Opinii privind Programul ‘Anghel Saligny’
Mai mulţi lideri politici au luat poziţie faţă de Programul de investiţii 'Anghel Saligny'.
Eugen Cojocariu, 15.08.2021, 18:29
Mai mulţi lideri politici au luat poziţie faţă de Programul naţional de investiţii Anghel Saligny, dezbătut miercuri de Guvern în primă lectură, care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe cel puţin 6 ani. Premierul Florin Cîţu a declarat că programul Anghel Saligny este programul românilor şi nu programul său. În România sunt foarte multe localităţi unde încă nu avem apă curentă, unde nu avem asfalt, nu avem canalizare. Despre asta este vorba în cel program, nu despre altceva, a afirmat şeful Executivului.
Reacţia vine după ce Cristina Prună (USR PLUS), vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a criticat intenţia PNL de a elabora un nou plan de investiţii după modelul Planului Naţional de Dezvoltare Locală, apreciind că PNDL este un concept pesedist de mituit primarii. Vreau să ne aducem cu toţii aminte că nu există program din care să se fi furat mai mult ca din PNDL. E scandalos să nu fi învăţat nimic din risipa de bani publici care s-a întâmplat sub ochii noştri neputincioşi, a spus Prună.
Premierul Cîţu a declarat că prin PNDL nu se plătesc primarii, ci companiile din România care lucrează. Dacă colegii noştri de la USR doresc ca acele companii să dea faliment să vină să spună acest lucru. Noi ne plătim facturile. Statul român nu o să mai fie un stat care nu îşi plăteşte facturile. Când am preluat această guvernare erau facturi neplătite de 7-8 luni. Referindu-se la programul Anghel Saligny, el a precizat că nu are legătură cu primarii, fiind un program care dezvoltă România.
La rândul său, deputatul PNL Alexandru Muraru, Preşedinte PNL Iaşi, a declarat că sunt surprinzătoare declaraţiile critice ale unor lideri ai USR-PLUS la adresa Programului Anghel Saligny. Programul a fost decis în Coaliţie în prezenţa unei echipe a USR-PLUS condusă de Dacian Cioloş, a spus Muraru. El declară că prin aces program Guvernul îşi propune să investească în domenii vitale pentru orice localitate din UE: drumuri de interes local, apă şi canalizare, accesul populaţiei la sistemul de gaze. Sunt domenii care sunt acoperite doar într-o anumită măsură de fondurile europene (cazul canalizării) ori nu sunt acoperite deloc (racordarea la reţeaua de gaze), consideră Muraru.
Pe de altă parte, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat că, din punctul de vedere al Ministerului şi al UDMR, programul naţional Anghel Saligny este absolut necesar, în acest sens existând semnale că toate structurile administraţiei publice locale îl vor susţine.