SUA – 20 de ani de la cele mai sângeroase atentate teroriste din istorie
Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis o scrisoare omologului său american, Joe Biden, cu ocazia comemorării a 20 de ani de la atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001 din SUA.
Mariana Chiriță, 11.09.2021, 12:17
Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis o scrisoare omologului său american, Joe Biden, cu ocazia comemorării a 20 de ani de la atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001 din Statele Unite. După aceste atentate, cele mai sângeroase din istorie, suferinţa comună s-a transformat în solidaritate şi într-un ţel comun, în SUA şi peste tot în lume, în ţările aliate şi partenere, inclusiv în România. Hotărârea generală de a face faţă provocărilor comune rămâne o lecţie valoroasă, mereu relevantă, într-o perioadă marcată de ameninţări atât din partea unor actori statali, cât şi nonstatalia a spus șeful statului, care a reafirmat că România este alături de poporul american, este angajată în combaterea terorismului şi a extremismului violent, indiferent de ideologie, precum şi în consolidarea valorilor comune: democraţia, drepturile omului, libertatea de exprimare şi statul de drept.
La 20 de ani de la 11 septembrie 2001, gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor, supravieţuitorilor, salvatorilor şi tuturor celor ale căror vieţi au fost afectate de acela act atroce de ură. În această zi de comemorare, suntem solidari cu poporul american şi ne reafirmăm hotărârea de a combate terorismul, a afirmat Iohannis.
Ministerul de Externe de la Bucureşti a transmis, de asemenea, cu prilejul comemorării a două decenii de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, din SUA, în care au pierit aproape 3.000 de persoane, printre aceștia aflându-se şi patru români, un mesaj de solidaritate şi profundă compasiune către familiile celor dispăruţi în tragicul eveniment, cât şi către supravieţuitorii şi salvatorii care şi-au riscat viața în operaţiunile de salvare. Șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu a reiterat, într-o scrisoare adresată, cu acest prilej, secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, faptul că asemenea atacuri violente şi manifestări extremiste nu pot avea nicio justificare, și a evidenţiat angajamentul ferm şi de lungă durată al României de a participa, alături de Statele Unite, partener strategic al României, şi de comunitatea internaţională, la eforturile comune de combatere a terorismului şi a extremismului violent.
America marchează, sâmbătă, 20 de ani de la cele mai sângeroase atentate teroriste din istorie, comise în SUA de terorişti sinucigaşi ai grupării al-Qaida. Pe 11 septembrie 2001, 4 avioane de pasageri erau deturnate. Două dintre acestea loveau simbolicele Turnuri Gemene ale World Trade Center din New York. Altul lovește clădirea Pentagonului, de la Washington, sediul ministerului american al Apărării. Un al patrulea avion deturnat s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Pennsylvania, după ce echipajul şi pasagerii au încercat să preia controlul. Nicio persoană aflată la bordul aparatelor nu a supravieţuit, iar numărul total al victimelor e de aproape trei mii, cele mai multe aflate în clădirile lovite.
Minuţios planificate de şeful reţelei Al-Qaida, sauditul Osama bin Laden, atentatele au fost comise de 19 terorişti sinucigaşi. Preşedintele american, George Bush a calificat atacurile drept acte de terorism malefice, demne de dispreţ, dând asigurări că America şi aliaţii săi vor lupta împreună pentru a câştiga războiul împotriva terorismului și a avertizat că Washingtonul nu va face nicio deosebire între terorişti şi cei care-i adăpostesc.
Armata SUA a pătruns în Afganistan, unde bin Laden şi locotenenţii săi erau găzduiţi de talibani.iCei mai mulţi şefi Al-Qaida au fost lichidaţi în anii care au urmat. Talibanii au fost Îndepărtaţi de la putere de americani, dar s-au întors în Kabul după două decenii, în august 2021, pe fondul retragerii trupelor occidentale.