Lista actualizată a ţărilor pentru care se impune carantina de 14 zile
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat pentru COVID-19.
Eugen Cojocariu, 18.01.2021, 23:27
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat pentru COVID-19, pentru care se instituie carantina pentru 14 zile. Lista privind Zona galbenă este în vigoare de la 19 ianuarie, ora 0,00.
Ţările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea sunt, între altele: Gibraltar, Cehia, Andorra, Irlanda, Slovenia, San Marino, Marea Britanie, Israel, Lituania, Statele Unite ale Americii, Muntenegru, Portugalia, Cipru, Suedia, Monaco, Slovacia, Letonia, Liechtenstein, Olanda, Estonia, Elveţia, Danemarca, Spania, Serbia, Georgia, Malta, Italia, Africa de Sud, Croaţia, Luxemburg, Polonia, Franţa, Germania, Austria, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Canada, Teritoriile Palestiniene, Brazilia.
A fost instituită excepţia de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Acelaşi regim se aplică şi în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.
De asemenea, a fost instituită posiblitatea ca şi persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 să iasă din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică.
Persoanelor care sosesc în România din Marea Britanie li se aplică excepţiile de la măsura carantinei stipulate în Hotărârea nr. 1/2021 şi Hotărârea nr. 3/2021, dar şi excepţia de la carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment. Şi pentru persoanele care intră în România din Marea Britanie poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/ tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare, precizează CNSU. Persoanele care vin din Marea Britanie şi sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 şi sunt în perioada cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.
Excepţiile prevăzute în Hotărârea nr. 1/2021 din 03.01.2021:
Art. 3 (2) Excepțiile de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se aplică doar pentru:
a) conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone;
b) conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;
c) conducătorii auto prevăzuți la lit. a) şi lit. b) care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al UE în statul de rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu;
d) piloții de aeronave şi personalul navigant;
e) persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării;
f) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti, posesori de paşapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, precum şi membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, precum şi membrii familiilor acestora.
Excepţiile prevăzute în Hotărârea nr. 3/2021 din 11.01.2021:
Art.3 – Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.01.2021 se completează la art. 3, alin. (2), cu trei noi litere astfel:
g) personalul navigant român, maritim şi fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport, care prezintă autorităţilor competente certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale“, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020;
h) personalul navigant maritim şi fluvial care efectuează schimbul de echipaj la bordul navelor aflate în porturile româneşti, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, dacă la intrarea în ţară, precum şi la îmbarcarea/debarcarea de pe navă prezintă autorităţilor competente certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale“, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020;
i) personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internaţional şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locaţia unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.