UPDATE2 Explozii cu victime la Crevedia, lângă Bucureşti
Mai multe explozii, soldate cu victime, s-au produs la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa.
Eugen Cojocariu, 26.08.2023, 22:39
UPDATE 2
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că patru victime ale exploziei de la Crevedia vor fi transferate în această noapte în Italia şi Belgia. A fost activat sistemul european de protecţie civilă, mai mult ca sigur în noaptea aceasta un număr de patru pacienţi vor fi transferaţi in Italia şi în Belgia, a declarat Ciolacu la Ministerul Afacerilor Interne.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că în acest moment sunt pregătite circa 60 de paturi de terapie intensivă pentru victimele exploziilor de la Crevedia. El a precizat că familiile victimelor vor beneficia de consiliere psihologică.
––––––-
UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă seară, în contextul tragediei produse în urma exploziilor de la Crevedia, că prioritatea zero este, în acest moment, să le oferim celor afectaţi tot sprijinul necesar şi să le facilităm accesul la tratament în regim de urgenţă.
O nouă tragedie a zguduit în această seară România şi sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanţe familiilor îndurerate şi le urez însănătoşire grabnică celor răniţi. De îndată ce situaţia din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea şi regulile au fost încălcate. Solicit autorităţilor luarea de măsuri urgente pentru cei răniţi astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete, a scris Iohannis pe Facebook.
În spitalele din Bucureşti au fost aduse 46 de persoane rănite în urma exploziilor care au avut loc, sâmbătă, la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa. La Spitalul Bagdasar-Arseni sunt 11 pacienţi, dintre care 3 intubaţi, la Spitalul Universitar – 3 pacienţi, la Spitalul de Arşi – 4 pacienţi, unul fiind intubat, iar la Floreasca sunt 27 de persoane rănite, dintre care 4 intubate, a informat, sâmbătă seară, Guvernul. În explozii au fost răniţi 26 de pompieri. 12 spitale din Capitală sunt pregătite să primească pacienţii răniţi, a informat Ministerul Sănătăţii.
Conform sursei citate, mecanismul european va fi folosit, în primul rând, pentru toţi cei intubaţi.
Autorităţile au pus la dispoziţie două numere de telefon pentru persoanele din zona în care au avut loc, sâmbătă, exploziile din Dâmboviţa.
Cetăţenii din zonă care vor să reclame simptomatologie în zilele următoare şi cei care caută informaţii despre rude sau cunoştinţe afectate de explozii pot suna la 021.2069397 şi 021.2069398, a informat Guvernul.
––––––––-
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă seară, că aproximativ 26 de pompieri, dintre care unul grav, au fost răniţi în urma unei a doua explozii care a avut loc la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, unul dintre ei fiind în stare gravă.
Iniţial era vorba de 6 persoane care au fost afectate, persoane civile, din care 5 sau 6, e în dinamică situaţia, intubate. A fost un deces, prin stop cardiac la o persoană care nu era direct corelată cu incendiul propriu-zis, dar a fost panicată, a spus Arafat. El a precizat că există în continuare pericol de explozie.
La locul exploziei au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi Dâmboviţa şi SMURD, care au acordat asistenţă medicală de urgenţă şi au transportat victimele la spitale de urgenţă din Capitală: Floreasca, Universitar şi Bagdasar Arseni. Din informaţiile comunicate d eMin isterul Sănătăţii, s-au înregistrat 7 răniţi (4 dintre aceştia sunt intubaţi) şi un deces. Cifrele sunt provizorii şi vor fi actualizate pe măsură ce apar noi informaţii.
Pe zona de nord a Capitalei se observă o creştere a concentraţiei de particule de PM10, respectiv în Baloteşti, Voluntari, Otopeni şi Buftea, în urma exploziei urmată de incendiu care s-a produs sâmbătă seara la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, dar deocamdată nu putem vorbi decât de nişte creşteri nesemnificative, a declarat Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan. Acesta a spus că a fost trimis autolaboratorul Agenţiei de Mediu la faţa locului pentru a identifica exact categoria de poluanţi din această emisie. Şeful Gărzii de Mediu recomandă populaţiei să stea în casă, să închidă geamurile, pentru că aceste particule în suspensie într-o anumită concentraţie pot fi foarte periculoase pentru căile respiratorii, mai ales pentru cei care suferă de afecţiuni pneumologie.