordonanţei militare, trebuie să aveţi asupra dumneavoastră cartea de identitate şi declaraţia pe propria răspundere, în care bifaţi punctul 4, motive justificate, precum asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave. De asemenea, recomandăm evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte uşor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.



Subliniind că prin Ordonanţele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paşte, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare.



Referitor la participarea la slujba de Înviere la biserică, GCS transmite că Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor, fiind transmise în mediul online şi pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicităţii o serie de recomandări pe care le regăsiţi la următorul link: https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti.


Oamenii pot ieşi lângă casă pentru a primi lumina de la voluntarii de la Patriarhia Română.

Puteţi ieşi în proximitatea casei, în afara curţii, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română colaborează în acest an, puteţi rămâne în proximitatea casei pentru a asculta slujba, însă nu vă puteţi deplasa spre biserică, indiferent cât de aproape este situată de casă şi nu este permisă formarea de grupuri mai mari de trei persoane. În cazul în care locuiţi la bloc, puteţi ieşi din casă, de asemenea, pentru a primi lumina adusă de voluntarii BOR, dar este esenţial să respectaţi regulile de distanţare socială, să nu aglomeraţi casa scării imobilului şi să nu formaţi grupuri mai mari de trei persoane.


Ascultarea slujbei nu poate fi invocată ca motiv pentru deplasare în afara locuinţei.

Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocată ca motiv pentru deplasare în afara locuinţei, iar rămânerea în stradă a mai multor persoane care ar putea dori acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la încălcarea prevederilor Ordonanţelor Militare numărul 2 şi 4, răspunde GCS la întrebarea dacă slujba poate fi ascultată din stradă. Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declaraţia pe propria răspundere.



În ceea ce privește organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paştelui: Dacă prin petrecere se înţelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privinţa păstrării orelor de odihnă şi fără să fie perturbată liniştea publică, informează GCS.

Copiii pot fi scoşi la plimbare de către adulţi în condiţiile art.1 lit. d) din Ordonanţa militară nr. 3, care prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinţei, legate de activitatea fizică individuală, nefiind permisă deplasarea în parcuri sau locuri de joacă şi nici în grupuri mai mari de trei persoane, precizează GCS.

Nu veţi merge însă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi preluat virusul şi nu este permisă deplasarea în spaţiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. Ieşirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoţirea persoanei adulte care îl are în îngrijire.



La întrebările refritoare la pescuit, GCS a răspuns:

În cazul pescuitului sportiv, chiar dacă acest tip de activitate se practică în general în mod independent şi nu în grup, nu este prevăzută ca o deplasare cu caracter justificat sau legată de activitatea fizică individuală. Pot exista situaţii când locul de pescuit se află în proximitatea locuinţei (exemplu: locuinţa se află pe malul unui lac) situaţie în care, se poate îndeplini cerinţa prevăzută de articolul 1 litera e), din Ordonanţa militară numărul 3, respectiv sunt permise deplasările scurte, în apropierea locuinţei, pentru activitate fizică individuală. Prin ordonanţa militară numărul 8 este reglementat şi permis pescuitul comercial, nu şi cel sportiv sau de agrement. Aceste activităţi trebuie desfăşurate cu stricta respectare a tuturor actelor normative în domeniu, inclusiv a celor care stabilesc perioade de prohibiţie pentru anumite specii.

Făcând referire la service-urile auto, la magazinele de piese şi la reprezentanţele auto sau a altor instituţii de profil, GCS a spus că activitatea acestora nu este interzisă prin nicio Ordonanţă Militară, excepţie făcând cele care îşi desfăşoară activitatea în marile centre comerciale. În cazul în care autoturismul prezintă o defecţiune care nu permite folosirea lui în condiţii de siguranţă, persoana care se deplasează la service/magazin de piese auto/reprezentanţă sau alte unităţi de profil poate face acest lucru completând declaraţia pe propria răspundere, punctul privind acoperirea necesităţilor persoanei/ motiv justificat. În cazul achiziţionării unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie să aibă şi un document doveditor al tranzacţiei (factură, procură, contract etc.).

Sunt, de asemenea, permise și deplasările la spălătoriile auto pentru curăţarea maşinilor, atunci când acest lucru este necesar, dar cu respectarea strictă a prevederilor ordonanţelor militare. Deplasarea se poate face completând declaraţia pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităţilor persoanei/ motiv justificat.

Deplasarea persoanelor pentru activităţile agricole este permisă, dar acest lucru nu poate fi folosit ca pretext pentru deplasările oricăror persoane care au terenuri în proprietate, spune GCS.

Conform Ordonanţelor Militare nr. 3 şi nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanţă anume, pentru activităţi agricole. Această excepţie a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli şi al persoanelor care obţin din activităţile agricole unicul sau principalul venit şi nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanţelor Militare se sancţionează contravenţional. Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.



Deplasările la cimitir pentru efectuarea ritualurilor creştine sunt reglementate prin ordonanţe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfăşurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată şi nici nu poate fi considerată o urgenţă, a precizat GCS.

Persoanele care nu știu să scrie, sau să citească trebuie să apeleze la sprijinul unor rude, prieteni, vecini, sau autorități locale, prin serviciile de asistență socială, deoarece Completarea unei declaraţii pe proprie răspundere este o condiţie obligatorie pentru deplasarea în afara locuinţei, cu excepţia situaţiilor când deplasarea se face către/la locul de muncă, mai arată GCS.

sursă foto: icr.ro
Alte ştiri duminică, 24 noiembrie 2024

ICR anunță deschiderea oficială a reprezentanței sale de la Tokyo

Institutul Cultural Român (ICR) anunţă deschiderea oficială, în data de 26 noiembrie, a reprezentanţei ICR Tokyo. Evenimentul marchează un...

ICR anunță deschiderea oficială a reprezentanței sale de la Tokyo
schengen-steag-ue (sursa foto: pixabay.com)
Alte ştiri sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Austria este deschisă pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen de la 1 ianuarie 2025

Miniștrii de interne din România, Bulgaria, Austria, Ungaria şi comisarul european de resort, Ylva Johansson, au convenit astăzi, la Budapesta,...

Austria este deschisă pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen de la 1 ianuarie 2025
Nadia Comăneci si Bela Karolyi (sursa foto: Agerpres)
Alte ştiri duminică, 17 noiembrie 2024

Bela Karolyi a încetat din viaţă

Bela Karolyi,  fostul antrenor român de gimnastică, a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 82 de ani, după o lungă şi grea suferinţă....

Bela Karolyi a încetat din viaţă
sursă foto: FRR.ro
Alte ştiri duminică, 10 noiembrie 2024

Rugby: România – Tonga, 25 – 15

Echipa naţională de rugby a României a învins, la București, 25-15, selecționata statului Tonga, în primul meci test al acestei luni. În...

Rugby: România – Tonga, 25 – 15
Alte ştiri sâmbătă, 09 noiembrie 2024

O reuniune cu participarea Austriei, României şi Bulgariei va fi organizată pe 22 noiembrie la Budapesta

O reuniune cu participarea Austriei, României şi Bulgariei va fi organizată pe 22 noiembrie la Budapesta, în Ungaria, iar autorităţile de la...

O reuniune cu participarea Austriei, României şi Bulgariei va fi organizată pe 22 noiembrie la Budapesta
Alte ştiri vineri, 08 noiembrie 2024

Delegație română la plenara Grupurilor de Transport din cadrul NATO

Secretarul de Stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Ionuț Săvoiu a condus delegația României la plenara Grupurilor de Transport...

Delegație română la plenara Grupurilor de Transport din cadrul NATO
Alte ştiri miercuri, 06 noiembrie 2024

Cinematografia românească promovată în Statele Unite

Unele dintre cele mai apreciate producţii româneşti ale ultimelor luni, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa...

Cinematografia românească promovată în Statele Unite
Alte ştiri miercuri, 06 noiembrie 2024

Alegeri SUA: Reacțiile liderilor români la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA

Preşedintele român Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu l-au felicitat, astăzi, pe Donald Trump pentru victoria în alegerile...

Alegeri SUA: Reacțiile liderilor români la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company