Evenimentele de deschidere a Capitalei Europene a Culturii – Timişoara 2023
Timişoara sărbătoreşte în acest weekend primirea oficială a titlului de Capitală Europeană a Culturii, peste 130 de evenimente fiind pregătite de oficialităţi pentru primele trei zile.
România Internațional, 18.02.2023, 12:13
Timişoara sărbătoreşte în acest weekend primirea oficială a titlului de Capitală Europeană a Culturii, peste 130 de evenimente fiind pregătite de oficialităţi pentru primele trei zile, de la expoziţii şi spectacole de teatru până la programe pentru copii, ateliere, tururi ghidate şi concerte în aer liber, informează Agerpres.
Accesul la evenimentele din pieţele centrale ale oraşului este gratuit şi tot gratuit este şi transportul în comun, pe toată durata weekendului, iar unele străzi din zona centrală au fost închise traficului auto pentru ca toţi vizitatorii să se bucure de spectacolul oferit de oraşul lor, văzut la pas.
Se simte o efervescenţă extraordinară în oraş şi ăsta până la urmă este rezultatul muncii multor oameni, timp de mai mulţi ani. Nu a fost un drum uşor, unii au crezut că nu vom avea succes, dar cred că este evident că această capitală va transforma nu doar Timişoara, ci va fi o nouă şansă pentru România de a-şi redefini locul pe harta Europei, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
Unul dintre proiectele interesante ale Timişoarei este instalaţia Pepiniera. 1306 plante pentru Timişoara, plasată în Piaţa Victoriei, pe platoul din faţa Operei. Construită pe mai multe etaje, instalaţia Pepiniera. 1306 plante pentru Timişoara oferă un punct de belvedere, cu perspective inedite asupra unor clădiri şi spaţii ale oraşului, precum şi un loc pentru multiple alte activităţi culturale. Componenta vegetală a proiectului integrează straturi succesive de natură, de la specii perene de arbori, arbuşti şi plante floricole la specii anuale (productive şi ornamentale) produse în grădinile comunitare din Timişoara sau la instituţii de cercetare şi învăţământ superior horticol.
Vineri, în cadrul programului de deschidere a anului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, au fost vernisate trei mari expoziţii: Tu eşti un alt eu – o catedrală a corpului – expoziţie multimedia de Adina Pintilie, prezentată în premieră în România la Kunsthalle Bega, vernisajul şi performance-ul de Hafun Morison, parte din Expoziţia Colectivă Centrală Chronic Desire – Sete Cronică, la Comenduirea Garnizoanei, şi expoziţia independentă Lucruri mărunte, lucruri preţioase, de Mircea Nicolae, la Salonul de proiecte, Centrul de Proiecte Timişoara.
Unul dintre locurile care nu trebuie ratate de vizitatori este expoziţia de excepţie Victor Brauner: Invenţii şi magie, deschisă la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, din Piaţa Unirii numărul 1.
Expoziţia retrospectivă reuneşte peste 70 de lucrări unice, beneficiind de un împrumut de aproximativ 40 de lucrări din prestigioasa colecţie a Centrului Georges Pompidou din Paris, precum şi lucrări din alte muzee şi colecţii româneşti şi internaţionale.
Timişoara mi-a solicitat să pregătesc expoziţia Victor Brauner. În ţara natală a artistului, România, nu a mai fost organizată niciodată o expoziţie de o asemenea anvergură. Sunt specialistă în opera lui Victor Brauner, iar Franţa are şansa extraordinară de a deţine o colecţie impresionantă cu lucrările artistului, graţie familiei sale care a donat întreaga creaţie plastică muzeelor franceze şi astfel am avut posibilitatea de a alcătui o colecţie foarte frumoasă cu lucrările lui. (…) Cred că este important ca publicul român să cunoască, în sfârşit, întreaga operă a artistului care are originile aici, dar s-a stabilit în Franţa, unde a trăit până la sfârşitul vieţii. Această expoziţie este o recunoaştere şi o reparaţie faţă de artist, de a fi cunoscut publicului român prin lucrările sale. Cred că Victor Brauner îşi merită locul în istoria culturii române, a declarat curatoarea expoziţiei, Camille Morando, director de documentare la Centrul Pompidou şi profesor la École du Louvre.
Un alt loc de neratat într-o plimbare prin Capitala Europeană a Culturii este şi expoziţia temporară de fotografie Libertate, te iubim! Ori învingem, ori murim! de Constantin Duma, deschisă în Piaţeta Iulius Town.
La Cinema Victoria timişorenii vor putea urmări filme europene de excepţie şi animaţii pentru copii, iar la Biserica Reformată Noul Mileniu va avea loc concertul de cameră susţinut de Cvartetul Kosztandi din Ungaria, duminică, de la ora 18,00.
În toate cele trei zile ale evenimentului de deschidere, de vineri până duminică, între orele 10,00 şi 17,00, are loc XR Show Spotlight Heritage Timişoara, care oferă tururi ghidate la Experimentarium (Universitatea Politehnică Timişoara), ce includ demonstraţii de fizică şi experimente de chimie care aduc mai aproape ştiinţa.
Capitala Europeană a Culturii – Timişoara 2023 a început oficial vineri, în Piaţa Unirii, cu un eveniment în care au urcat pe scenă Implant pentru Refuz alături de invitaţii lor, Taraf de Caliu şi invitaţii lor, iar la final, DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner. O atmosferă de vis a fost creată de performance-ul Muaré Experience, care a îmbinat muzica trupei Duchamp Pilot şi show-ul aerian al companiei spaniole Voalá Project. Secvenţele coregrafice originale realizate în aer, puse în scenă cu ajutorul sistemelor de siguranţă şi al macaralelor, au adus publicul în extaz.
Timp de un an, Timişoara împarte statutul oficial de Capitală Europeană a Culturii cu oraşele Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria)
Agerpres