Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mesaje cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

Președintele Klaus Iohannis și șeful diplomației, Bogdan Aurescu, au transmis mesaje cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.

Mesaje cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni
Mesaje cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

, 30.05.2021, 13:42


Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, duminică, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, că este nevoie de talentul şi competenţa tuturor românilor pentru clădirea unei ţări prospere, în care cei plecaţi peste graniţe să revină cu bucurie.



Sărbătorim în ultima duminică a lunii mai Ziua Românilor de Pretutindeni, o zi specială, dedicată diasporei. Vă purtăm în gând pe toţi cei care sunteţi departe de casă şi de cei dragi şi ştim cât de dificil v-a fost în acest ultim an de grea încercare, în care, din cauza pandemiei, au fost necesare măsuri speciale de protecţie. Vă mulţumesc tuturor pentru responsabilitatea de care aţi dat dovadă şi solidaritatea pe care aţi manifestat-o faţă de cei rămaşi în ţară”, spune preşedintele.



El aminteşte de momentele dificile prin care au trecut, în perioada pandemiei, românii de peste hotare şi rudele lor de acasă.



În timpul gravei perioade pandemice, mulţi români din străinătate s-au întors, nu numai cu gândul, în ţara natală, unii revenind temporar sau chiar definitiv acasă. Multe alte familii au fost însă despărţite din cauza contextului epidemiologic, dar vaccinarea împotriva COVID-19 ne oferă acum posibilitatea să punem capăt pandemiei şi să ne reluăm toate activităţile în siguranţă, să putem călători din nou pentru a ne reuni cu cei dragi, susţine şeful statului.


Preşedintele le transmite celor plecaţi din ţară că, beneficiind de fonduri europene, România se va dezvolta prin talentul şi competenţa tuturor românilor”.



Depăşirea crizei sanitare ne va permite să ne concentrăm toate eforturile asupra unui obiectiv de o însemnătate fundamentală: construirea României post-pandemice. Beneficiind de fondurile europene care vor facilita investiţii masive în toate domeniile, ţara noastră va intra într-un amplu proces de dezvoltare şi reforme. Avem nevoie de talentul şi competenţa tuturor românilor pentru a clădi împreună o ţară prosperă, care oferă oportunităţi şi şanse reale tuturor, o ţară în care concetăţenii noştri plecaţi peste graniţe să revină cu bucurie”, afirmă Klaus Iohannis.



Un mesaj a sosit și din partea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu care a reamintit demersurile realizate de diplomația de la București pentru românii din afara granițelor:



“Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, doresc să le transmit tuturor românilor din afara granițelor urări de sănătate, prosperitate și încredere într-un viitor cât mai bun.


Ne aflăm după mai bine de un an de provocări fără precedent, generate de pandemia de COVID-19 și de consecințele sale complexe. În tot acest timp, Ministerul Afacerilor Externe a continuat să acționeze pentru protejarea și respectarea drepturilor și intereselor cetățenilor români din întreaga lume, atât prin eforturi deosebite în materie de sprijin consular, cât și prin demersuri politice și conceptuale la nivel bilateral și multilateral.



Demersurile noastre diplomatice și consulare au condus la repatrierea în siguranță, pe parcursul anului trecut, a peste 13.000 de cetățeni români aflați în situații deosebite. De asemenea, misiunile diplomatice și oficiile consulare au asistat în tranzit aproximativ 11.000 de cetățeni români, iar prin intermediul cooperării consulare cu statele membre ale Uniunii Europene, prin activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, încă aproximativ 200 de cetățeni români au revenit în țară, în timp ce 250 de cetățeni europeni și cetățeni ai statelor terțe cu reședința în UE au fost repatriați cu sprijinul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare române.


Totodată, MAE a venit în sprijinul transportatorilor de mărfuri, prin demersuri la nivel UE și al statelor membre implicate, pentru stabilirea unor culoare de tranzit către România, a făcut demersuri ample în sprijinul lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, a răspuns solicitărilor de sprijin din partea cetățenilor români, inclusiv prin activarea unui Call-center dedicat, fiind preluate în perioada cea mai intensă, martie – octombrie 2020, peste 250.000 de apeluri telefonice și peste 100.000 de solicitări venite prin e-mail.”



Surse: Agerpres, mae.ro

UPDATE Inundații în România
Ştiri duminică, 15 septembrie 2024

UPDATE Inundații în România

Salvamontiștii au anunțat că stratul de zăpadă a ajuns la o medie de 5 cm în sectorul Dengherul – Cărbunele (1900 m). Astfel, conducătorii...

UPDATE Inundații în România
(foto www.gov.ro)
Actualitate sâmbătă, 14 septembrie 2024

Ajutoare de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi

Premierul Marcel Ciolacu a dispus sâmbătă Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat să elibereze urgent ajutoare pentru persoanele din...

Ajutoare de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi
Sf. Fecioara Maria (foto: Mariana Chiriţă /RRI)
Ştiri duminică, 08 septembrie 2024

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului

        Creştinii sărbătoresc, pe 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, numită popular „Sfânta Marie Mică”....

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului
Siegfried Mureșan (Photographer: Alain ROLLAND Copyright: © European Union 2024 - Source : EP)
Ştiri joi, 05 septembrie 2024

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027

  Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PNL), membru al grupului Popularilor, a fost desemnat de grupurile politice ale Parlamentului European...

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027
Ştiri miercuri, 04 septembrie 2024

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat rezultatele selecției studenților din statele din afara spațiului Uniunii Europene (UE) beneficiari...

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025
Ştiri sâmbătă, 31 august 2024

Ziua Limbii Române

„Românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie”, a declarat, sâmbătă,...

Ziua Limbii Române
Ştiri vineri, 30 august 2024

Programul de Tabere „ARC” 2024, la final

„În acest an, Programul de tabere ARC a atras aproximativ 7.000 de participanți din 20 de țări, mulți dintre aceștia având ocazia să...

Programul de Tabere „ARC” 2024, la final
Ştiri duminică, 25 august 2024

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend, în cadrul evenimentului „Străzi deschise, Bucureşti –...

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company