România este alături de Republica Moldova
Klaus Iohannis: România este alături de Republica Moldova, aşa cum a fost mereu
Mariana Chiriță, 16.03.2022, 19:13
România este alături de Republica Moldova, aşa cum a fost mereu, a subliniat Preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, la Chişinău, apreciind eforturile acestei ţări în contextul războiului din Ucraina.
Am venit astăzi la Chişinău, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, cu un mesaj puternic: România este alături de Republica Moldova şi de toţi cetăţenii săi, aşa cum a fost mereu! Pe noi puteţi să contaţi! Şi pe lângă România, alături de dumneavoastră se află, solidar, toate statele comunităţii noastre europene şi euroatlantice, a declarat președintele României.
Dialogul cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost consistent, cordial şi productiv: Ne-am concentrat în convorbirile de astăzi, cum era de aşteptat, asupra consecinţelor agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. România şi Republica Moldova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face faţă cât mai eficient acestor efecte, a mai spus șeful statului.
Pe lângă România, alături de dumneavoastră se află, solidar, toate statele comunităţii noastre europene şi euroatlantice. În aceste momente complicate, vreau întâi de toate să-mi exprim aprecierea pentru efortul impresionant al doamnei Preşedinte Maia Sandu, al Guvernului, al tuturor autorităţilor Republicii Moldova, precum şi pentru mobilizarea exemplară a societăţii civile şi a cetăţenilor în primirea şi îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din Ucraina. Am convingerea că acest efort al Republicii Moldova va rămâne pentru mult timp imprimat în amintirea colectivă, ca gest de profundă generozitate şi umanitate, caracteristici reprezentative pentru cetăţenii Republicii Moldova, a afirmat preşedintele României.
La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Rusia a pornit un război neprovocat împotriva Ucrainei, fapt care a fost condamnat ferm de Guvernul de la Chișinău.Din păcate, pe 24 februarie. Federația Rusă a pornit un război neprovocat împotriva Ucrainei. Ne-am trezit cu toții într-o lume sumbră, incertă. Ceea ce se întâmplă în Ucraina e îngrozitor. Acțiunile militare au destabilizat întreaga regiune, iar provocările cauzate de acest război pun presiune mare și pe Republica Moldova.
Maia Sandu, a declarat că ţara sa are nevoie de sprijinul partenerilor pentru a depăşi provocările cauzate de războiul din Ucraina. Avem nevoie de sprijinul partenerilor și prietenilor noștri pentru a le depăși. Republica Moldova a condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei și a chemat la pace din prima oră a acțiunilor militare. Tot din primele ore, țara noastră a acordat ajutor țării vecine și prietene, primind oamenii săi care fug din calea războiului.
340.000 de persoane au trecut frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina de la începutul războiului, 100.000 de refugiaţi rămânând în Republica Moldova. Asistăm la o adevărată dramă umană, a subliniat Maia Sandu.
Preşedintele român Klaus Iohannis şi premierul
Nicolae Ciucă au fost primiţi, in aceasta după-amiaza, la Chişinău, de
preşedintele şi premierul Republicii Moldova (majoritar romanofone), Maia Sandu
şi Natalia Gavriliţa.
Pe 4 martie, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. România
a anuntat ca va acorda tot sprijinul în acest demers.