Procurorul General, sesizat asupra Spitalului Mobil de la Leţcani
Deputatul Alexandru Muraru a cerut Procurorului General măsuri în privinţa achiziţiei Spitalului Mobil de la Leţcani.
Eugen Cojocariu, 28.07.2021, 22:16
Deputatul Alexandru Muraru, preşedintele PNL Iaşi, i-a cerut Procurorului General al României, Gabriela Scutea, printr-o scrisoare deschisă, să elucideze cazul achiziţiei spitalului modular de la Leţcani, care a fost achiziţionat de fosta conducere a Consiliului Judeţean Iaşi la începutul pandemiei de COVID-19.
Fosta conducere a Consiliului s-a angajat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, la achiziţia unui spital modular de luptă împotriva noului coronavirus, în valoare de 13,2 milioane euro, având prevăzute iniţial 256 de paturi, dintre care 103 pentru Terapie Intensivă. Aceste cifre au scăzut la 70 de paturi pentru pacienţii confirmaţi şi doar maximum 48 la Terapie Intensivă, spune Muraru. El reclamă faptul că, după un an de la achiziţia unităţii medicale mobilei, este lipsită de claritate şi nu există o evidenţă concretă din partea autorităţilor contractante a dotărilor acestui spital, raportată la oferta iniţială, dar şi modul în care în 2020 s-a desfăşurat licitaţia publică. Totodată, deputatul Muraru reaminteşte că au fost întârzieri nepermise în procedura de livrare a spitalului modular, care s-a făcut pe parcursul mai multor luni, şi că anul trecut liberalii au semnalat o posibilă intenţie de folosire a acestei achiziţii în scop electoral.
Din cauza numeroaselor probleme apărute în funcţionarea sa: lipsa de predictibilitate cu privire la capacitatea unităţii mobile de a gestiona cazuri grave, pericolele iminente privind funcţionarea, cedarea echipamentelor şi riscul iminent ca pacienţii să-şi piardă viaţa din pricina funcţionarii defectuoase a sistemelor medicale aflate în unitatea mobilă, aceasta din urmă a fost închisă în luna februarie 2021, mai scrie deputatul liberal.
El critică totodată faptul că la peste un an de la achiziţie, spitalul COVID de Leţcani nu mai funcţionează, peste 13 milioane de euro au fost risipiţi prin această achiziţie, pacienţii nu pot fi trataţi, iar opinia publică nu cunoaşte aproape nimic din eventualele perspective cu privire la identificarea şi tragerea la răspundere penală a celor care au produs acest prejudiciu, au atentat la viaţa cetăţenilor şi nici cu privire la perspectiva de timp privind recuperarea sumelor imense alocate pentru achiziţia şi operaţionalizarea unităţii mobile de la Leţcani.