Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

UPDATE: Klaus Iohannis: Relaţiile diplomatice dintre România şi SUA sunt mai puternice ca oricând

Președintele României, Klaus Iohannis, și ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman au transmis mesaje cu ocazia aniversării a 140 de ani de relații diplomatice SUA-România.

UPDATE: Klaus Iohannis: Relaţiile diplomatice dintre România şi SUA sunt mai puternice ca oricând
UPDATE: Klaus Iohannis: Relaţiile diplomatice dintre România şi SUA sunt mai puternice ca oricând

, 14.06.2020, 14:31

UPDATE:

Relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii sunt mai puternice ca oricând, a afirmat președintele Klaus Iohannis în mesajul său, transmis cu prilejul celebrării a 140 de ani de la debutul acestor relații diplomatice.

Este un drum lung pe care cele două state l-au făcut împreună, dar şi un proces de o extraordinară complexitate, care a cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare constantă şi consistentă, ajungând în prezent la un nivel de excelenţă fără precedent, susţinut de un dialog politic dens şi o cooperare foarte eficientă, a spus Iohannis.

Mesajul lui Klaus Iohannis:

La data de 14 iunie 2020, România celebrează împreună cu Statele Unite ale Americii 140 de ani de relații diplomatice. Este un drum lung pe care cele două state l-au făcut împreună, dar și un proces de o extraordinară complexitate, care a cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare constantă și consistentă, ajungând în prezent la un nivel de excelență fără precedent, susținut de un dialog politic dens și o cooperare foarte eficientă.

Au contribuit la aceste evoluții atât împărtășirea valorilor democratice, cât și dedicația pentru consolidarea cooperării bilaterale a unor generații succesive de oameni politici, diplomați, artiști, reprezentanți a numeroase corpuri profesionale și sociale. Iar dialogul meu fructuos și substanțial din ultimii ani cu Președintele Donald Trump a adus rezultate benefice pentru relația dintre țările și popoarele noastre.

Pentru România, Statele Unite ale Americii au dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că sunt aliatul ferm de care avem nevoie în momente importante, însoțindu-ne astfel statornic pe calea aleasă de țara noastră pentru consolidarea securității și prosperității cetățenilor săi. La rândul său, România și-a conturat profilul de partener de încredere și aliat NATO activ, care își asumă angajamente puternice și contribuie la securitatea comună împreună cu Statele Unite, prin participarea consistentă la misiuni precum cea din Afganistan sau prin consolidarea apărării pe flancul estic al Alianței.

Parcursul ascendent al relațiilor noastre bilaterale este pus în valoare de Parteneriatul nostru Strategic pentru secolul XXI, dimensiune esențială a politicii externe a României, care oferă perspective ample de cooperare într-o arie largă de domenii – politic, securitar, economic, cercetare, tehnologie, știință și educație, contacte inter-umane. Vitalitatea parteneriatului a fost reconfirmată în ultimul an inclusiv prin adăugarea de noi sfere de cooperare, în domenii de înaltă tehnologie, cu implicații de ordin economic, social și politic pentru următorul deceniu – așa cum o arată Declarația Comună pe care am adoptat-o împreună cu Președintele Statelor Unite pe 20 august 2019, în cadrul vizitei mele la Casa Albă.

Relația privilegiată în cadrul Parteneriatului Strategic ne oferă un reper solid în contextul unei lumi aflate într-o profundă și rapidă schimbare, o lume dominată de numeroase provocări de securitate, la care s-a adăugat, anul acesta, lupta pe care toate statele lumii au dus-o cu pandemia de COVID-19. Încă o dată, într-un context atât de complex, România și SUA au știut să dea măsura solidității și solidarității în relația noastră bilaterală, acordându-și reciproc ajutor și demonstrând practic valoarea acțiunii comune în favoarea propriilor cetățeni.
Este o mare satisfacție să constat că, la 140 de ani de la stabilirea lor, relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii sunt mai puternice ca oricând.

În calitate de Președinte al României, sunt profund angajat, atât personal, cât și în numele țării mele, pentru aprofundarea și dezvoltarea, și pe mai departe, a Parteneriatului Strategic româno-american și a parteneriatului transatlantic!


Pe de altă parte, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman a transmis, de asemenea, un mesaj cu ocazia aniversării a 140 de ani de relații diplomatice SUA-România


Astăzi sărbătorim 140 de ani de relaţii diplomatice între Statele Unite ale Americii şi România. În această zi, în 1880, predecesorul meu, Eugene Schuyler, agent diplomatic şi consul general a fost recunoscut ca reprezentant oficial al Statelor Unite în România. În luna noiembrie a aceluiaşi an, preşedintele Rutherford B. Hayes l-a primit pe colonelul Sergiu Voinescu, trimis special al viitorului rege Carol, la prima misiune diplomatică a României în Statele Unite. De atunci până în prezent, ţările noastre s-au apropiat. După căderea comunismului în 1989, România a considerat Statele Unite partener şi prieten. În 1997, ţările noastre au devenit parteneri strategici; în 2004, România a devenit stat membru NATO. Această relaţie continuă să aducă beneficii ambelor ţări în prezent. De la militari care colaborează umăr la umăr în toată lumea pentru a ne proteja libertăţile, la vizita unei echipe medicale româneşti în Alabama, pentru a-i ajuta pe americani în timpul pandemiei de COVID.


România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi militari şi economici ai Statelor Unite în Europa. Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american şi în numele americanilor şi al preşedintelui Trump, îţi mulţumesc, România, pentru cei 140 de ani de prietenie şi cooperare. Mulţi înainte!

Ambasadorul Adrian Zuckerman

***

AMBASSADOR ADRIAN ZUCKERMAN ON THE OCCASION OF THE 140TH ANNIVERSARY OF U.S. – ROMANIA DIPLOMATIC RELATIONS

Today we celebrate 140 years of diplomatic relations between the United States of America and Romania. On this date in 1880, my predecessor Diplomatic Agent and Consul General Eugene Schuyler was recognized as the United States’ official representative to Romania. In November of that same year, President Rutherford B. Hayes received Colonel Sergiu Voinescu, a special envoy sent by future King Carol to Romania’s first diplomatic mission to the United States. Since that time, our countries have grown closer. After the fall of communism in 1989, Romania looked to the United States as a partner and friend. In 1997, our two countries become strategic partners; In 2004, Romania became a NATO Ally. This relationship continues to benefit both of our countries today. From troops working side-by-side around the world to protect our freedoms to a Romanian medical team flying to Alabama this month to help Americans during the COVID pandemic.

Romania is one of the United States’ closest military and economic allies in Europe. The Romanian people have no greater friend than the American people, and on their behalf and on behalf of President Trump, thank you, Romania, for the 140 years of friendship, and cooperation, and to many more years to come.

Ambassador Adrian Zuckerman

–––––––

UPDATE Inundații în România
Ştiri duminică, 15 septembrie 2024

UPDATE Inundații în România

Salvamontiștii au anunțat că stratul de zăpadă a ajuns la o medie de 5 cm în sectorul Dengherul – Cărbunele (1900 m). Astfel, conducătorii...

UPDATE Inundații în România
(foto www.gov.ro)
Actualitate sâmbătă, 14 septembrie 2024

Ajutoare de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi

Premierul Marcel Ciolacu a dispus sâmbătă Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat să elibereze urgent ajutoare pentru persoanele din...

Ajutoare de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi
Sf. Fecioara Maria (foto: Mariana Chiriţă /RRI)
Ştiri duminică, 08 septembrie 2024

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului

        Creştinii sărbătoresc, pe 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, numită popular „Sfânta Marie Mică”....

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului
Siegfried Mureșan (Photographer: Alain ROLLAND Copyright: © European Union 2024 - Source : EP)
Ştiri joi, 05 septembrie 2024

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027

  Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PNL), membru al grupului Popularilor, a fost desemnat de grupurile politice ale Parlamentului European...

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027
Ştiri miercuri, 04 septembrie 2024

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat rezultatele selecției studenților din statele din afara spațiului Uniunii Europene (UE) beneficiari...

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025
Ştiri sâmbătă, 31 august 2024

Ziua Limbii Române

„Românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie”, a declarat, sâmbătă,...

Ziua Limbii Române
Ştiri vineri, 30 august 2024

Programul de Tabere „ARC” 2024, la final

„În acest an, Programul de tabere ARC a atras aproximativ 7.000 de participanți din 20 de țări, mulți dintre aceștia având ocazia să...

Programul de Tabere „ARC” 2024, la final
Ştiri duminică, 25 august 2024

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend, în cadrul evenimentului „Străzi deschise, Bucureşti –...

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company