Mesaje cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române
Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată prin mai multe evenimente cu participarea înalților demnitari români.
Lica Manolache, 24.01.2024, 13:59
Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la ceremonia organizată la Monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut” din București. Cu această ocazie, șeful statului a transmis următoarele:
Marcăm astăzi 165 de ani de la momentul fondator al României moderne. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei şi al Ţării Româneşti a realizat Unirea de facto a celor două principate şi a reprezentat deschiderea unui drum ireversibil. Acesta a fost pasul esenţial care a făcut posibil idealul nostru naţional, unitatea tuturor românilor, desăvârşit prin Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. Unirea celor două principate române într-un singur stat a fost realizată prin renunţarea la orgolii politice, un mod exemplar de a pune interesul poporului deasupra intereselor personale”, a spus Iohannis, la ceremonia organizată la Monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol I, de Ziua Unirii Principatelor Române.”
Mesajul integral al președintelui României cu prilejul Zilei Unirii Principatelor:
Și Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent la ceremonia de la București de unde a transmis următorul mesaj:
Dragi români, în urmă cu 165 de ani, pe 24 ianuarie, românii şi-au unit eforturile şi au pus bazele României ca stat naţional, unitar şi democratic. Şi atunci, mulţi s-au opus. Şi din afara ţării, dar şi din interior. Pentru interesele lor, ar fi fost mai bine ca românii să nu fie uniţi. Astăzi, la 165 de ani de atunci, România a intrat într-o nouă etapă a modernizării sale. O etapă care îi va permite să se dezvolte şi să crească la adevăratul său potenţial.”
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a aflat la Iași pentru evenimentele care marchează Unirea Principatelor Române.
Ne regăsim aici pentru a sărbători împreună 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, la 24 Ianuarie 1859. Atunci când a avut obiective clare și un plan de țară, România a avut doar de câștigat. De aceea, cine înțelege cu adevărat istoria unui popor înțelege ce are de făcut în continuare. Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, formarea României Mari în 1918 şi Revoluția din 1989 sunt momente ale unui singur destin istoric. Acest destin istoric înseamnă România occidentală, România europeană, România suverană și independentă. România își îndeplinește destinul istoric și este astăzi parte din lumea occidentală liberă. Prin efortul nostru, al tuturor, suntem stat membru al Uniunii Europene, suntem un aliat respectat în NATO și putem să ne apărăm cetățenii, într-o lume în care conflictele armate și economice se înmulțesc”, a spu șeful Senatului.
Întreaga alocuțiune a președintelui Senatului poate fi citită pe site-ul Rador.