Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la „Convenția Românilor de Pretutindeni” UPDATE
Reputaţia României de partener de încredere în plan extern se datorează inclusiv diasporei, a declarat secretarul de stat în MAE Daniela Gîtman, vineri, la Convenţia Românilor de Pretutindeni.
Mariana Chiriță, 24.01.2020, 20:46
Secretarul de stat pentru relații interinstituționale Daniela Gîtman a participat astăzi, 24 ianuarie 2020, la lucrările Convenției Românilor de Pretutindeni. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Parlamentului. Ediția din acest an, care a avut un record de participanți, a constituit o platformă utilă pentru dezbaterea unor teme de actualitate definitorii privind relația dintre cetățenii români stabiliți în străinătate și România.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), secretarul de stat Daniela Gîtman a salutat consecvența și angajamentul organizatorilor Convenției Românilor de Pretutindeni de a cultiva un cadru cuprinzător, care facilitează conexiuni și stimulează dialogul cu cetățenii români și organizațiile acestora de peste hotare. Ea și-a exprimat speranța că, prin acest demers, se vor concretiza acele soluții de care este nevoie pentru eficientizarea măsurilor de protecție și sprijin pe care statul român le acordă cetățenilor români aflați în străinătate.
Domnia sa a prezentat acțiunile MAE în sprijinul românilor din diaspora, concentrate cu precădere pe facilitarea exercitării drepturilor cetățenești, asigurarea serviciilor consulare și apărarea drepturilor cetățenilor români din străinătate, protecția în situații de urgență, precum și asigurarea păstrării identității culturale, spirituale și lingvistice a acestora.
Convenția Românilor de Pretutindeni este un eveniment anual care reunește reprezentanți ai mediului asociativ românesc de peste hotare, jurnaliști, editori și scriitori români din întreaga lume, reprezentanți ai mediului academic, ai cultelor românești din străinătate, oficiali ai Parlamentului României, Guvernului României și ai Parlamentului European, precum și reprezentanți ai administrației locale.
__________________
Reputaţia României de partener de încredere în plan extern se datorează inclusiv diasporei sale. Dumneavoastră creaţi acele elemente efective, acele punţi cu statele în care rezidaţi, pe care diplomaţia română nu le poate acoperi, dar de care are atâta nevoie, a declarat secretarul de stat în MAE Daniela Gîtman, vineri, la Convenţia Românilor de Pretutindeni.
Daniela Gîtman a transmis reprezentanţilor românilor de pretutindeni că ar putea să ajute diplomaţia română prin promovarea obiectivelor de politică externă. Avem o reţea de 150 de ambasade şi oficii diplomatice, ele poate nu ajung, ne străduim să răspundem cât mai mult şi cât mai prompt solicitărilor românilor din afara graniţelor. Numai anul trecut, peste un milion de servicii consulare au fost acordate cetăţenilor noştri din afara graniţelor, este o evoluţie dinamică.
În ceea ce privește procesul de votare de la alegerile prezidenţiale de anul trecut, secretarul de stat în MAE a spus că există mai multe propuneri legislative pe care le-a transmis Guvernului pentru îmbunătăţirea acestuia.
Aş vrea să asigur că România, în ceea ce priveşte protecţia drepturilor cetăţenilor români aflaţi în UE, mai ales legislaţia europeană, legislaţia muncii, este determinată să continue un dialog susţinut cu UE, cu Comisia Europeană şi de asemenea cu dumneavoastră pentru a ne putea permite să semnalăm eventuale tratamente discriminatorii, eventuale principii care nu sunt respectate de statele membre UE în ceea ce priveşte lucrătorii români pe piaţa europeană.
Referitor la relaţia cu R Moldova, Gîtman a menţionat că țara noastră doreşte să lucreze pe toate palierele – comunităţile de istorie, cultură, limbă şi civilizaţie. Noi am fost şi rămânem cel mai puternic susţinător al integrării Republicii Moldova în UE, dar pentru aceasta şi Republica Moldova trebuie să facă reformele necesare care să-i permită să adere la UE, pentru că acesta este unicul drum care sprijină, dezvoltă, consolidează viaţa cetăţenilor,