Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Două proiecte din România, premii pentru patrimoniu din Europa în 2023

Două remarcabile proiecte din România câștigă cele mai importante premii pentru patrimoniu din Europa în 2023.

Două proiecte din România, premii pentru patrimoniu din Europa în 2023
Două proiecte din România, premii pentru patrimoniu din Europa în 2023

, 13.06.2023, 13:37

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat astăzi câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. Anul acesta, 30 de proiecte cu realizări remarcabile în domeniul patrimoniului, din 21 de țări, au primit cea mai înaltă distincție a Europei în domeniu (lista completă este disponibilă mai jos).



Printre câștigătorii din acest an se numără două realizări remarcabile privind patrimoniul din România:



Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters), Delta Dunării


Acest proiect vizează satele de-a lungul Dunării cu acces limitat la activități culturale. Prin intermediul ambarcațiunii tradițională a Deltei (lotca), sunt promovate valoarea moștenirii locale și dobândirea de noi abilități în rândul copiilor.



Via Transilvanica


Cu cei 1.400 km ai săi, Via Transilvanica este cel mai lung traseu de drumeții din România. Leagă 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și reprezintă o conexiune vitală între comunitățile locale și diversele fațete ale patrimoniului, cuprinzând atât moștenirea construită și naturală, cât și tradițiile imateriale.



Cei 30 de câștigători au fost selectați de către un juriu compus din experţi în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării Comisiilor de selecție, responsabile cu examinarea înscrierilor provenind de la organizații și persoane din 35 de țări europene.



În urma anunțării câștigătorilor din 2023, Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Promovarea modului nostru de viață european, responsabil de Cultură, a declarat: Toate proiectele câștigătoare ale European Heritage Awards / Europa Nostra Awards din acest an au la bază competențe extraordinare și o implicare, la nivel colectiv și individual, care acoperă elemente de patrimoniu și tradiții din toată Europa. Premiind aceste realizări, ne reconfirmăm angajamentul ferm de a ne proteja moștenirea culturală comună, vitală pentru confirmarea unității noastre, ca cetățeni și comunități ale Europei.”



Cecilia Bartoli, mezzo-soprană de renume mondial și președintele Europa Nostra, a declarat: “Îi felicit călduros pe câștigătorii din acest an ai Premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards pentru această binemeritată recunoaștere. Sunt exemple care inspiră și care contribuie cu adevărat la construirea unei Europe mai frumoase, mai durabile și mai favorabile incluziunii. Poveștile lor de succes demonstrează modul în care dificultățile pot fi depășite prin punerea în comun a expertizei, dăruirii, creativității și inovației. Aștept cu nerăbdare să-i întâlnesc personal și să-i sărbătorim pe toți câștigătorii, la Ceremonia de decernare a Premiilor European Heritage Awards din Veneția – îndrăgitul nostru oraș parte a Patrimoniului Mondial.



Câștigătorii vor fi sărbătoriți la ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Awards Ceremony, pe 28 septembrie, la Palazzo del Cinema în Veneția. La acest eveniment prestigios va participa Ceciliei Bartoli, președintele Europa Nostra. Margaritis Schinas, vicepreședintele CE, este, de asemenea, așteptat să participe la acest eveniment de înaltă ținută. În timpul ceremoniei, vor fi anunțați laureații premiului Gran Prix și câștigătorul premiului Public Choice Award, aleși dintre câștigătorii din acest an, care vor primi 10.000 EUR fiecare. Ceremonia va reprezenta un punct culminant al evenimentului European Cultural Heritage Summit 2023, organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 27-30 septembrie în Veneția, oraș parte din Patrimoniul Mondial.



Susținătorii și iubitorii patrimoniului sunt încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Public Choice Award 2023, câștigătorul urmând să primească un premiu în valoare de 10.000 EUR.



Călăuzele Apelor (The Pathfinders of the Waters), Delta Dunării, România



Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) folosește un element de patrimoniu imaterial specific Deltei Dunării – barca pescărească tradițională cunoscută sub numele de lotcă – ca punct central pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la relația dintre oameni și natură. Proiectul cuprinde un atelier practic de construcție de bărci tradiționale, o metodologie cuprinzătoare, resurse educaționale deschise, o platformă digitală și evenimente dedicate rețelei de copii Călăuzele Apelor.



Proiectul-pilot a fost susținut prin parteneriate cu autoritățile locale, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, Active Citizens Fund – Norway Grants, Fundația Bosch și Kaufland România. La cârma proiectului s-a aflat legenda României la canoe Ivan Patzaichin, care a câștigat 30 de titluri la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene.




Via Transilvanica, România



Via Transilvanica este un traseu de drumeții care cuprinde peste 1400 km, 20 de regiuni etnice și culturale în aproximativ 400 de comunități din România și 12 situri înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Proiectul a fost înființat de Tășuleasa Social, un ONG care este implicat de peste 23 de ani în activități educaționale, sociale, de mediu și culturale.



Via Transilvanica este primul traseu de distanță lungă din România. A fost inaugurat în 2022, după 4 ani de muncă asiduă, cu implicarea comunităților locale și a peste 10.000 de voluntari. Traseul este marcat de indicatoare și borne din andezit, personalizate individual de artiști naționali și internaționali. Via Transilvanica oferă turiștilor oportunitatea de a cunoaște comunitățile locale și de a descoperi un patrimoniu construit și natural care cuprinde o istorie de peste 2000 ani.



Ghidul Via Transilvanica a fost realizat de o echipă de documentare care a parcurs fiecare secțiune a acestui traseu și a captat trăsăturile esențiale. Ghidul acoperă totul, de la planificarea călătoriei, minimul necesar al unui rucsac de drumeții, întâlnirea cu fauna sălbatică, hărți detaliate, opțiuni de cazare și descrieri cuprinzătoare ale traseelor, inclusiv repere de patrimoniu. Este disponibil în patru limbi (română, engleză, germană și maghiară) pe site-ul viatransilvanica.com.




Preşedinta Maia Sandu (foto: presedinte.md)
Ştiri luni, 21 octombrie 2024

Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale

Preşedinta în exerciţiu, Maia Sandu, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală...

Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale
UE - Rep. Moldova (foto: ©European Union, 2022 / Photographer: Lukasz Kobus)
Ştiri luni, 21 octombrie 2024

Reacții româneşti şi internaţionale la rezultatul referendumului din Republica Moldova

Rezultatul referendumului din 20 octombrie 2024 din Republica Moldova, care a arătat o ușoară majoritate în favoarea aderării la Uniunea...

Reacții româneşti şi internaţionale la rezultatul referendumului din Republica Moldova
sursă foto: facebook.com/cecmoldova/
Ştiri duminică, 20 octombrie 2024

Prezenţa la vot în Republica Moldova, 51,4%

Prezenţa la vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova era de 51,4% la închiderea secţiilor de votare din interiorul...

Prezenţa la vot în Republica Moldova, 51,4%
sursă foto: facebook.com/cecmoldova/
Ştiri duminică, 20 octombrie 2024

Alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova, valide

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, dar şi referendumul privind modificarea Constituţiei pentru a confirma aderarea...

Alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova, valide
Ştiri duminică, 20 octombrie 2024

UPDATE: Peste 1,35 milioane de cetăţeni din R. Moldova s-au prezentat la vot până la ora 18:00

Peste 45% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 18:00, la alegerile prezidenţiale şi...

UPDATE: Peste 1,35 milioane de cetăţeni din R. Moldova s-au prezentat la vot până la ora 18:00
Ştiri duminică, 20 octombrie 2024

Republica Moldova: alegeri prezidenţiale şi referendum privind integrarea europeană

3,3 milioane de alegători din Republica Moldova, majoritar românofonă, sunt aşteptaţi astăzi la vot pentru alegerea unui nou președinte și...

Republica Moldova: alegeri prezidenţiale şi referendum privind integrarea europeană
Ştiri sâmbătă, 19 octombrie 2024

Scrutin Republica Moldova

3,3 milioane de alegători din Republica Moldova, majoritar românofonă, îşi vor alege duminică, 20 octombrie, preşedintele. Ei sunt aşteptaţi...

Scrutin Republica Moldova
Ştiri marți, 15 octombrie 2024

Siegfried Mureșan va negocia Pachetul UE pentru Republica Moldova

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a fost...

Siegfried Mureșan va negocia Pachetul UE pentru Republica Moldova

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company