Mesaje cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni
Demnitari români au transmis mesaje cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.
Mariana Chiriță, 28.05.2023, 12:23
Ziua Românilor de Pretutindeni este un moment special şi are o importantă dimensiune emoţională, spirituală şi culturală, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.
An de an, în ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni. Este un moment special, în care simţim că suntem mai aproape unii de alţii şi, fie că ne aflăm în ţară sau peste hotare, ne reafirmăm identitatea naţională şi ataşamentul faţă de România. Avem o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forţa capabilă să promoveze valorile şi spiritualitatea noastră într-o Europă în continuă transformare. În acelaşi timp, autorităţile române au responsabilitatea de a-şi asuma o viziune pe termen lung şi de a identifica oportunităţile care nu sunt încă suficient valorificate, astfel încât să-i determine pe cei plecaţi să se reîntoarcă acasă, afirmă preşedintele României.
Potrivit acestuia, o economie stabilă, stimularea investiţiilor, accesarea fondurilor europene şi direcţionarea lor către proiecte strategice contribuie la dezvoltarea României şi, implicit, la crearea de noi locuri de muncă atractive pentru cei care şi-ar dori să revină şi care ar fi încurajaţi de creşterea nivelului de trai şi de perspectiva unui viitor mai bun în ţara natală.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a transmis, la rândul său, un mesaj de recunoştinţă românilor care, deşi sunt departe de casă, contribuie la creşterea economică a ţării. România se dezvoltă şi pe baza sumelor consistente pe care românii din afara ţării le trimit an de an în ţară. Tocmai de aceea, cred că statul ar trebui să dea dovadă de mai mult respect în relaţia cu românii din afara graniţelor. Respect prin eliminarea procedurilor birocratice, respect prin înfiinţarea mai multor consulate şi prin alocarea de personal care să-i ajute rapid pe românii plecaţi de acasă, a spus Ciolacu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că este conştient de faptul că mulţi concetăţeni nu au plecat de drag în străinătate, ci pentru că nu au avut suficiente şanse şi nici servicii publice de calitate în ţară şi că aceste lucruri trebuie să se schimbe. În următorii ani, vom investi sute de milioane de euro în drumuri, şcoli şi spitale. Este singura şansă pentru a-i aduce pe români înapoi acasă. Avem nevoie de voi acasă! Avem nevoie de experienţa voastră extraordinară la dezvoltarea acestei ţări, a adăugat Ciolacu.
Protejarea moştenirii culturale şi identităţii româneşti a comunităţilor istorice din ţările vecine, a drepturilor persoanelor aparţinând acestor comunităţi româneşti, este o prioritate, a afirmat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni. Suntem în dialog constant cu comunităţile româneşti din străinătate pentru consolidarea legăturilor dintre acestea cu ţara şi pentru promovarea valorilor identitare româneşti şi a moştenirii noastre istorice şi cultural, a declarat Aurescu.
Guvernul României şi Ministerul de Externe vor continuava continua să acţioneze pentru a obţine garantarea conservării şi afirmării identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice şi a protejării drepturilor identitare ale românilor din afara graniţelor, adaugă şeful MAE.
La Bucureşti s-a desfăşurat, în perioada 25-28 mai 2023, Festivalul „Aici-Acolo”, care a cuprins evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România. Au participat peste 300 de români din diaspora şi comunităţile istorice. Festivalul a fost iniţiat în 2017 de Administraţia Prezidenţială, pentru a realiza un liant între românii din ţară şi cei din străinătate, pentru dezvoltarea unor comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte.
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai.