Oportunități de finanțare a produselor tradiționale
Procesatorii de alimente pot beneficia de sume considerabile din fonduri europene pentru promovarea produselor agroalimentare. Aceasta se pot accesa cu respectarea anumitor condiții, după cum ne-a declarat chiar președintele Federației producătorilor de produse tradiționale din România, Călin Matieș.
Ștefan Rancu, 26.03.2019, 10:55
Procesatorii de alimente pot beneficia de sume considerabile din fonduri europene pentru promovarea produselor agroalimentare. Aceasta se pot accesa cu respectarea anumitor condiții, după cum ne-a declarat chiar președintele Federației producătorilor de produse tradiționale din România, Călin Matieș.
Îmbunătățirea competitivității producătorilor de produse tradiționale se poate realiza prin intermediul schemelor de calitate, prin creșterea valorii adăugate a produselor agricole și promovarea acestora pe piețele locale, în cadrul circuitelor scurte de aprovizionare.
Modalitățile de finanțare și măsurile care pot fi accesate în vederea promovării produselor tradiționale românești sunt reprezentate în cadrul măsurii 16, respectiv submăsurile 16.4 și 16.4a -Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare.
Obiectivul acestor submăsuri este de a promova cooperarea între actorii locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanțurilor scurte. Submăsurile au la bază sprijinirea parteneriatelor constituite din minimum un fermier sau un grup de producători / o cooperativă care activează în sectorul agricol și minimum un partener din categorii precum: microîntreprinderi și întreprinderi mici, organizații neguvernamentale, consilii locale, unități școlare, sanitare, de agrement și de alimentație publică, fermieri (persoane fizice sau entități organizate juridic).
În funcție de obiectivele proiectului, în cadrul parteneriatului pot fi incluse și alte entități relevante, cum ar fi institute și stațiuni de cercetare. Un aspect foarte important de reținut este acela că liderul de proiect trebuie să fie o entitate legal constituită, de exemplu PFA (persoană fizică autorizată), II (întreprindere individuală), IF (întreprindere familială).
Călin Matieș, președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, ne-a spus: Parte dintre producători de produse tradiționale sunt procesatori, adică iau vinetele de la țăran pentru că acestea – vinete, ardei, roșii – nu pot fi produse tradiționale. Atunci, un produs tradițional este un produs procesat. Deci s-a intervenit asupra lui și s-a gătit produsul respectiv. Cei mai mulți, chiar dacă își aduc materia primă, se cheamă procesatori. În măsurile pe care ministerul le-a prezentat, trebuie, musai, să ai lângă tine și un cultivator.
În prezent, este deschisă o sesiune până pe 30 aprilie 2019 în valoare de aproximativ 11 milioane de euro atât pentru sM 16.4, cât și pentru sM 16.4a Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare.
Valoarea maximă de care poate beneficia un aplicant pentru acest sprijin este de 100.000 de euro. Această măsură este considerată un instrument benefic pentru micii fermieri în vederea accesului pe piață și creării lanțului scurt alimentar.