UPDATE 10 victime în urma unui incendiu la Spitalul Judeţean Piatra-Neamţ
Trei dintre pacienţii transferaţi de la Neamţ la Leţcani sunt în stare gravă/ Procurorii au început cercetarea la faţa locului
Eugen Cojocariu, 15.11.2020, 02:20
Zece pacienți bolnavi de Covid-19 au murit sâmbătă seara în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț, iar alte șapte persoane, printre care și medicul de gardă, au fost răniți grav. Șase răniți au fost duși sâmbătă noapte la Spitalul modular din Lețcani, în timp ce medicul care a suferit arsuri grave în timp ce încerca să-și salveze pacienții a fost transferta la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles, pentru tratament de specialitate.
UPDATE
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat duminică dimineaţa că trei din cele şase persoane transferate de la Spitalul Judeţean Neamţ la Spitalul Mobil de la Leţcani sunt în stare foarte gravă.
Cei şase pacienţi aduşi în cursul nopţii la spitalul de la Leţcani sunt în terapie intensivă, sunt pacienţi gravi. Trei dintre ei, înţeleg din spusele medicului care acum este şi face vizita, sunt mai gravi. Din fericire, aceşti pacienţi nu au leziuni în urma unor arsuri. Avem tot ce ne trebuie pentru a asigura medical tratamentul infecţiei cu SARS-Cov-2. Vom căuta să găsim evoluţia cea mai bună, a declarat jurnaliştilor Carmen Dorobăţ.
UPDATE
O echipă formată din procurori de la Parchetul General, poliţişti şi specialişti în investigarea incendiilor au demarat, duminică dimineaţa, cercetarea la faţa locului în cazul incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.
Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti.
Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu 10 morţi, ancheta fiind preluată de Parchetul General.
Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, ancheta fiind preluată apoi Parchetul General.
UPDATE
10 pacienţi au murit în urma unui incendiu catastrofal la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra-Neamţ. Persoanele care au decedat în urma incendiului izbucnit, sâmbătă seara, în Secţia Anestezie Terapie Intensivă sunt 7 bărbaţi şi 3 femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani. Au ars complet 8 paturi ATI.
Alţi 6 pacienţi, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferaţi, sâmbătă noapte, către Spitalul modular din Leţcani. Conducerea SJU Piatra-Neamţ a luat măsuri pentru a asigura o continuitate a activităţii de salvare a vieţilor pacienţilor care necesită ventilaţie mecanică. În cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În acelaşi timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unităţii sanitare, a unui salon pentru ATI.
Medicul de gardă de la Spitalul Judeţean Piatra-Neamţ, rănit în timp ce încerca salvarea pacienţilor din incendiul care a izbucnit la unitatea sanitară sâmbătă saeră, în urma căruia a suferit arsuri grave, este transferat, duminică, la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles, pentru tratament de specialitate, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat afirmă că nu există alţi pacienţi răniţi în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ care să necesite transfer în Belgia.
Liderii politici din România, între care preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi liderul opoziţiei social-democrate, Marcel Ciolacu, s-au declarat şocaţi şi îndureraţi de tragicul eveniment şi au reclamat, din nou, starea precară a sistemului de sănătate din România. Patriarhul Daniel s-a rugat pentru victimele incendiului.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, întrebat fiind dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, că vinovăţia aparţine tuturor deoarece am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală.