Directiva privind utilizarea durabilă a pesticidelor
Directiva privind utilizarea durabilă a pesticidelor este un instrument valoros care garantează că mediul, ecosistemele și sănătatea umană și animală sunt bine protejate împotriva substanțelor periculoase din pesticide.
admin, 19.03.2019, 12:41
Directiva privind utilizarea durabilă a pesticidelor este un instrument valoros care garantează că mediul, ecosistemele și sănătatea umană și animală sunt bine protejate împotriva substanțelor periculoase din pesticide.
Parlamentul European a dezbătut în luna februarie Directiva privind utilizarea durabilă a pesticidelor. Europarlamentarii consideră că este esențial să se evalueze punerea în aplicare a acestei directive în coroborare cu politica generală a Uniunii Europene cu privire la pesticide, inclusiv cu normele stabilite de Regulamentul privind produsele fitosanitare, Regulamentul privind produsele biocide, Regulamentul privind nivelul maxim de reziduuri și legislația alimentară generală. În ciuda eforturilor, gradul general al progreselor în punerea în aplicare a Directivei privind utilizarea durabilă a pesticidelor de către statele membre nu este suficient pentru a îndeplini obiectivele principale ale directivei și pentru a elibera întregul său potențial de reducere a riscurilor globale care decurg din utilizarea pesticidelor.
În cuvântul său din Parlamentul European, eurodeputatul Maria Gabriela Zoană şi-a exprimat dezacordul cu privire la neacordarea de derogări pentru folosirea neonicotinoidelor.
Utilizarea pesticidelor joacă un rol foarte important în producția agricolă a Europei prin menținerea sănătății plantelor și prin prevenirea distrugerii lor din cauza bolii și infestării. Cu toate acestea, pesticidele administrate culturilor pot intra în sol și în apele de suprafață prin dizolvare și scurgere și pot pătrunde în apele subterane, cu riscul de a afecta negativ speciile ne-țintă atât în ecosistemele terestre, cât și în cele acvatice. Cred că este esențial să ținem cont de specificitatea agriculturii în fiecare stat membru. Poate ceea ce este valabil în Germania nu este valabil și în Bulgaria în ceea ce privește această specificitate a agriculturii și chiar și a dăunătorilor. Gestionarea integrată a dăunătorilor în sectorul agricol european vizează menținerea utilizării pesticidelor și a formelor de intervenție la niveluri care sunt justificate din punct de vedere economic și ecologic și care reduc sau reduc la minim riscurile pentru sănătatea umană și pentru mediu, acordând prioritate metodelor biologice sustenabile, precum și metodelor fizice și chimice de protejare a culturilor și de descurajare a dăunătorilor.