Ziua Națională a României: Parada militară de la București
Peste 2.400 de militari și specialiști au participat la tradiționala paradă militară de la București, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a altor oficiali români.
România Internațional, 01.12.2023, 11:50
Ziua Națională a României a fost marcată la București prin tradiționala paradă militară de 1 decembrie. Potrivit unor estimări, peste 100.000 de persoane au asistat la paradă, cea mai mare prezență înregistrată la aceste eveniment.
În deschiderea manifestării, s-a intonat Imnul Național și au fost trase douăzeci şi una de salve de tun, în semn de salut, folosindu-se muniție de manevră. Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc. A urmat un moment de reculegere în memoria acestor eroi.
Alături de șeful statului, au mai fost prezenți la paradă premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, președintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, șefi de instituții, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.
Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor au participat la evenimentul de la Bucureşti.
De asemenea, în blocul de paradă au defilat aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.
Dispozitivul de defilare al tehnicii militare a fost alcătuit din circa 150 mijloace tehnice. Avioane şi elicoptere au survolat Piaţa Arcului de Triumf la parada de 1 Decembrie.
Fondul sonor al defilării a fost asigurat de muzicile militare ale Armatei, din garnizoana Bucureşti: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava” şi elevii Centrului de Instruire pentru Muzici Militare.
O ceremonie militară şi religioasă s-a desfăşurat tot la București, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Cu această ocazie au fost depuse coroane şi jerbe de flori în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă.
Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea și primarul Capitalei, Nicuşor Dan.